Начало » Новини » Света
28.07.2021 г.

Естония има цели 3 проекта за декарбонизация, с финансиране от Фонда за иновации на ЕС

Къде сме ние?
Естония има цели 3 проекта за декарбонизация, с финансиране от Фонда за иновации на ЕС

sinor.bg

За първи път от създаването на Фонда за иновации на Европейския съюз ще бъдат отпуснати 118 милиона евро за 32 малки иновативни проекти в областта на нисковъглеродните технологии в енергоемките отрасли, в сектора на водорода, съхранението на енергията и за производство на енергия от възобновяеми източници. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия, като поясниха, че всичките проекти са създадени от екипи на 14 държави - членки на ЕС плюс Исландия и Норвегия.

Освен тази помощ допълнително се отпускат и 4,4 милиона евро безвъзмездни средства за 15 проекта в 10 държави, членки на ЕС и Норвегия, насочени за разработването на техните проекти. За съжаление, България не фигурира в този списък.

Затова пък, Естония е сред 10-те държави, чиито проекти ще бъдат създадени благодарение на европодпомагането – и то за цели три инвестиционни идеи. Останалите 12 проекта са на екипи от Чехия, Франция, Германия, Нидерландия, Унгария, Италия, Португалия, а някои от тези проекти са съвместна разработка на две и повече държави.

Институтът за иновации

15-те проекта, които могат да се възползват от помощта за разработване на проекти, са оценени като достатъчно иновативни и обещаващи по отношение на способността си да намаляват емисиите на парникови газове, но все още не са достатъчно добре разработени, за да бъдат разгледани като допустими за получаване на безвъзмездни средства.

Подкрепата, която ще бъде предоставена от Европейската инвестиционна банка под формата на съобразена с нуждите техническа помощ, има за цел да подпомогне напредъка по отношение на финансовата или техническата зрялост на проектите с оглед на потенциално повторно подаване на заявления в рамките на бъдещи покани за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации, посочиха от ЕК.

Първите 32 проекта, избрани за финансиране, са били оценени от независими експерти по отношение на способността им да намаляват емисиите на парникови газове в сравнение с конвенционалните технологии и да въвеждат иновации извън рамките на съвременното технологично равнище, като същевременно са достатъчно добре развити, за да могат да се разгръщат бързо.

Предложените от Естония три проекта са в следните направления: 

* Създаване на първия в света Предкомерсиален завод за фотоелектрокатализа (PEC) с голям капацитет за производство на водород;

* Иновативна помпена система за съхранение на електрическа енергия, която има за цел да съхранява слънчева фотоволтаична енергия и да захранва мрежата повторно;

* Иновативен завод за производство на зелен метанол, произведен от възобновяем водород и въглероден двуакис уловен от съществуваща когенерационна централа.

Одобреният проект на Португалия  е за доставка на зелен водород за индустриален обект, подкрепен от фотоволтаично (PV) производство и батерийна система.

Проектът на Италия има за цел да предостави мащабно второ поколение демонстрационна инсталация за биоетанол.

Нидерландия ще разработи проект за улавяне на парникови газове при унищожаване на отпадъци от полиуретанова изолация.

Естония има цели 3 проекта за декарбонизация, с финансиране от Фонда за иновации на ЕС
9325
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Неформална среща на Съвета на ЕС
Позиция на България за декарбонизация в рибарския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини