Начало » Новини » Интервю
31.05.2021 г.

Браншът изисква срокът за корекции в заявленията за директни плащания да се удължи до 15 юни

По закон изтича днес, на 31 май
Браншът изисква срокът за корекции в заявленията за директни плащания да се удължи до 15 юни

Патладжаните се садят по-късно Снимка: sinor

В последния ден от миналата седмица Конфедерацията на браншовите организации на производителите на зеленчуци са внесли искане до земеделския министър Христо Бозуков да удължи с 15 дни срока, в който фермерите могат да нанасят корекции по заявленията си за директни плащания, без да получат санкции за забавянето. „Законовият срок за тези корекции изтича днес 31 май, но заради студеното време голяма част от производителите на зеленчуци още не са засадили продукцията си и трудно биха доказали поризводството си, затова настояваме срокът за коригиране на заявленията по изключение да се удължи тази година до 15 юни, обясни за Синор.бг председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

От друга страна фермерът изрази огромно недоволство от поредната „каша в Идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК), която отново дава необясними грешки за парцели, които имат редовни правни основания, но след актуализацията на слоя за тази година изведнъж се оказват недопустими за подпомагане. Тази година слоят „Правни основания” беше качен от администрацията с огромно закъснение в ИСАК, в резултат на което редица стопани трябваше спешно да преочертават или да доказват с документи правата си.

През последните 4-5 години по време на Кампанията за директни плащания всеки фермер в родината ни е изправен пред угрозата да бъде санкциониран не по негова вина, а защото системата по необясним начин дава грешки. Лично аз нямам обяснение как така ИСАК всяка година се обновява и зачерква редовни имоти, без никога администрацията да е виновна за това?”, коментира още Джиков. И добави, че „грешките са или в заданията на чиновниците към системата, или в несъвършенствата на самите програми, които ни убеждават, че с всяка изминала година се усъвършенствали”.

Учредяване на конфедерацията на организациите в зеленчукопроизводството

Само преди седмица Синор.бг ви информира за случай в Новозагорско, където част от биоградини с дългогодишни арендни договори изведнъж се оказват недопустими, според новите правни основания, качени в системата на министерството и фонд „Земеделие”.

Освен проблемите с производството на зеленчуци тази пролет и животновъди са си изпатили от грешките в ИСАК, тъй като стопанства под наем, които до миналата година са били заявявани без проблеми, тази година се оказват недопустими според актуалните правни основания, съобщават фермери.

„Въпреки че от министерството на земеделието официално излязоха с обяснение фермерите да не се притесняват, защото с публикуването на окончателно коригирания слой „Правни основания” грешните ще бъдат поправени, ние не вярваме, защото често сме лъгани. А и за санкциите ще бъдем информирани едва след година, както често се случва от практиката на фонд „Земеделие”, заяви още председателят на браншовата асоциация.

Тодор Джиков има сериозни критики и по отношение на приема на проекти по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства, който върви от април т.г. и ще продължи до септември. „При сега обявените критерии за оценка има сериозни недоразумения. Затова задавам към министър Бозуков и ръководството на фонд „Земеделие” следния въпрос:

„Ако например, инвестицията за напояване в одобрения ми и договориран проект с ДФЗ  е в размер на 350 000 лв. от общо 1 милион лв. Това представлява 35% от стойността на проекта, за което съм получил и 15 точки при ранкинга и съм изпреварил други кандидати. Но се случва така, че при обявяване на  обществена поръчка за доставка на напоителна система печели фирма , която ще го изпълни за 280 000 лв. и понеже това е най-ниската предложеа цена в поръчката, аз трябва да сключа договора с нея. Какво ще се случи тогава с точките, взети по ранкинга , тъй като инвестицията ми ще падне под задължителните 35%?”.

От името на Тодор Джиков Синор.бг ще зададе въпроса до институциите.

Браншът изисква срокът за корекции в заявленията за директни плащания да се удължи до 15 юни
23673
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Ако са допуснати
От 15 до 19 април се поправят технически грешки по фактурите за газьола
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Важно за фермерите!
При червен сигнал в очертаването, някои фермери могат да не оттеглят заявленията си днес
Нормативни промени
Дават 5 дни на пчеларите да поправят фаталните си грешки от Кампания 2023
Важни промени
До 20 ноември може да коригирате грешки по заявленията за 2023 г.
Въпроси към министерството
Маса грешки при заявяване на субсидиите за хуманно отношение са в ущърб на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини