Начало » Новини » Страната
16.07.2021 г.

Нови правила за производство и етикетиране на конфитюри екстра качество

Нормативни промени
Нови правила за производство и етикетиране на конфитюри екстра качество

sinor

До 13 август производителите на сладка, конфитюри, желета и мармалади могат да дават предложения по промени в наредбата за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, които са качени за обсъждане на страницата на министерството на земеделието.

С тази наредба се определят изискванията към наименованията, състава, характеристиките, етикетирането и производството на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, предназначени за консумация от човека.

Новите текстове се отнася и за конфитюрите екстра качество, които се произвеждат от шипки, безсеменни малини, къпини, касис, боровинки и френско грозде, които могат да се получат изцяло или частично от неконцентрирани пюрета на съответните плодове. По отношение на екстра качеството конфитюри от цитрусови плодове пък се произвеждат само от цели плодове, нарязани на ивици и/или резени.

При производството на конфитюр екстра качество не се допуска плодовете ябълка, круша, слива с неотделяща се костилка, пъпеш, диня, грозде, тиква, краставица и домат да се използват в смес с други плодове.

Количеството пулп, което се влага в производството на 1 000 g готов продукт, не трябва да е по-малко от:

1. 350 g за конфитюри екстра качество от френско грозде, калина, зърнастец, касис, шипки и дюли;

2. 250 g за конфитюри екстра качество от джинджифил;

3. 230 g за конфитюри екстра качество от плодове на кашу;

4. 80 g за конфитюри екстра качество от плод от пасифлора;

5. 450 g за всички останали конфитюри екстра качество.

Желето пък се използва за смес, получена от захари, сок и/или водни екстракти от един или повече видове плодове, доведена до необходимата степен на сгъстяване (желиране). При производството на желе екстра качество не се допуска плодовете ябълка, круша, слива с неотделяща се костилка, пъпеш, диня, грозде, тиква, краставица и домат да се използват в смес с други плодове.

Мармаладът е смес, получена от вода, захари и един или повече от следните продукти, получени от цитрусови плодове: пулп, пюре, сок, кора и водни екстракти, доведена до необходимата степен на сгъстяване (желиране), като количеството цитрусов плод, което се влага в производството на 1 000 g готов продукт, не трябва да е по-малко от 200 g, от които най-малко 75 g трябва да са получени от ядивната част на плода (ендокарп).

Наименованието "желе-мармалад" се използва за продукт, който не съдържа неразтворими вещества, при което се допускат незначителни количества фино раздробени кори от плода.

Мед по смисъла на наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, по чл. 5 от Закона за храните - във всички продукти като пълен или частичен заместител на захари.

Сокът от плодове се използва само в конфитюрите. Сок от цитрусови плодове - само в конфитюр, конфитюр екстра качество, желе и желе екстра качество, получени от друг вид плод.

Сок от червени плодове - само в конфитюр и конфитюр екстра качество, получени от шипки, ягоди, малини, цариградско грозде, френско грозде, сливи и ревен. Сок от червено цвекло - само в конфитюр и желе, получени от ягоди, малини, цариградско грозде, френско грозде и сливи.

Етерични масла от цитрусови плодове - само в мармалад и желе-мармалад. Масла и мазнини за хранителни цели - като антипенители във всички продукти.

Течен пектин се използва във всички продукти.

Кори от цитрусови плодове се влагат в конфитюр, конфитюр екстра качество, желе и желе екстра качество.

Листа от индрише (Pelargonium odoratissimum) - в конфитюр, конфитюр екстра качество, желе и желе екстра качество, получени от дюли.

Спиртни напитки, вино и винен ликьор, ядки, ароматични билки, подправки, ванилия и ванилови екстракти може да се влагат във всички продукти.

Нови правила за производство и етикетиране на конфитюри екстра качество
8050
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск за неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Въвежда се задължително етикетиране за произход на използваните плодове при сокове, конфитюри и мармалади
Полезни съвети
Бирена мая с конфитюр за борба с мравките в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини