Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.10.2020 г.

Денят на ябълките се отбелязва днес на Фермерския фестивал в София

Пред министерството на земеделието
Денят на ябълките се отбелязва днес на Фермерския фестивал в София

sinor

На днешното си издание пред министерството на земеделието в София фермерският фестивал „Произведено във фермата“  ще посрещне екип от Института по земеделие в Кюстендил, с който ще бъде отбелязан празникът на земеделската наука (25.10.2020). Селекционерите от института ще представят есенното ябълково разнообразие, което поддържат, облагородяват и развиват.

В градините на Института се отглеждат около 450 сорта ябълкови сорта и хибрида, затова и днес фестивалът ще бъде посветен на ябълката.

Събитието е в рамките на европейската кампания Good Food Good Farming (Добра храна, добро земеделие). Организацията Slow Food в България чрез своята инициатива „Биоразнообразие в чиния“ обединява сили със седмичния Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, организиран от Фондация БИОСЕЛЕНА, за да се включи в събитията на европейската кампания Good Food Good Farming , финансирана от програма LIFE на ЕС.

Чрез участие във фермерските пазари и чрез обсъжданията между производители и граждани Slow Food  България и БИОСЕЛЕНА надигат глас, за да призоват отново за добра храна и добро земеделие. Производители от общностите на Slow Food участват на Фермерския фестивал Произведено във фермата, за да запознаят потребителите със своите предизвикателства и със своите добри практики. Ще се обсъждат и теми, свързани с европейските хранителни системи, стандартите за хуманно отношение към животните, агроекология и социална справедливост, наред с много други.

Изложението се открива в 10 часа и продължава до 18 часа.

„Тази година е жизненоважна за Европа – реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) е в процес на финализиране и е от съществено значение тя да бъде преструктурирана, за да отговори на целите на Зелената сделка на ЕС, От фермата до вилицата и Стратегиите за биологичното разнообразие. Реформата на ОСП ще определи бъдещето на Европа по отношение на храната, околната среда и благосъстоянието. Вярваме, че е от съществено значение да се даде глас на гражданите и на производителите и да се гарантира, че техните искания ще бъдат чути от вземащите решения в ЕС. Това е целта на Good Food Good Farming“, казва Яел Панцер, координатор на европейската кампания на Slow Food.

Фестивалът „Произведено във фермата“ предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични, други са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Денят на ябълките се отбелязва днес на Фермерския фестивал в София
9664
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини