Начало » Новини » Коментари
16.09.2020 г.

Жестока тесла за овощари и зеленчукопроизводители покрай COVID, впоследствие опровергана от фонд Земеделие

Държавата на абсурдите
Жестока тесла за овощари и зеленчукопроизводители покрай COVID, впоследствие опровергана от фонд Земеделие

sinor

Едно невинно изречение в два пъти обнародваните текстове на наредба 2 за компенсаторната мярка COVID-19 е на път да отреже от кандидатстване хиляди производители на плодове и зеленчуци, които се надяваха, че най-после ще усетят някаква държавна грижа за сектора. За това сигнализираха фермери, научили от местните служби на фонд "Земеделие", че ако са кандидатствали преди 3 септември, трябва наново да подават заявления, защото на тази дата е обнародвана поправка в наредбата, след което се налагало повторно депозиране на документите. Оставяме по-долу написания текст в първоначалния вариант, въпреки че в края на деня се обадиха от фонд "Земеделие", за да успокоят, че не се налага повторно кандидатстване. Въпросът е за изгубеното доверие в институциите, затова проследете историята с тази наредба.

Ще припомним, че прехвърленият бюджет за тази мярка беше широко прокламиран от администрацията като високо постижение на България в преговорите с Брюксел. Да, останалите държави-членки оцениха идеята, в резултат на което неусвоеният бюджет от ПРСР беше прехвърлен като обезщетения заради кризата с коронавируса.

В Брюксел обаче едва ли ще забележат, че по средата на приема на документи скоростно ще се прокара нов текст за сектор "Растениевъдство", със съмнения, че така бюджетът не би могъл да достигне до дребните зеленчукопроизводители и овощари.

Ето и промените, прокарани в първия текст на наредбата, с които се внася допълнение към вече обнародваната на 7 август 2020 г. Наредба 2 за прилагане на мярка 21 от ПРСР 2014-2020 г. "Извънредно подпомагане за земеделските производители и малките и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19").

И така на 3 септември 2020 г. в „Държавен вестник” вече имаме нов вариант, в която фигурира кратка добавка в член 10, отнасяща се за допустимостта на кандидатите за тази помощ и която която се оказва от съществено значение за целия процес на кандидатстване.

В първия вариант, обнародван на 7 август,  член 10 гласи, че „за допустимите за подпомагане кандидати по чл. 3, ал. 1, т. 1 финансовата помощ се предоставя на земеделски стопани, осъществяващи дейност в следните производствени сектори:

1. „Растениевъдство“ за културите в приложение 1, като размерът на финансовата компенсация е в зависимост от:

а) установената допустима за подпомагане площ за Кампания 2019 по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и не повече от размера на заявените площи по схемите по чл. 18, т. 9 – 15 от Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания (ДВ, бр. 16 от 2015 г.) (Наредба № 3 от 2015 г.), през Кампания 2020 г. и/или не повече от размера на заявената площ по СЕПП през Кампания 2020 г. за културите, които не се подпомагат по схемите по чл. 18, т. 9 – 15 от същата наредба”.

На 3 септември към по-горния текст на подточка а) вече е включена важната добавка, а именно - че допустимостта важи „в случай че на земеделския стопанин са издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., а министерството на земеделието предоставя на фонд "Земеделие" информацията и проверката за допустимите площи през 2020 г. се извършва въз основа на заявените по СЕПП площи, заети със земеделски култури от приложение 1”.

И цялата тази галимация с корекциите се случва в момент, когато фонд „Земеделие” е отворил приема още на 19 август и по него вече има депозирани заявления за COVID. Това от своя страна означава, че ВСИЧКИ ЗАЯВЛЕНИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПОДАДЕНИ ПРЕДИ 3 СЕПТЕМВРИ, когато са обнародвани поправките, СТАВАТ НЕВАЛИДНИ. И ако всички те не подадат заявленията си повторно, съобразно поправките от 3 септември, фонд „Земеделие” ще ги смята за невалидни.

Огромната грешка лъсва преди дни, когато самите стопани случайно научават за тайно прокараната корекция. Проблемът е, че крайният срок за подаване на заявления изтича на 21 септември.

Така че, скъпи фермери – ИМАТЕ САМО ТРИ ДНИ, ЗА ДА ПОДАДЕТЕ НАНОВО ИСКАНИЯТА СИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ, ако искате да не изпаднете от борда, както някой в „скъпото министерство” е замислил.

ЕТО И ОТГОВОРЪТ В КРАЯ НА ДЕНЯ

Синор.бг зададе въпроси към министерството на земеделието по темата, като в края на деня от фонд "Земеделие" ни дадоха отговор, който би трябвало да задоволи земеделците. От пресцентъра на ведомството увериха, че всички градинари и зеленчукопроизводители, подали заявленията си след 3 септември, няма нужда да подават наново заявления. Самата поправка в член 10 била въведена в полза на овощарите от Силистренско, които да бъдат включени допълнително в обезщетенията към Наредба 21.

От опита, който фермерите имаха по темата с пожарите и липсата на комуникация между отделните служби, които дават разнопосочни тълкувания на нормативните документи, Синор.бг реши да не прави промени в първоначалния текст. Защото читатели, които се обадиха в редакцията, за да се уверят дали наистина не трябва повторно да кандидатстват, припомниха, че неведнъж са били орязвани от субсидии именно поради постфактум прилагани изисквания. И за никой не тайна, че доверието в институциите сред мнозина е загубено.

Екатерина Стоилова

Жестока тесла за овощари и зеленчукопроизводители покрай COVID, впоследствие опровергана от фонд Земеделие
25177
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини