Начало » Новини » Коментари
23.11.2020 г.

Новите земеделски практики ще изискват и нова техника

Бъдеща ОСП
Новите земеделски практики ще изискват и нова техника

sinor

Преди седмица министерството на земеделието качи на интернет страницата предложенията на Европейската комисия по зелената архитектура, чията законодателната рамка все още не е приета. Преди месец Синор.бг ви информира за новите стандарти за прилаганите екологични практики. В този текст ще се спрем на примерни добри земеделски практики, които са представяни на семинари, събития и научни конференции и са пряко свързани с дискусиите за бъдещата комплексна зелена архитектура на ОСП.

Списъкът с нови практики са съобразени с областите и направленията в Приложение III на Проекта на Регламент за стратегическите планове (Климат и околна среда, Води, Почви, Биологично разнообразие и ландшафт, Обществено здраве, Здравеопазване на животните и здраве на растенията, хуманно отношение към животните).

Предложенията на Еврокомисията за новите ДЗЕС

Практиките, свързани с въвеждането на по-силен екологичен елемент, следва да са научно обосновани с анализ и данни, дебело се подчертава в екологичното законодателство. В това отношение родната администрация трябва да помисли сериозно и за мерките, които ще позволят на фермерите да се преоборудват с техника, така че новите изисквания да не останат химера, както се случваше досега.

По отношение на биоикономиката от фермерите се очаква да реализират пряко обвързване, или синергия между животновъдството и растениевъдството по отношение на отпадъка от едното производство, което служи за продукт в производството при другото. Целта е чрез оползотворяване на органичната материя и отпадъци от животновъдството след правилна преработка (биоразграждане) да се създаде продукт за растениевъдството.

Въглерод поглъщащите практики - Повишаването или поддържането на съдържанието на въглерод в земеделските земи е в съответствие със специфичните условия и характерни особености на земеделие. Тук влизат следните земеделски практики:

- Минимална обработка на почвата - те запазват въглерода в почвата, предпазват я от ерозия, предотвратяват уплътняване на почвата, подобряват почвеното плодородие. Минималната обработка се характеризира с три основни принципа – минимално механично въздействие върху почвата, постоянно покритие на почвата с органична материя и диверсификация на културите, отглеждани последователно и/или в асоциация.

- Директна сеитба или преминаване към „консервационно земеделие“. Консервационната оран (плитка) е всеки метод за обработка на почвата, който оставя остатъците от културите за предходната година. С тази техника най-малко 30% от почвената повърхност е покрита с културен остатък.

- Включване на стърнища и слама в почвата, мерки за увеличаване на нивото на органична материя в почвата, директна сеитба или превръщане в „природозащитно земеделие“ Системите за опазване на селското стопанство използват почвите за производство на култури с цел намаляване на прекомерното смесване на почвата и поддържане на културните остатъци върху почвената повърхност с цел минимизиране на щетите върху околната среда.

- Ротация на културите на ниво парцел - Диверсификация на културите на ниво стопанство (3-5 култури) – те ще бъдат процент от земеделските площи, заети с азотфиксиращи култури;

- Диверсификация на културите – повече от 5 култури в стопанството;

- Органично наторяване;

- Системи за многогодишно култивиране, или отглеждане на многогодишни растения;

- Редуване на ивици билки и цветя с обработваема земя;

- Устойчивата употреб а на оборската тор;

Изисква определени препоръки за подходящи техники за устойчива употреба на животинска тор, които изискват от своя страна подходящо съхранение и преработка на тора и подходяща техника за неговото разпръскване и инкорпориране в почвата.

- Буферни ивици с естествена растителност например от 10 метра от водните басейни без торове и пестициди. Добра практика е земеделските стопани да увеличат поддържаните буферни ивици с естествена растителност, примерно от 5 м на 10 метар от вондите басейни, в които не се употребяват торове и пестициди.

- Увеличаването на нивата на органична материя в почвите е мероприятие, което има хоризонтални измерения спрямо редица други ползи за екосистемите, осигурява хранителни елементи за микроорганизмите в почвата, които са основа на биоразнообразието в нея и са част от естествения кръговрат на хранителни елементи, подобрява физичните характеристики и структура на почвата, задържа вода в орния слой, играе ролята на филтър при отмиване на хранителни и други вещества в подпочвените води.

- Практики за увеличаването на биоразнообразието, които надграждат изискванията, предвидени в ДЗЕС 9 – Минимален размер на земеделските площи, заети от непроизводствени характеристики или площи = 5%, опазване на характеристиките на ландшафта = да не се унищожават живи плетове, дървета и други характеристики на ландшафта, забрана за отрязване на живи плетове и дървета в размножителния период на птиците – 1 април-1 юли. В този случай, пример за добра практика може да бъде:

земеделските стопани могат да увеличат от 5% на 10% характеристиките на ландшафта или непроизводствените площи (живи плетове, дървета, ивици с горски цветя); да използват определени тревни видове, които са традиционни и са благоприятни за насекомите, които опрашват растителността или да отглеждат върху повече от 5% (например 10%) от земята определени видове, които са традиционни и са подходящи за насекомите опрашители – напр. медоносни култури;

- мултифункционални ивици с подходяща растителност (медоносни растения, билки, цветя, растения подходящи за опрашителите). Подхода за увеличаване на органична материя в почвите може да бъде допълнен с ангажимент по втори стълб за т.нар. подържане и изграждане на мултифункционални (растителни) ивици около обработваемите площи, които освен изброените по-горе ефекти влияят положително и на друг важен процес в земеделието - опрашването. Използването на конкретни местни адаптирани растителни видове при изграждането на тези ивици, които създават благоприятни условия за местообитание и подобряване на биоразнообразието в комплекс с опрашването.

Самите ивици изпълняват своята надграждаща роля и чрез:

- Съхраняване на органична материя в почвата, физическа бариера, естествено местообитание за насекоми и микроорганизми имащи отношение към правилното функциониране на екосистемите и подобряващи биоразнообразието. Такава практика задължително следва да е съпроводена със задължение за ограничаване на използването на продукти за растителна защита.

- Устойчива употреба на растителен размножителен материал (адаптиран към климатичните промени) – използване на семена и размножителен материал за сортове, които отговарят на екологичните предизвикателства – суша, студ, устойчивост на болести.

Възможна практика за надграждане на минималните изисквания може да е свързана с отчитане влиянието на промените в климата върху болестите по животните – стимулиране при спазване на по-високи изисквания. Увеличаването на броя на нововъзникващите болести по животните със зоонозен характер се дължи на няколко фактора, по-важни от които са: еволюционни промени на инфекциозните агенти, които водят до повишаване на тяхната патогенност, промени в гостоприемниковите и векторните популации, климатичните и екологичните промени, глобализацията в икономиката, търговията и туризма човешката дейност и др. Климатичните промени играят ролята на катализатор за промяната на спектъра на патогенност.

- Балансирано хранене на животните;

Стратегиите за хранене на селскостопанските животни целят опазване на човешкото здраве, като се намалят емисиите на амоняк във въздуха.

- Управление на азота, като се взема предвид пълният азотен цикъл.

- Нискоемисионни практики за разпръскване на оборския тор;

- Нискоемисионни практики за съхраняване на оборския тор;

- Нискоемисионни практики за сградите за отглеждане на животните;

- Продукти за растителна защита към този вид подход може да се поеме ангажимент за устойчива употреба на препарати за растителна защита и постепенно намаляване на нивата им, чрез техники и методи за прецизно влагане на препарати;

- Използването на нискорисковите продукти за растителна защита;

- Стимулиране на интегрирано производство на растения и растителни продукти (по преценка и/или препоръка на консултанта за интегрирано производство), земеделския стопанин да може да прилага щадяща околната среда доза на ПРЗ;

- Прилагане на инструмента за устойчивост на земеделските стопанства за хранителните вещества

Три от деветте конкретни цели на бъдещата ОСП, които следва да реализира всяка държава-членка, ще се отнасят за околната среда и климата, обхващайки въпроси като изменението на климата, природните ресурси, биоразнообразието и ландшафта. В своите стратегически планове за ОСП държавите членки ще трябва да посочат как възнамеряват да постигнат тези цели, уверявайки се, че земеделските стопани изпълняват всички изисквания във връзка с околната среда и климата. Поставянето на амбициозни цели по отношение на климата, околната среда и биологичното разнообразие ще се осигури по няколко начина, като единият от тях ще бъде въвеждането на задължителни за държавите членки изисквания, т.нар. условност, както и интервенции в първи стълб, финансирани от средствата за директни плащания и интервенции в рамките на втори стълб.

Новите земеделски практики ще изискват и нова техника
15590
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Агроведомството пуска за обсъждане нова методика
Методиката за агроекологичните плащания от 2018 година отива на „поправителен“ след съдебно решение
Фонд „Земеделие”
В СЕУ са качени електронните формуляри на агроекологичните интервенциите за Кампания 2023
Кампания по Стратегическия план
Млади овощари с 10 декара градини ще получават годишно по 3 544 лева директно подпомагане
Стратегически план
Ето как инвестиционните проекти в екология ще бъдат субсидирани над 80%
Агробизнесменът за 2000-та година
Петър Байчев: Големият удар за сектора е блокираният пазар, не екомерките в новата ОСП!
Според европейския регламент
Кои инвестиции ще се определят като екологични и устойчиви?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини