Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.04.2021 г.

Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?

В практиката
Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?

Татул Снимка: sinor

Паяците често присъстват в нашия местен пейзаж, а големите им кръгли  мрежи са лесно забележими. Понякога изглежда, че  се появяват буквално за една нощ. Независимо от плашещия им външен вид градинските паяци не са врагове – заслужават да им бъде позволено да живеят там.

Полезни ли са паяците в градините и с какво?

Когато броят на вредителите в градините се увеличава, а екологичните методи са най-доброто решение за борба с тях и предотвратяване на нашествието им. Несъмнено това е най-доброто решение – чисто и безвредно за нас и околната среда. В групата на естествените „ловци на вредители“ се нареждат още  насекомоядни птици, жаби, калинки, божи кравички, хищни бръмбари, оси, снасящи яйцата си върху ларвите на насекомите вредители и др.

Видове паяци в нашите градини

В света има повече от 40 000 вида паяци и само половината от тях правят мрежи, а минимална част са отровни. Сред тях има и слепи, които живеят и ловуват в пещери или други подземни и тъмни места. Нашата паякова фауна не е толкова екстремна – повечето паяцих изобщо не са отровни.

Домашният паяк унищожава молци, хлебарки и други насекоми, живеещи по растенията. Паякът кръстоносец и скачащият паяк са най-често срещани в градината – те „разпъват“ мрежите си и улавят вредителите, като почистват градината.

Вредителите, които унищожават

Жертвите на паяците са предимно насекоми вредители по плодните и зеленчукови култури – листни въшки, гъсеници, пеперуди, молци, мухи и хименоптери (смучещи насекоми), които се хранят с растения, включително ларвите им. Те улавят и изяждат комари и кърлежи, които притесняват нас и нашите любимци.

Важно е и това, че паяците намират и унищожават вредителите, намиращи се както над земята, така и на земята. Те „разпъват“ мрежите си предимно нощем, така че не създават проблеми през деня – в повечето случаи са незабележими. Често  паяжини се виждат в короните на дърветата, по храстите и даже по доматите. За едно денонощие всеки паяк може да хване повече от сто насекоми.

Паяците са хищници и използват различни начини за набавяне на храна. Повечето видове използват споменатите мрежи, но някои от тях просто скачат върху вредителите и ги убиват, а други ги „стрелят“ с лепкаво парализиращо вещество.

Трябва да знаем, че тези застрашително изглеждащи малки членестоноги в нашите градини не представляват почти никаква заплаха за нас, а ухапването им понякога може да причини лек сърбеж или оток, които преминават сами.

Препоръчва се за хора с алергии и чувствителна кожа да вземат подходящите мерки след ухапване.

Паяците в овощните и зеленчукови градини – приятели или врагове?
18812
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини