Начало » Важно за фермера » Животновъдство
04.06.2021 г.

Проблеми с мишки и плъхове в стопанството

Проблеми с мишки и плъхове в стопанството

Почти всяко едно животновъдно или земеделско стопанство е срещало проблеми с мишки и плъхове. Няма нищо по-неприятно от нашествие на гризачи, без значение дали става въпрос за полски мишки, плъхове или полевки! Освен, че тези вредители се хранят на практика с всичко, което ядат и хората, те лесно създават „дом“ в изоставени сгради, пренаселени места, сгради, където има достъп до много храна и дори в нови, чисти жилища и помещения.

Съжителството с тези не толкова красиви създания не би било толкова трудно, ако те не представляваха проблем както за самото стопанство, така и за здравословното състояние на хората живеещи и работещи в него. Защо? Не спирай да четеш!

Зaщo e вaжнo унищожаването на гризачи да стане бързо

Проблемите с мишки и плъхове в стопанството са често срещано явление, тъй като там винаги има храна в големи количества, а местата, подходящи за гнездене са стотици. Борбата с мишки и плъхове  не трябва да бъде подценявана и единственият начин да си гарантирате качествено унищожаване на гризачи в стопанството Ви е като се консултирате с професионалисти.

Доказано е, че плъховете са едни от най-опасните преносители на зарази, инфекции, патогени, болести и смъртоносни епидемии. Един от многото примери за това е бубонната чума, причина за смъртта на една трета от населението на Европа преди повече от 600 години.

Вредата от мишки и плъхове е особено голяма, когато те се настанят в селскостопански постройки, като складове за зърно, обори и хамбари. Пренасянето на зарази може да стане както чрез ухапване, така и чрез изпражнения или просто преминаването на гризача по съдове за хранене и самата храна.

Освен, че тези гризачи могат да бъдат опасни са хората, те са способни на унищожат огромно количество земеделска продукция, както и да заразят селскостопанските животни. Това е и причината навременната борба с плъховете и мишките да е толкова важна!

Заразите, които плъховете и мишките причиняват се разпространяват сравнително бързо и макар да съществува значителен брои мерки за справяне с тези гризачи, повечето от тях за неефективни и отнемат твърде дълго време.

Бopбa c плъxoвe, пoлcĸи мишĸи и пoлeвĸитe в ceлcĸocтoпaнcĸи пocтpoйĸи

Важно е да отбележим, че макар полските мишки и полевките да не са толкова ужасяващи на външен вид, колкото плъховете, те са също толкова опасни и не трябва да ги подценявате! Както плъховете, така и полските мишки и полевките нанасят значителни щети на стопанството, свързани както с животните, така и със зърнените храни на полето.

Храна обаче има и в много от селскостопанските постройки, като складове и мелници, а там, борбата с мишките и плъховете изисква специално внимание. Голям брой от препаратите, които се използват за унищожаване на гризачи не са подходящи за употреба в затворени помещения. Предназначените за борба с плъхове и мишки родентициди не са добър избор за такъв тип селскостопански сгради, тъй като могат лесно да се пренесат от гризачите и да достигнат до храната там. Поставянето им в специални кутии също не е препоръчително, защото труповете на отровените гризачи са също толкова опасни и могат да бъдат погълнати от други животни в стопанството.

Такъв тип препарати за унищожаване на мишки и плъхове се препоръчват единствено и само за употреба на отворени места, тоест извън селскостопанските постройки, където се складира храната. Освен това, за да бъде унищожаването на тези гризачи ефективно, то трябва да бъде извършено от професионалисти!

Сpeдcтвa за бopбa c плъxoвe и мишĸи 

Плъховете обичат отвори в електрическата или водопроводната инсталация, както и вентилатори, комини, и отворени прозорци на приземните етажи. Поради тази причина, отворите трябва да бъдат запушени!

Друг начин да се предпазите от плъхове и мишки у вас е като направите всичко възможно да лишите гризачите от  храна. Как? Винаги прибирайте отпадъците от хранителни продукти в коша за боклук, а него от своя страна чистете редовно! Когато говорим за проблеми с мишки и плъхове в стопанството обаче, ситуацията е малко по-различна. Ето и кои са най-добрите начини за унищожаването на тези „приятели“:

Капани и лепящи плоскости

Капаните и лепящите плоскости могат да бъдат както смъртоносни, така и живоловни. Този метод се препоръчва за места, където има животни и хранителни производства, тъй като там употребата на химични примамки е опасна. Макар наистина ефективен, този метод изисква доста време, когато става въпрос за голяма популация. Въпреки това, съществуват капани за хващане на повече от един гризач, като например капан с наклоняваща се дъска.

При изборът на капани е важно да се вземе предвид размерът на гризача. Полските мишки и полевките са по-малки в сравнение с плъховете и следователно капаните отредени за тях трябва също да бъдат по-малки. Друг важен съвет е избягването на докосването на капаните с ръце, тъй като човешката миризма отблъсква гризачите.

Ако капанът е докосван с ръце той трябва внимателно да бъде измит с гореща вода и подсушен веднага след това. Старателното почистване на следите от убитите гризачи също е от съществено значение за ефективната борба с мишките и плъховете. След като гризачите са заловени живи, те трябва да се убият, като най-често това се случва като се потопят за известно време във вода, докато не се удавят.

Котки

Всеизвестен факт е, че котките са най-големият враг на мишките. Това ги прави идеален избор за борба с мишките и плъховете. Една котка е напълно достатъчна за опазването на до две жилища. Ако котката е добре нахранена обаче, интересът и към мишките може да не бъде толкова голям и тя да не ги нападне.

Професионална дератизация

Избирането на метод за унищожаване на гризачите, както и изготвянето на примките и последващата профилактика са от огромно значение за успешната борба с тях. Поради тази причина е важно да се свържете с професионалист веднага щом започнете да се съмнявате че имате проблем с мишки и плъхове в стопанството!

Платена публикация!

Проблеми с мишки и плъхове в стопанството
12634
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Практика
Да спасим кората на овощните дървета при напукване и белене
Полезни съвети
Няколко нестандартни начина за опазване на кората на овошките от гризачи
Внимание!
Потвърден е случай на болестта туларемия, пренасяни от гризачи
Борбата срещу тази напаст трябва да е системна и упорита
Как да се отървем от мишките и плъховете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини