Начало » Новини » Страната
20.07.2021 г.

На Илинден строго не се работи!

Християнски празници
На Илинден строго не се работи!

wikipedia

Илинден, отбелязван по стар стил на 2 август, а по нов – на 20 юли, е един от големите летни християнски празници, свързан дълбоко и с народните обичаи. Според преданията Свети Илия препуска  по небето със златна колесница и преследва ламята, която "пасе" житата. Смята се за господар на летните небесни стихии, бури и градушки, които може да заключва и отключва, а огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се прави курбан от най-стария петел и се изпича погача, като трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове, на които се прави жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. 

На този ден християнската църква почита пророк Илия като един от най-великите християнски светии. Той е еврейски пророк от 9 век преди Христа, като за него е писано освен в Стария завет (Юдейската Библия), също и в Новия завет, Талмуда и Корана. Почитан е от юдеи, християни, мюсюлмани, бахаи, свидетели на Йехова, мормони и раелити.

Според тълкуванията на православната църква за пророк Илия се говори в последната книга на Библията – „Откровение на Свети Йоан Богослов“, като за единия от двамата пророци, които бог ще прати преди края на света, за да изобличават антихриста. Свети пророк Илия единствен сред хората е взет жив на небето, като хилядолетия преди него същата участ е имал древният пророк Енох, който е вторият пророк, който ще дойде. Тогава двамата ще приемат мъченическа смърт, гласят библейските сказания.

Заради удивителната си святост и чистота в живота свети пророк Илия се възпява и прославя от светата Църква като "небесен човек" и "земен ангел". Неговата ревност и преданост към вярата в единия истинен Бог била толкова силна, че когато видял отстъплението от нея, идолопоклонничеството и безчестието в царския дом, той не се поколебал да изобличи с огнени слова недостойния израилски цар Ахава и жена му Изабела. Неговото пророческо слово било като пламтяща свещ, осветяваща мрака в човешките души.

На днешния ден имен ден празнуват Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия.

На Илинден строго не се работи!
7314
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Илинден времето се обръща
На Илинден се прави курбан за здраве
Християнски празници
Днес се почита паметта на пророк Илия, чества се и 113-а годишнина от Преображенското въстание
Народни празници
На Илинден се отбелязва и 112-та годишнина от Илинденско-преображенското въстание
Празници
Днес християните почитат свети пророк Илия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини