Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
08.12.2020 г.

Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша

Позицията на бранша
Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша

sinor

След асоциацията на месопреработвателите още две браншови организации в преработката на храни се обявяват против идеята на агроминистерството да се отнемат 11,5 милиона евро от подмярка 4,2 на ПРСР и да се пренасочат в други направления. В писмо до зам. министъра на земеделието Лозана Василева от двата съюза - на преработвателите на плодове и зеленчуци и на производителите на масла и маслопродукти, се протиповоставят на решението за прехвърляне на този бюджет, който е „единствената подкрепа за преработвателите по ПРСР”.

„В контекста на задълбочаващите се негативни икономически последици от пандемията, при които компаниите от хранителновкусовата промишленост (ХВП) продължават за изпитват сериозни затруднения (вкл. търпят съществен спад в приходите от свитите обороти в страната и нереализиран износ), вместо да бъдем лишавани от възможност за подкрепа, бихме желали с останалите средства от подмярката да се договорят още проекти, защото в крайна сметка реалните инвестиционни предложения на предприятията ни в сектора са между 65 и 69 точки от прием 2018 г. и с между 40 и 45 т. от прием 2015 г.”

Същата позиция изразиха и месопреработвателите

Апелът на преработвателите е наличният остатък в размер на 11.5 млн. евро публични средства и бъдещият финансов ресурс, който ще се освободи от неодобрени проектни предложения и неизпълнени/редуцирани договорени средства да бъде използван по сегашното му предназначение и средствата да се разходват за финансиране на проектни предложения под 70 точки от приема по подмярката през 2018 г.

За съжаление реалните точки на много от кандидатствалите предприятия от хранително-вкусовата индустрия по двата приема са под 55 т. от първия прием и под 75 т. от втория прием, определени като лимитна граница с оглед на първоначалния бюджет при направен предварителен ранкинг на проектите.

Практиката в този програмен период показва, че предприятията от ХВП получават по-ниски точки и често не могат да влязат за разглеждане, като част от проектите се финансират, а това е възможно единствено при наддоговаряне по мярка 4.2.

Имайки предвид, че това е единствената мярка, по която предприятията от ХВП могат да бъдат подпомогнати за модернизация, браншовите организации изразят несъгласието си за прехвърлянето на остатъчните средства от мярка 4.2.

 „С прехвърлянето на средствата към други мерки по ПРСР вие обричате част от проектите по 4.2, които вече са изпълнени и очакват наддоговорирането, да не се финансират никога и съответните  предприятия да се изправят пред сериозни финасови затруднения”, се посочва още в писмото.

Очаква се в предстоящото заседание на мониторинговия комитет на ПРСР браншовите организации да се вслушат в мотивите на представителите на хранителната индустрия.

Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша
18575
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Позицията на бранша
Месопреработвателите искат бюджетът от подмярка 4,2 да не се прехвърля в други направления
Последно заседание за сегашния период
Мониторингов комитет: Прехвърлят се нови 163 милиона лева по различни мерки на ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини