Начало » Новини » Коментари
12.04.2021 г.

Отпада обучението за фермерите по интегрирано производство, но са важни консултант-агрономите

Важни нормативни промени
Отпада обучението за фермерите по интегрирано производство, но са важни консултант-агрономите

sinor

Точно преди месец в „Държавен вестник” беше обнародвана наредбата за интегрираното производство на растенията и растителните продукти и за контрола върху него, която ще бъде крайно необходима за земеделските производители през следващия програмен период, когато субсидирането до голяма степен ще зависи от така нареченото щадящо околната среда „интегрирано производство”. Особено що се отнася до задължителните „зелени практики” по директните плащания - а там подпомагането ще се дава за агроекологични обработки, съобразени с природата.

За начеващите земеделци интегрираното производство е напълно мъгляво понятие, но тове не е така за хората с опит и за експертите в растителната защита. Затова останахме изненадин, че в новата наредба 9 липсва точно определение за него. Синор.бг провери в предишната наредба от 2007 г., която се заменя от сега действащата и там точно е записано, че при това производство се прилага „интегрирано управление на вредителите”, при което се използва рационална комбинация от прилагане на биологични биотехнологични, химични, физични, агротехнически и селекционни мерки, където използването на химични мерки за растителна защита е сведена до минимум. И този минимум е необходим за поддържането на популацията от вредители и загубите от тях, но в границите под прага на икономическата вредност.

А самият „праг на икономическа вредност” е такова количество вредители (плевели, болести, инсектициди и др.) средно на единица площ, при което изразената в стойностно отношение повреда от него, надвишава двойно разходите, необходими за провеждане на химична борба.

Фермери в борба за технологичните карти

След като при бъдещото подпомагане по линия на директните плащания от стопаните ще се изисква регистрация за „интегрираното производство”, решихме да бъдем максимално полезни, като сравним старата с новата наредба. Така че стопаните да се подготвят навреме за това, което ги очаква още от следващата година.

В досега действащата наредба регистрацията на земеделците, прилагащи интегрирано производство, не беше задължителна. Затова и към днешна дата земеделците, прилагащи интегрирана борба с плевели, болести и други вредители, не са вписани в този регистър. По новата наредба фермерите също не са длъжни да се регистрират, но за тях ще бъде крайно необходимо да го направят, защото от това ще зависи бъдещото им подпомагане по ОСП.

До 12 април БАБХ трябваше да подготви образците на документите, необходими за новата регистрация на фермерите. На въпрос на Синор.бг  дали тези образци са готови, от агенцията отговориха, че „те са подготвени в работен вариант и след утвърждаването им от изпълнителния директор на агенцията ще бъдат публикувани на сайта на БАБХ.

Най-важната промяна в новата наредба е, че ако досега фермерите трябваше да минават обучителен курс, за да отглеждат културите интегрирано, то в бъдеще това няма да бъде необходимо. Следователно отпада и задължителното да представят удостоверение за интегрирано производство, изисквано преди това от БАБХ.

Но затова пък се въвежда ново изискване фермерите да имат подписан договор с агрономи-консултанти, тъй като този начин на производство е сложен и изисква задълбочено изследване на културите.

Или, както е записано в наредбата, „консултантските услуги за интегрирано управление на вредителите ще се предоставят от лица, които имат необходимата професионална квалификация в областта на аграрните науки с професионално направление „Растителна защита“ или „Растениевъдство“ и са вписани в регистъра на БАБХ, който се води по Закона за защита на растенията. Също толкова важно обаче е и самата администрация на БАБХ по места да има подобни познания, защото точно тя ще проверява работата на самите консултанти.

На въпроса на Синор.бг до Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) дали администрацията е готова с новия регистър на консултантите, от ведомството съобщиха, че в „уеб базирания портал на Административния регистър под номер 2 700 е вписана услугата „Вписване в регистъра на лица, които извършват консултантски услуги за интегрирано управление на вредителите при земеделските култури като специализирана растителнозащитна услуга“. Регистърът е  публично достъпен на сайта на агенцията и в него вече са вписани 13 консултанти.

Ще припомним какви са изискванията към консултантите. Те трябва да извършват наблюдение, диагностика, прогноза и сигнализация на икономически важните вредители по земеделските култури, както и методите и средствата за контрол върху тях. За целта са длъжни да разполагат най-малко със оборудване за диагностика на вредители – лупа, бинокуляр, микроскоп, петриеви блюда, епруветки, ентомологичен сак, метровка; да имат достъп до агрометеорологична информация за съответния агроекологичен район, която включва данни за температу ра на въздуха – средноденонощна, максимална иминимална, количество валежи, относителна влажност на въздуха, вятър. И всичко това се доказва пред БАБХ с декларации по образец, утвърден от агенцията.

Консултациите се предоставят в писмен вид в два екземпляра, един от които за земеделския стопанин, и съдържат:

1. констатация за появата, разпространението, плътността, развитието и степента на нападение по видовете вредители за всяка земеделска култура в стопанството;

2. предложение за провеждане или непровеждане на растителнозащитни мероприятия за отделните площи в стопанството;

3. определяне на метода за контрол на вредителите за всяка земеделска култура в стопанството с ясна обосновка;

4. определяне на срокове за контрол на вредителите;

5. посочване на подходящи биологични агенти или продукти за растителна защита по земеделски култури и определяне на необходимата доза.

Въз основа на тези изследвания те дават и препоръки за торене и агротехнически мероприятия, които фермерите трябва да прилагат.

Консултантните са длъжни да представят при поискване от областната агенция по храните копия от протоколите на изследваните полета . Така БАБХ извършва контрола върху „интергрираното производство” на всеки фермер, сключил договор с конскултантите.

Областните дирекции по храните ще водят задължителни досието на всеки земеделски стопанин, регистриран поЗакона за защита на растенията, който произвежда интегрирано и който се проверява. Документите от извършени проверки при последващия контрол върху интегрираното производство фигурират в това досие.

Екатерина Стоилова

Отпада обучението за фермерите по интегрирано производство, но са важни консултант-агрономите
17162
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Изисквания за интегрираното управление на вредителите
На всеки 100 декара ниви оставяте 5 метра, които не се пръскат и торят
Нормативни промени
Агенцията по храните ще води регистър на фермерите с интегрирано агроекологично производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини