Начало » Важно за фермера » Животновъдство
07.03.2021 г.

Първата в България ветеринарна болница започна работа в Стара Загора

На база на ветеринарномедицинските клиники към Тракийския университет
Първата в България ветеринарна болница започна работа в Стара Загора

От началото на март в Стара Загора започна денонощна работа първата в България ветеринарна болница, съобщи ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков, цитиран от електронното издание Долап. „Болницата се открива на база на съществуващите ветеринарномедицински клиники на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет в Стара Загора. Тя ще има ново управително тяло – Управителен съвет и управител. Тук ще се провеждат и специализациите на ветеринарните лекари, както в хуманната медицина – нещо, което досега никъде не е правено. Структурата и правилникът за устройство и дейността на Университетската ветеринарна болница е приет на 24 февруари 2021 г.“,  каза Ярков.

Идеята за създаване на ветеринарна болница се оформя с приемане на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност преди една година. През май 2020 г. Народното събрание прие и промени в Закона за висшето образование. В него фигурира възможност за създаване на университетска ветеринарна болница с клиники. Оттогава започва подготовка за разкриването ѝ.

„Всичко, което сме замислили, е с цел да се подобри подготовката на студентите по ветеринарна медицина. С повишаване на пациентопотока към болницата нашите студенти ще имат много по-голяма възможност да участват в прегледите и в лечебните манипулации. Така те ще завършват университета много по-добре подготвени практически. Т.е. целта ни не е бизнес, а обучението на студентите“ , обясни ректорът на Тракийския университет.

Досега в клиниките е използван капацитетът на над 100-те преподаватели, които са едни от най-добрите в България. Освен тях предстои назначаване 10 нови лекари, които ще поемат дежурствата и спешната помощ.

Това е първата по рода си ветеринарна болница в тази част на Европа. Тя ще бъде с клиники, обхващащи всички заболявания по животните, включително заразно-паразитни. Ще се приемат абсолютно всички видове животни, включително и диви и животни от зоопарковете. Ще има изключително висока експертиза с лаборатория, TV-ветеринарна медицина, мобилно обслужване, мобилна амбулатория с лабораторни комплекси. В болницата ще се извършва лечебна дейност на най-високо ниво.

Болницата ще работи 365 денонощия в годината. Ще има спешен кабинет и ще обслужва пациенти от цялата страна.

Осигурен е необходимият финансов ресурс. Предстои да се подобри инфраструктурата и условията в чакалнята на клиентите. Ще се създаде по-добра организация на целия лечебен процес.

Според ректора по отношение на заплащането на услугите досегашните клиники са поддържали най-ниски цени във ветеринарната практика, но за сметка на това се дават най-компетентните решения.

Церемонията по откриването на болницата ще стане допълнително, след подобряване на инфраструктурата и при пълна готовност.

Преди няколко дни на церемония в София ветеринарномедицинският факултет и факултетът по животновъдство на Тракийския университет получиха награди за еднолични първенци от комплексната класация в националната рейтингова система в България.„За Тракийския университет това е висока чест, а за мен – привилегия да кажа няколко думи като ректор и за университета, и за нашата бъдеща работа. Не всички ректори получиха такива призове. Ние сме от малкото висши учебни заведения с приз за първо място в професионалните направления „Животновъдство“ и „Ветеринарна медицина“. Но това не ни успокоява. Ние продължаваме с откриването на болницата, с въвеждането на нови дисциплини като агротроника, т.е. ще обучаваме хора, които ще се занимават с дигиталните системи за управление на процесите в животновъдството. Втори и трети места имаме и в няколко други професионални направления. Във всички професионални направления на Тракийски университет стоим на добри позиции“, изтъкна Ярков.

Първата в България ветеринарна болница започна работа в Стара Загора
17510
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
БАБХ
Доказано е – деца, почиващи в Банско, не са натровени от храна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини