Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.11.2020 г.

С „Артезиан” - новата генетика на „Синджента”, си гарантирате здрава и високо добивна царевица

С „Артезиан” - новата генетика на „Синджента”, си гарантирате здрава и високо добивна царевица

На снимката хибрида СИ Премео от групата на ФАО 400

Заради корона вируса редица компании-партньори на земеделските производители преминаха тази година на динстанционни срещи с фермерите, които се оказват успешни за информираността на бизнеса. Пример в това отношение беше наскоро проведеният онлайн семинар (уебинар) от екипа на „Синджента - Експертите в семена“, на който беше акцентирано върху Отглеждане на царевица при стресови условия, критични моменти. Основни характеристики на новите хибриди царевица от Синджента- Експертите в семена!

Интерес в това отношение представляваше презентацията на Барис Уксен, технически ръководител „Семена” за район Черно Море в международната компания за семена и препарати за растителна защита „Синджента”, отговарящ за Румъния, Молдова, България и Република Северна Македония. Пред фермерите той представи хибриди от новата генетика „Артезиан” в културата царевица, осигуряващи с 15% по-високи, в сравнение с конвенционални хибриди, добиви дори в условията на силно засушаване.

На снимката: Барис Уксен, технически ръководител „Семена” за район Черно Море

„Чрез технологията на Артезиан царевичните полета получават устойчивост в развитието си през цялата вегетация, като гарантират по-добро опрашване, здраво стъбло и изключително дълбока коренова система, благодарение на която растението черпи вода от по-дълбоките почвени слоеве”, посочи Барис Уксен.

„Синджента” разполага с богато портфолио с хибриди царевица, които са с различна степен на зрялост. Специално за българските фермери експертът акцентира върху хибрида СИ Премео, който е в групата на ФАО 400, и е изключително подходящ за българските условия. Характеризира се с много добре изпълнени кочани. Отличното опрашване при стресови условия е основна характеристика на генетиката Артезиан и това и наблюдаваме и при Премео. Той има много висок добивен потенциал за хибрид от група 400 по ФАО и ви дава възможността да променяме сеитбената норма спрямо условията на полето. При по-интензивни условия, при почви с добро хумусно съдържание и високи норми на торенe, с Премео имате възможността да увеличите посевната норма. По този начин можете да постигнете по-добри резултати, защото той има фиксирана големина на кочана и това ви дава възможността за по-високи добиви при добри условия и по-висока посевна норма.

Досега СИ Премео се е доказал като топ хибрид както в Северна, така и в Южна България.

По време на уебинара Барис Уксен запозна фермерите и с друг нов хибрид от портфолиото на компанията - СИ Минерва, най-високодобивният хибрид в група 450 по ФАО. Той разкри пред аудиторията какво е ключовото предимство на Минерва?

На снимката: СИ Минерва, най-високодобивният хибрид в група 450 по ФАО

Първо - бърз растеж в началото на сезона и това лесно се вижда при ниски температури. На второ място е качеството на зърното. Какво виждаме навсякъде по света – тенденцията е насочена към справяне с Фузариума и борбата с него става все по-важна. Минерва ни дава много чисто от Фузариум зърно и отново уникалното развитие на кореновата система е това, което отличава Минерва.

Във всички наши опити видяхме, че проникването в дълбочина на кореновата система на Минерва е несравнимо, затова и този хибрид реагира много добре на интензивни условия на отглеждане с по-високи норми на торене и при почви с високо хумусно съдържание. При стресови условия Минерва успява да извършва опрашването при тези стресови условия, което е много важна характеристика на хибрида.

Сред късните царевични хибриди от технологията Артезиан е СИ Кариока ФАО 480.

Вече има голямо търсене на този хибрид в Европа, защото във ФАО 480 и като цяло при хибридите от по-късно ФАО като цяло агрономическите трудности се увеличават. В това отношение Кариока е правилният продукт за пазара. Отличното развитие на стеблото и корените е отличаващата характеристика на Кариока. А в края на сезона важна характеристика, на която трябва да обърнем внимание, е здравото стебло. И тук Кариока е номер едно на пазара.

Защо казваме, че е важно? Здравината на стъблото в края на сезона е много важна, когато засяваме хибриди с по-късно ФАО. Това предполага по-късна жътва и при една зима с по-ранни дъждове, ако стеблото не е здраво и растенията се пречупят, това може да доведе до големи загуби в добива.

Освен това Кариока притежава „stay green“ характеристики. Обръщам ви внимание на това, защото късните хибриди трябва да притежават този силен агрономически пакет от свойства, тъй като късните продукти могат да осигурят по-висок добив, но в същото време това носи и други свойства и Кариока ви дава тези характеристики, които да имате във вашите полета.

Екипът на Синджента- Експертите в семена ви желае успешен сезон!

С „Артезиан” - новата генетика на „Синджента”, си гарантирате здрава и високо добивна царевица
7663
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини