Продажбите на отгледаните в САЩ картофи са намалели с 5% между юли 2019 и юни 2020 г., сочат данни на американската Асоциация на производителите на картофи, цитирани от електронното издание Fresh Fruit Portal. Макар продажбите на дребно да нараснаха с 8,7% (близо 600 тона), те не успяха да компенсират спада от 13% в покупките на заведенията за обществено хранене, както и свиването на износа с 2%. Положението на пазара бе влошено допълнително от увеличения със 7% внос на картофи в САЩ.
Основният спад в продажбите на картофи е регистирран през второто тримесечие на 2020 г., докато до края на декември 2019 г. те нарастваха.
Делът в продажбите на картофи за заведения за хранене извън дома се е свил до 53% през 2020 г. от 58% през 2019 г. Ограниченията, наложени в САЩ за пресичане на разпространението на коронавирусната пандемия, засегнаха сектора на общественото хранене, макар и в различна степен. Ресторантите, които не предлагат храна за вкъщи, пострадаха в най-малка степен, като продажбите на замразени картофи там намаляха само с 10%. В компаниите за доставки обаче продажбите на пресни картофи за заведенията се сринаха с 19%.
Ръстът от 8,7,% в продажбите на дребно в САЩ се дължи основно на реализацията на замразени и сушени картофи, нараснала с 15%. При пресните картофи повишението е средно с 13%, като само при червените е отчетен спад 5% заради проблеми с доставките.