Начало » Важно за фермера » Гори и екология
11.06.2021 г.

Поредна добра реколта от ягоди отгледаха горските до Рилския манастир

ЮЗДП
Поредна добра реколта от ягоди отгледаха горските до Рилския манастир

Снимка: ЮЗДП

Богата ягодова реколта успяха да отгледат служителите от териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие в Рилски манастир. Създадената преди четири години с доброволния им труд ягодова градина в горския разсадник „Герена” край село Стоб вече е с площ от 7 декара. За да бъдат осигурени максимално добри условия, е изградена и система за капково напояване. А интересът към вкусните, ароматни и качествени плодове, произведени от горските, излиза извън рамките на населените места около Рилското корито и Благоевград.

„Търсенето на пазара е голямо, реализацията на продукцията върви много добре”, коментира директорът на стопанството инж. Георги Кабзималски. От странични дейности в горите стопанството покрива част от разходите за заплати на работниците, тъй като в тази зона приходите от дървесина не са големи.

Горският разсадник „Герена” е един от най-добрите на територията на ЮЗДП. Тази година в него са произведени около 400 000 фиданки от  различни горско-дървесни видове.

Ръчното опрашване на растенията

Отглеждат се космат дъб, бял и черен бор, шестил, ясен, явор, акация, с които се залесяват основно опожарени площи и след проведени санитарни сечи поради съхнене.

В опит за разнообразяване на горите ЮЗДП разширява обхвата на предлаганите услуги и инвестира в дейности, различни от дърводобива. „Идеята е да увеличаваме дела на приходите от недървесни продукти за сметка на ползването от горите. Това е правилната посока, която от години се прилага в европейските страни”, убеден е директорът инж. Дамян Дамянов. Затова усилията са насочени към по-интензивна работа, като възможностите за това са много. Така например в „Държавно горско стопанство Благоевград” е възстановена стара почивна база в Рила, която вече предлага на посетителите различни туристически услуги. В държавните ловни стопанства „Дикчан” и „Витошко-Студена” се ориентират към отглеждането на селектирани животни за производство на месо и млечни продукти, като перспективата е да се изградят мандри.

Възможност за разнообразяване на приходите са и алтернативните култури, които се отглеждат в горските разсадници на ЮЗДП. Над 100 дка са засадените площи с облагородени орехови фиданки в различни териториални поделения, 17 дка с арония, 11 дка – градина от нар, 10 дка – овощна градина от синя слива, 7 дка плантация от маслодайна роза, 10 дка плодни градини от елитен сорт малина и др. култури. ЮЗДП инвестира в автоматизирана и високотехнологична оранжерия за производство на цветя в „Държавно ловно стопанство”, които ще бъдат предлагани на пазара.

Поредна добра реколта от ягоди отгледаха горските до Рилския манастир
8693
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини