Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.10.2020 г.

Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти

Важно за градинаря
Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти

sinor

Железният сулфат е препарат с широк спектър на приложение. Използва се за защита на растенията от болести и вредители, като микротор и антисептик. Есенните месеци – в края на октомври и ноември, когато листопадът приключи, е най-благоприятното време за пръскане на овощните дървета, лозите, малините, френското и цариградско грозде, розите.

Железният сулфат е фунгицид, който се бори с комплекс от заболявания по овощните насаждения - струпясване, петнистост, монилиоза, болести по ствола и клоните, мъхове, лишеи и др.

Всички овощни култури (ябълка, круша, слива, череша, вишна, кайсия, праскова и др.) и храсти (френско грозде, малини, цариградско грозде и др.) е подходящо да се обработват с железен сулфат.

Кога е най-добре да се проведе обработката

Най-благоприятно е времето в края или началото на вегетационния период. Използват се различни концентрации – 2-3% или 200-300 г железен сулфат на 10 л вода. За младите дървета и храсти дозата се намалява до 100 г на 10 л вода, а за старите дървета се прилага максималната доза от 300 г.

Готовият разтвор се използва за пръскане на стволове, клони, пристволови кръгове, както и паднали листа, защото в тях могат  да останат да зимуват много патогени (поставяйте ги в компоста само след обработка).

Добри резултатит при пресаждането

Есенната обработка с железен сулфат трябва да предхожда варосването на стволовете, защото разтворът е в състояние да унищожи мъховете и лишеите. В този случай концентрацията за стволовете (при наличие на мъхове и лишеи) може да се повиши до 500 г на 10 л вода. При наличието на кухини или големи пукнатини след подсушаване на кората те се затварят или варосват.

Обработване на лозите с железен сулфат

Аналогично на есенната обработка на овощните дървета се провежда и при лозите. Сроковете са същите – в края на вегетацията и преди началото. И тук важи правилото – при напълно опадали листа, но е желателно след резитба.

Концентрацията на разтворите е от същия порядък – 2-3% разтвор, а някои специалисти препоръчат и 4%-ен (200-400 г на 10 л вода). Спектърът на заболяванията е доста широк - антракноза, бактериален рак, петниста некроза, оидиум, сиво гниене и др.

Практикува се и друго – преди обработката с железен сулфат да се проведе пръскане срещу вредители с водно-солев разтвор, като в 10 л вода се разтврят 10 супени лъци сол и 5 лъжици сода.

Железен или меден сулфат

Двата препарата имат сходни действия – може да се използва меден или железен сулфат, а различията са в концентрациите. Някои специалисти подлагат на съмнение ефективността на железния сулфат и дават предимство на медния. Други предлагат есенно пръскане с железен, а пролетно с меден сулфат.

Важно е да отбележим, че пролетното обработване с железен сулфат задържа събуждането на пъпките и забавя развитието на растенията. Това в зависимост от времето може да бъде както плюс, така и минус.

Съвместимост

Препаратът е несъвместим в комбинирани разтвори с фосфороорганични инсектицидни препарати, както и не се допуска смесване с гасена вар.

Железният сулфат е по-слабо токсичен за човека от медния, но за пчелите няма оценка, защото пръскане по листната маса не се провежда.

Железен сулфат за есенна обработка на овощните дървета и храсти
62058
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Практика
Железният сулфат е универсалният помощник на овощаря
Полезни съвети
Зеленият камък съживява старите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини