Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.06.2021 г.

Защо естествените торове не винаги са ефикасни и с какви да ги заменим

Защо естествените торове не винаги са ефикасни и с какви да ги заменим

Поддръжниците на органичното земеделие се стараят да използват само естествени торове (оборски тор, торф, хумус, компост, биохумус), които съдържат най-важните хранителни вещества за растенията, подобряват структурата на почвата и създават благоприятни условия за развитие на почвената микрофлора. Те са по-малко концентрирани от химичните и хранителните вещества се усвояват от растенията значително по-бавно при разлагането и за дълъг период, което намалява вероятността от превишаване на нормите за макро- и микроелементи. Освен факта, че имат положителен ефект върху структурата на почвата, естествените торове насърчават размножаването на полезни микроорганизми, които живеят в симбиоза с корените на различните култури и им помагат да получават храна.

Защо пожълтяват листата на пипера и как да му помогнем

С какво е полезен биохумусът?

Биохумусът или вермикомпостът е ценен естествен тор, продукт на органична обработка от червеи (най-често червен калифорнийски) и други почвени организми – гъбички и бактерии. Плевелите, оборският и пилешки тор, дървени стърготини, слама, паднали листа и хранителни отпадъци от растителен произход могат да се използват като суровина за производството на биохумус.

Червеите преработват органичните вещества, а отделянията в почвата представляват вермикомпост. Той е уникален тор, който няма аналог по отношение на съдържанието на хуминови вещества, а като ефективност стои по-високо от оборския тор. Освен микро и макроелементи, съдържа и полезни за растенията бактерии. Той укрепва имунната система на растенията и ускорява узряването на плодовете.

Вермикомпостът се различава от обикновения компост – там също има червеи, които го преработват, но той узрява много по-дълго време и в него могат да присъстват плевели и патогенни микроорганизми. Биокомпостът е много по-концентриран, а хранителните вещества в него са в по-лесно достъпна форма и се освобождават бързо.

С вермикомпост растенията могат да се подхранват по време на целия вегетационен период.

Оборски тор, хумус или компост?

Оборският тор съдържа азот, фосфор и калий и е най-популярен естествен тор. Съдържанието на хранителни вещества и качествата му зависят от вида и здравословното състояние на животните, състава и постелята им.

Оборският тор не само обогатява почвата с важни за растенията хранителни вещества, но я прави пореста, създава привлекателно местообитание за полезните микроорганизми. Може да се смесва с торф, компост и други органични вещества, а след разлагането му под въздействието на червеи и бактерии се превръща в хумус.

Свежият оборски тор може да съдържа ларви на хелминти, насекоми вредители, семена от плевели и патогени.

Как да използваме биоторовете и какво представляват те?

Биоторовете са заместителите на естествените торове и навлизат все по-широко в органичното земеделие. Те са разработени от специалисти и дават възможност за получаване на екологично чиста реколта, увеличавайки плодородието на почвата.

Основата на биоторовете са естествени компоненти – компост, вермикомпост, пепел, хумати, естествени стимулатори на растежа, които активират жизнените процеси в почвата.

Предимства – поради високата концентрация на биологични вещества и продължителното им действие може да се тори по-рядко, а насищането с полезни хранителни вещества се осъществява през целия вегетационен период.

С биоторове могат да се подхранват различни растения, а вида и количествата са указани на опаковките. Най-често се прилагат при засаждане и 1-2 пъти през вегетационния период.

Има и специализирани биоторове – за домати, за ягоди, за пипер за патладжан и др.

В биологичното земеделие се използват все по-често инфузии от различни растения, а също и мулчиране. Те допринасят за повишаване на плодородието и подобряване на състава и структурата на почвата.

Защо естествените торове не винаги са ефикасни и с какви да ги заменим
17590
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Кубота представя трактор с мощност 22 к.с. в гамата Escorts-Kubota
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини