Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
10.05.2021 г.

Аспиринова терапия за доматите

Аспиринова терапия за доматите

Аспиринът е фармацевтичен продукт, намиращ приложение и в градинарството. Съдържа активна съставка, известна като салицилова киселина, която е изолирана за пръв път от кората на бяла върба (Salix alba), откъдето произлиза и нейното наименование. Растенията я произвеждат по естествен път в малки количества, особено когато са подложени на стрес и това им помага да се справят с негативните фактори.

Растения – компаньони за популярни зеленчукови култури

Научни факти за използването на аспирин в градината

Научно доказано е, че аспиринът помага за засилване на имунната система на растенията. Малките количества салицилова киселина, които произвеждат, когато са подложени на стрес – променливи метеорологични условия, недостиг на хранителни вещества, атака от вредители или болести им помага да се справят и оцеляват.

Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар

Допълнителните количества салицилова киселина предизвикват засилен имунен отговор при растенията от сем. Картофови. Подобреният имунитет им помага да се подготвят при силни атаки от болести и вредители.

Изследователи от Университета в Роуд Айлънд са установили, че:

– аспириновата вода осигурява ускорено покълване на семената, повишава кълняемостта и подобрява устойчивостта на болести и вредители;

– аспиринът не само прави растенията по-здрави, но помага за увеличаване големината на плодовете и добивите.

Екипът използва доза от четири аспирина (от 500 мг) на 11,5 л (четири галона) вода и пръска растенията на всеки три седмици.

Как да приготвим разтвор за пръскане на доматите?

За пръскане на доматите с разтвор на аспирин във всички фази на вегетация се използва една таблетка (500 мг) за 3,5 л вода. Таблетката се разтваря предварително в малко количество вода (20-30 мл) и се смесва с останалата – използва се веднага. С този разтвор се пръска в интервал 15-21 дни. За по-добро прилепване се използва сапун (течен или твърд).

За обработване на семена половин таблетка се разтваря в 1 л вода и престояват 3-4 часа.

С профилактична цел аспирин може да се използва по време на цялия вегетативен период – от разсад до края на сезона.

Установено е, че при използване на разтвор за поливане на растенията се получават повече плодове и с по-високо качество.

Хапчето аспирин помага не само срещу вредителите, но намалява риска при много гъбични заболявания – вертицилийно и фузарийно увяхване, алтернария и др. Доматите започват да плододават по-рано и през целия сезон. Особено ефикасно е в сухо и много топло или дъждовно време, когато растенията се нуждаят от допълнителни стимулатори.

Правилно дозиране и прилагане на аспирина

Правилното използване е гаранция за добри резултати. Установено е, че максималната доза е 500 мг на 2 л вода, а за разсада – 500 мг на 3,5 л.

Аспиринът се разтваря най-добре в дестилирана вода

Важно е да се пръска рано сутрин, тъй като растенията абсорбират по-добре по това време и дава шанс на растенията да изсъхнат. Ранното пръскане помага да се избегне увреждане на опрашителите, които излизат по-късно.

Трябва да се следи за реакцията на околните растения, защото на тази терапия реагират най-добре домати, патладжан пипер и картофи.

При предозиране и пръскане в слънчево време се получава изгаряне.

Успешно размножаване на растенията от резници

В 0,5 л дестилира вода се разтваря таблетка аспирин. Отрязаният край на резниците се потопява в разтвора и престояват 4-5 часа преди засаждане.

Аспиринът помага на отрязаните растения да се запазят по-дълго свежи

Според Джуди Джърнщедт, професор в отдела за растения и почви в Калифорнийския университет, салициловата киселина е отговорна за намаляване производството на етилен. При по-малки количества флоралното увяхване се забавя и това поддържа по-дълго свежи отрязаните растения. Противогъбичните свойства на аспирина намаляват и развитието на плесени, които запушват съдовите тъкани. По-честата смяна на водата във вазата и добавянето на аспирин ще запази цветните букети свежи.

Аспиринова терапия за доматите
357422
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини