Начало » Новини » Света
03.06.2021 г.

От 1 септемви Илияна Цанова поема поста заместник-генерален директор в бюджетната дирекция на Еврокомисията

Кадър с изключителен опит
От 1 септемви Илияна Цанова поема поста заместник-генерален директор в бюджетната дирекция на Еврокомисията

sinor

Европейската комисия (ЕК) назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на генерална дирекция „Бюджет”, която ще поеме новите си функции от 1 септември 2021 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК. ТЦанова ще отговаря за осигуряването на ефективно управление на риска на дейностите по получаване и отпускане на заеми и други финансови операции, предприети от ГД „Бюджет“.

Като експерт Илияна Цанова има изключителен 20-годинеш опит в международното банкиране за развитие и инвестиции. Има силни лидерски качества и управленски опит, както и отлични умения за водене на преговори, което я прави много подходяща за ключовата роля в управлението на финансирането на бюджетната подкрепа на Съюза за Плана за възстановяване в контекста на кризата, предизвикана от COVID-19, се посочва в мотивите за избора на българката.

В новото си качество Цанова ще изпълнява функциите на главен ръководител по управлението на риска в Комисията, което ще ѝ позволи да черпи по-специално от солидния й опит, придобит преди това като заместник изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и на различни висши длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Към момента Илияна Цанова е председател на надзорния съвет на СОФ Кънект. До 2020 г. е заемала длъжността заместник изпълнителен директор на ЕФСИ – гаранционен механизъм в размер на 26 милиарда евро, предоставен от Европейския съюз на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в подкрепа на стратегическите инвестиции в ЕС.

Цанова отговаря за управлението и изпълнението на ЕФСИ и за постигането на неговите стратегически цели чрез тясно сътрудничество с групата на ЕИБ и Управителния съвет на ЕФСИ. Освен това тя има над десетгодишен опит в областта на банкирането за развитие и устойчивото финансиране в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Сред няколкото висши длъжности, заемани от нея в институцията, е тази на директор на дирекция „Съфинансиране от ЕС и финансов инженеринг“. В това си качество тя отговаря за развитието на стратегическо сътрудничество с Европейската комисия за разработване и управление на смесени финансови инструменти и инструменти за споделяне на риска в подкрепа на инвестициите в областта на научните изследвания и иновациите, енергийната ефективност и градското развитие, финансирането в областта на околната среда и климата, финансирането на МСП.

Постижения на други българки

Преди това е била асоцииран директор, ръководител на екип в ЕБВР, отговарящ за създаването, изпълнението и осъществяването на дългови и капиталови инфраструктурни инвестиции в Югоизточна Европа, Украйна и Русия. Широкият професионален опит на г-жа Цанова се допълва от предишните ѝ разнообразни ангажименти в търговски банки и консултантски услуги, като същевременно е поемала държавни длъжности за кратки периоди от време в качеството на служебен заместник министър-председател, отговарящ за управлението на средствата от ЕС в България.

От 1 септемви Илияна Цанова поема поста заместник-генерален директор в бюджетната дирекция на Еврокомисията
9125
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
Равносметка
Отчетът на ЕК за селските райони показва слаба активност от страна на България
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
При вноса от Украйна ЕК ще налага мита при прекомерен импорт на птиче месо, яйца или захар
Важно за бутилиращите компании!
Еврокомисията прие нови стандарти за опаковките на питейна вода
Нов доклад, оповестен днес
Еврокомисията е отпуснала 2,5 млрд. евро по 63 спешни мерки за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини