Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.03.2021 г.

Как растенията извличат влагата през кореновата система

На вниманието на фермерите
Как растенията извличат влагата през кореновата система

Разсад на риган Снимка: sinor

Ефектът на влагата върху растенията и тяхната коренова система не е еднозначен. Количеството вода, необходимо за пълно насищане на семената зависи от вида, сортовите особености, условията и мястото на развитие. По време на набъбване на семената съдържащото се в тях нишесте поглъща около 70 части вода, а протеинът около 180 части от масата на семето. Семената на бобовите растения набухват най-бързо, а тези, които узряват в условията на излишна влага се нуждаят от по-голямо количество за набъбване от тези, които които зреят в условията на ниска влагообезпеченост или изцяло доузряват върху семенните растения.

При прорастване на семената на зеленчуковите култури от най-висока почвена влажност се нуждаят моркови, лук и цвекло, а от по-малка – салатите.

Решаващият момент във водния режим на растенията след набъбване и прорастване на семената настъпва на етапа на разсад. При недостиг на влага разсадните растения стареят бързо и преждевременно, а листата им избледняват, загрубяват и не израстват до възможните размери. При засаждане на постоянно място такива растения не се вкореняват добре.

Защо не трябва да пикираме разсада с домати

Излишъкът на влага води до издължаване, изтъняване и отслабване на надземните части на растенията, нарушено е и нормалното развитие на кореновата система. Важно е да се отбележи, че растенията, отглеждани чрез разсад, след засаждане на постоянно място са по-взисквателни към водата от тези, засети директно в почвата.

Застудяванията и резките температурни промени след засаждане на разсада се неутрализират частично с помощта на водата. Степента на преохлаждане се смекчава от обилното поливане, защото влажната почва отделя повече топлина във въздуха.

За да се подобри степента на оцеляване на разсада, наложително е да се осигури обилно предпосадъчно поливане и умерено след засаждане на растенията.

Стабилният воден режим за възрастните растения зависи от развитието на кореновата система и използването му от целия обем на почвата в съответствие със схемата на засаждане или засяване.

В периода на формиране на корените от решаващо значение е съдържанието на влага в слоя 5-15 см. По-рядкото и обилно поливане за младите растения е по-полезно от честите, но слаби. Временното спиране на поливането принуждава корените да се устремяват във вертикално направление в търсене на вода – това стимулира растежа на кореновата система, увеличава усвояването не само на вода, но и на хранителни вещества.

При наличие на необходимата влага в почвата кореновата повърхност достига своя максимум през периода на цъфтеж на културите. В същото време тяхната активна част е развита в най-висока степен, което влияе благоприятно на абсорбционните процеси.

Във връзка с дейността на кореновата система трябва да се отбележи, че съществува тясна връзка между водния режим на почвата, методите за нейното овлажняване и въздушния режим на почвата. Водата и въздухът в почвата фактически се намират в едни и същи почвени пространства или обеми.

Както водният глад, така и излишната влага в почвата засягат предимно корените. В първия случай тяхната поглъщаща активност намалява, а във втория процесът на коренообразуване спира.

Преовлажняването на почвата води до недостиг на въздух и кислород в нея, което причинява смъртта на абсорбиращите коренови власинки. На мястото на отмрелите всмукващи коренчета вторични не се развиват, обвивката на основния корен   се превръща в коркова тъкан и потокът  от вода и хранителни вещества през нея спира.

Какви изводи можем да направим?

– повишената влажност на почвата, в преобладаващата част от случаите, води до загубата на растенията (изключение правят само силно влаголюбивите);

– повишената влажност влияе негативно не само върху растенията, но и върху другите условия, в които те живеят, а те от своя страна отново върху растенията и така кръгът се затваря;

– при висока влажност на почвата въздушният обмен в нея се влошава;

– при изменение на влажността се променя температурния режим и свойствата на почвата;

– при по-високо съдържание на влага в почвата тя се нагрява по-бързо;

– изменението на влажността влияе върху усвояването на хранителните вещества, като до до известни нива това е благоприятно, а при висока степен на преовлажняване вече носи негативи.

За растенията е вреден не излишъкът от вода и даже не самата вода, а действието и върху почвата и промяната на нейните свойства. Излишъкът води до повишена киселинност, а  недостигът повишава алкалността. Влажността влияе по определен начин върху развитието на вегетативните и размножителни органи.

Как растенията извличат влагата през кореновата система
14600
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини