Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.04.2021 г.

Плюсовете на органоминералните торове!

В градината
Плюсовете на органоминералните торове!

sinor

Органоминералните торове съчетават полезните свойства на органичните и минерални хранителни вещества, което влияе на растенията по най-благоприятния начин. Това е нова стъпка в земеделието, целяща повишаване на ефективността от торенето. Производителите заемат различни позиции – едни са радетели за органичните, други за минералните, а трети се отказват от  използването на  всякакви торове. Трудно е да се направи категорична оценка – кой от всички тях е прав.

Предимства и недостатъци на минералното торене

Минералните торове са мощно оръжие в борбата за получаване на високи добиви. Високото съдържание на активни вещества и лесното приложение ги прави желани.

Яйчените черупки като биотор

Завишаване на дозите и торенето „на око“ може да доведе до нежелани резултати. Важно е да знаем, че процентът на усвояемост на хранителните вещества от минералните торове е 20-30%. Останалото количество или се излугва в почвата, или образува неразтворими съединения, които я засоляват. Фосфатите и нитратите, внесени в по-големи количества, се отнасят от повърхностните води в почвените и трайно ги замърсяват.

Плюсове и минуси на органичното торене

Органичните торове съдържат значително по-малко хранителни вещества и се внасят в по-големи количества. С оборския тор може да внесем не само семена на плевели, но също болести и неприятели. Той намалява киселинността  (рН) на почвата, но подобрява нейната структура.

Глухарчето като инсектицид

При внасянето на високи дози оборски тор плодовете често са с повишено съдържание на нитрати.

Органичните торове безспорно повишават плодородието и структурирането на почвата. Компостът е ценен органичен тор и ни помага да се отървем от растителни и други отпадъци, но е важно да спазваме установените правила прикомпостирането и използването му.

Ако съвсем преустановим внасянето на торове, тогава обработването на почвата и отглеждането на каквито и да било култури ще бъде неоправдано.

Дълготрайното поддържане на почвеното плодородие изисква внасяне и баланс на хранителните вещества, което е възможно само чрез използване на торове. В условията на интензивно земеделие това е неотменна част от производството.

С какво са полезни органоминералните торове и как действат?

Стараейки се да примирят защитниците на минералното и органично торене, учените създават органоминералните торове. Най-перспективните от тях са тези, които са създадени на основата на оборски тор или торф, преминали специална обработка. Смесването с минералните съставки най-често се извършва механично.

Известно е, че азотът и калият са много подвижни и лесно се отмиват от почвата, а фосфорът, от друга страна се свързва с почвата и става недостъпен за растенията.

Органоминералните гранулирани торове имат свойството да намаляват подвижността на азота и калия и правят фосфора много по-достъпен за растенията. Благодарение на това степента на усвояемост на хранителните вещества може да достигне 90%.

В търговската мрежа могат да се намерят много разновидности на органоминерални торове в гранулирана или течна форма.

Плюсовете на органоминералните торове!
12444
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини