Начало » Новини » Страната
12.07.2021 г.

При електронната търговия не сте длъжни да давате своето ЕГН

Защита на потребителя
При електронната търговия не сте длъжни да давате своето ЕГН

sinor

Поради зачестилите електронни услуги, които всеки от нас ползва при покупка на продукти по интернет, от Националната асоциация за защита на потребителите съветват да внимавате много, когато изискват от вас да представяте лични данни.

Единният граждански номер (ЕГН) е сред личните ни данни, по които най-лесно бихме могли да бъдем разпознати като конкретно физическо лице. По същността си е това е уникален код за всеки български гражданин или постоянно пребиваващ в държавата ни чужденец, съдържащ информация за рождената му дата – ден, година, месец, за пола и пр. На практика чрез него се извършва регистрация на всяко физическо лице, подлежащо на такава.

Съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 НА Европейския парламент и Савета на ЕС, администраторите на лични данни имат право само на минимума от данни, необходими за предоставянето на услугата, която сме потърсили при тях. Напълно възможно е фирмата да е в състояние да предостави услугите си, без да е нужно да събира и обработва каквито и да било лични данни на своите потребители. В случай, че за постигането на бизнес целите си доставчикът все пак трябва да разполога с определен набор от такава информация, то той е длъжен да извърши анализ, който да установи кои видове лични данни трябват и то в техния минимален обем.

Нови телефонни измами

Обикновено се оказва, че ЕГН-то не следва да е сред тях и експертите от Комисията за защита на личните данни и Националната асоциация за защита на потребителите съветват да не го предоставяте.

Важно е при сърфиране в интернет и ползване на услугите на доставчици на онлайн съдържание внимателно да прочитаме т. нар. „политика за поверителност“. В никакъв случай не трябва да споделяме лична информация публично – както ЕГН, така и своите имена, дата на раждане, адрес, телефонен номер и т.н. Практиката показва, че много хора не отделят време да прочетат „политиката за поверителност“ на даден сайт, бързо преминават към ползването на съдържанието му или са склонни да предоставят повече от необходимата лична информация за себе си, включително и ЕГН, а после остават неприятно изненадани от информацията, която лесно може да се намери за тях в мрежата.

При електронната търговия не сте длъжни да давате своето ЕГН
5470
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
В края на сезона
Под 1 процент от защитената земеделска площ е засегната от градушки
Международната пазарна конюнктура не е благоприятна за хлебното ни зърно. В Добруджа е прибран по-малко ечемик от очакваното, качеството му не е много добро
В житницата на България жънат полегнали пшеници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини