Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.04.2021 г.

В две последователни години може да получавате помощ за обиране на гроздето на зелено

Проектонаредба
В две последователни години може да получавате помощ за обиране на гроздето на зелено

sinor

Днес изтича срокът, в който винопроизводителите можеха да дадат предложения по промените Наредба 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 –2021 г. Корекциите са свързани с новия регламент от 2021 за тази помощ.

Ето и поправките в действащата наредба 6, свързани с прилагането на мярка „Събиране на реколтата на зелено“.

Според тях срокът за подаване на заявления за участие по мярката в ИАЛВ се удължава от 9 април на 21 април, отпада забраната за прилагане на мярката за един и същи парцел през две последователни години, за заявени за подпомагане през 2021 г. площи, подпомогнати по мярката през 2020 г., средният добив по чл. 80, ал. 3 от Наредба 6 се изчислява за 2018 и 2019 година.

Кризисната мярка „Събиране на реколтата на зелено“ представлява пълното отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от съответната площ да се сведе до нула. Задължително изискване е площите с лозя, за които се кандидатства за подпомагане, да бъдат в добро агротехническо състояние и за тях да са подавани декларации за добив през предходните две години.

За финансова 2021 година подпомагането се изчислява като 70 % от сбора на преките разходи за операциите за отстраняване на гроздовете - 1 155,48 лв./ха и; загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката (цената на килограм грозде – 0,59 лв/кг  умножена по средния годишен добив на хектар от заявените от гроздопроизводителя площи за период от две години преди прилагането на мярката (но не повече от 6300 кг/ха). Финансова помощ = [ 1155,48 + (0,59*средния добив от две години) ]*0,7.

Финансовата помощ по мярката не надвишава 3 410,74 лв./ха.

Заявленията за издаване на удостоверение за право на участие по мярката се подават в териториалните  звена на ИАЛВ по местонахождение на лозарските стопанства до 21 април 2021 г. Образецът е публикуван на сайта на Изпълнителна агенция по лозата и виното в раздел „Мерки за подпомагане“, поле „Събиране на реколта на зелено” но може да бъде предоставен и на място в офиса на ИАЛВ. При кандидатстване освен документи, удостоверяващи правното основание за ползване на заявените за подпомагане площи, се предоставят и цифрови географски данни за площите, върху които ще се прилага мярката.

От 17 до 28 май одобрените от ИАЛВ кандидати подават заявление за финансово подпомагане в ДФЗ. Договорите се сключват до 10 юли. До 28 юли 2021 г. се сваля реколтата.

Подпомагането се изплаща в срок до 10 дни от извършване на проверката. Ще бъдат осигурени са средства за всички одобрени заявления, съобщават от държавната агенция.

В две последователни години може да получавате помощ за обиране на гроздето на зелено
9678
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Пред германски депутати
България иска новата ОСП да се съобрази със спецификата на всяка държава
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини