Използвайте малки домати за консерва. На пазара вървят по един лев за килограм. Първо измийте добре доматите и ги разрежете по дължина на две половинки (вижте снимката по-долу). За по-лесно изсушаване отстранете в буркан вътрешната сочна част, ако има такава. Наредете ги на решетъчна подложка или хартия, посолете доматите преди сушенето.
Традиционния начин за приготвяне на сушените домати е да се изсушат на слънце. Но това няма как да се случи в апартамента освен ако нямате голяма слънчева тераса. Доматите трябва да са изложени на слънце през деня и вечер да се прибират, за да не се овлажняват.
Най-добре е, ако си закупите или направите сушилня за домати и плодове. Можете да използвате и домашната фурна на вентилатор при температура от 65 градуса. Ще са ви необходими около 12 часа за да ги изсушите. Добре е от време на време да отваряте вратичката на фурната за по-добро проветряване. Доматите са готови, когато хванат лека коричка, а краищата им леко се сбръчкат навътре, вътрешноста може да остане месеста.
Готовите сушени домати наредете в подходящи малки бурканчета, като между тях слагате нарязания на филийки чесън и подправките. Накрая допълнете буркана със зехтин. Бурканчетата може да приберете в хладилника и да съхранявате няколко месеца.
Продукти за 4 бурканчета сушени домати: 5 килограма домати за консерва, сол на вкус, босилек, розмарин, риган