Начало » Важно за фермера » Пчеларство
24.01.2021 г.

Украйна е изнесла рекордни количества мед през миналата година

Приходите също са на исторически максимум
Украйна е изнесла рекордни количества мед през миналата година

Износът на пчелен мед от Украйна през 2020 г. достигна абсолютен рекорд от 80,8 хил. тона на обща стойност 138,9 млн. долара, заяви консултантът на Организацията за земеделие и прехрана Анна Бурка, цитирана от електронното издание AgroTimes. Предишните максимални показатели от 67,8 хил. тона и 133,8 млн. долара бяха достигнати през 2017 г., уточнява Бурка.

От украинската Държавна митническа служба потвърдиха данните, добавяйки, че спрямо 2019 г. ръстът на износа е достигнал 45,1% в количествено и 27,2% в стойностно изражение, съобщи агенция „Интерфакс”. Делът на меда в износа от Украйна нараства до 0,28% от 0,2% през 2019 г.

Консултантът на агенцията към ООН посочва, че до рекордните стойности се е стигнало благодарение на силното търсене от държавите-членки на Европейския съюз. „Причините за това са няколко – неяснотата по отношение на продължителността на породената от коронавируса криза и съответно активното натрупване на запаси, както и слабата реколта от мед в ЕС (с 40% под получената през 2019 г.) заради неблагоприятните метеорологични условия”, обяснява тя. От митническата служба подкрепят твърдението с данни – най-големият клиент за произмеждания в Украйна мед е Полша с 26% от изнесените количества, следвана от Германия с 18,8% и САЩ с 9,7%.

Бурка припомня, че през миналата година Украйна също е произвела по-малко мед и по-конкретно пролетен от акация и слънчоглед, затова са изнасяни преходните запаси, натрупани през последните 2-3 години. „За съжаление браншът така и не успя да направи реалистична оценка за производството на меда в началото на сезона, както и да настрои нужната комуникация между пчеларите, опаковчиците и износителите. Същевременно на външните пазари се налага да се работи в условия на изключително силна конкуренция и ценови дъмпинг. Конструктивният диалог и взаимодействието между участниците на пазара (износители, пчелари, експерти) ще помогнат за популяризирането и позиционирането на марката на украинския мед в чужбина, още повече, че през тази година са налице всички възможности за това”, убедена е тя.

Според нея първата възможност е европейската. „През 2021 г. „медената квота” за доставки на родния сладък продукт в ЕС е 6 хил. тона и скоро ще бъдат обсъдени бъдещите перспективи на търговските отношения между Украйна и ЕС. Освен това от 1 януари влезе в сила Споразумението за свободна търговия Украйна-Великобритания. Това осигури на родния меден бранш безмитна квота за доставката на 1000 тона продукция (извън квотата вносителят плаща мито от 17,3%). Великобритания е в петицата в света с ежегодни покупки на около 50 хил. тона мед на стойност 110-130 млн. долара”, отбеляза тя.

По думите ѝ друга възможност се очертава в Близкия Изток заради вече действащата зона за свободна търговия между Украйна и Израел.

„Същевременно, за да се закрепим на тези взискателни пазари, за родния бизнес отдавна е настъпил моментът за повишаване на имиджовия капитал. Ключови преимущества трябва да станат преди всичко качеството, биологичността, безопасността и пълната проследимост на произхода на украинския мед. Именно на тази основа трябва да обединят усилията си пчеларят, пакетиращото предприятие и износителят, за да предложат на пазара продукт от най-високо качество, да постигнат полагащите им се печалби и да увеличат дела си на световния пазар”, категорична е консултантът на генцията към ООН.

Украйна е изнесла рекордни количества мед през миналата година
17867
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини