Начало » Новини » Коментари
25.02.2021 г.

Снежана Благоева: На европейско ниво дебатът по таваните при директните плащания все още предстои

Важно за фермерите!
Снежана Благоева: На европейско ниво дебатът по таваните при директните плащания все още предстои

Снимка: Алумни клуб към УНСС

Въпреки че на този етап Европейският парламент гласува да има тавани от 100 хил. евро при директните плащания в следващия програмен период, а Съветът на Европейския съюз реши държавите членки сами да определят дали да поставят тавани или не, по този въпрос тепърва предстоят серия от дебати на европейско ниво. Това съобщи на днешния онлайн семинар Снежана Благоева, пълномощен министър на Специалния комитет по селското стопанство в Постоянното представителство на Република България в Брюксел, по един от най-болния въпрос за българските фермери, а именно бъдещите директни плащания.

В уебинара участваха още Елси Катайнен, заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на Европейския парламент и докладчик по преходните правила на ОСП и евродепутатите Асим Адемов (ЕНП), заместник-член на комисия AGRI в Европарламента, Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), член на комисия AGRI в Европейски парламент.

Съществува становище по директните плащания, според което държавите членки, прилагащи преразпределителното плащане, могат да не поставят тавани за плащанията в следващата ОСП, съобщи още Благоева. България предоставя това преразпределителното подпомагане от години, затова и в триалозите очевидно, че ние ще поддържаме това искане.

Въпросът с „таваните” е пряко свързан с опасността от раздробяването на стопанствата чрез изкуствено разделяне, затова и фермерите попитаха дали има опасност от подобно преструктуриране. Асим Адемов обясни, че дебатите по изкуственото раздробяване кореспондират и с преговорите по изравняването на субсидиите между старите и нови държави-членки, които все още продължават. По отношение на политиката на сближаване между старите и нови членки на ЕС становището на Европейската комисия е това сближаване да става постепенно, припомниха още експертите.

Адемов определи като постижение въвеждането на определението „Активен фермер”, според което това са субекти, които доказват минимален праг на селскостопанска дейност в рамките на цялостната им дейност. От друга страна държавите членки на ЕС ще поддържат „негативен списък от фирми”, които неправомерно са ползвали субсидии, ако са били в състава на холдинги или други структури, несвързани със селскостопанската дейност.

П оотношение на опростяването на бъдещата ОСП Снежана Благоева обясни, че всички инструменти, които ще влязат в стратегическия план, ще трябва да се дигитализират. Дистанционното обслужване на земеделците е важен елемент от бъдещото прилагане на правилата, затова и контролът се предвижда да става чрез сателитно наблюдение, паясни още Благоева.

Плюсът според нея е, че България разполага с доста богата информационна система, така че „не започваме от нулата”. Страната ни си поставя амбициозната цел да доразвие дигиталното управление на процесите, като усъвършенства връзките на администрацията със самите земеделци.

На въпроса дали в бъдещата ОСП страната ни предвижда подпомагане по първи стълб за пчеларите, които предлагат екологичната услуга „опрашване”, Благоева посочи, че подобна подкрепа в директните плащания не се предвижда. Затова пък министерството има идеи за компенсаторни плащания по линия на инструмента „Агроекология и климат”, които ще бъдат обсъждани с браншовите организации.

Екатерина Стоилова

Снежана Благоева: На европейско ниво дебатът по таваните при директните плащания все още предстои
10745
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
Преди поредните протести
Вътев: За да изпълним исканията на някои фермери, Европарламентът трябва да промени регламентите
Експертите разясняват Стратегическия план – първа част
Евросубсидиите могат да надхърлят 50% от стойността на проектите - ето за кого!
Таваните по директните плащания са 100 000 евро с приспадане на 2,5 средни заплати
България е обсъдила с ЕК 40 на сто от забележките по стратегическия план
Коментарите на Европейската комисия
София ще обяснява на Брюксел защо от таваните на плащанията ще се приспада 2,5 пъти средната заплата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини