Начало » Новини » Интервю
31.08.2020 г.

Борислав Петков: След пожарите две ведомства ни въртят на въртележка, без да знаем ще търпим ли санкции и защо?

Борислав Петков: След пожарите две ведомства ни въртят на въртележка, без да знаем ще търпим ли санкции и защо?

Пълна въртележка е завъртяла двайсетина земеделски производители от село Лесово, пострадали при първите големи пожари в Хасковско и унищожили хиляди декари земеделска земя. Като в мотора на тази въртележка са заседнали едни „експерти” от местните служби на фонд „Земеделие” и от техническия инспекторат на ведомството, които в продължение на седмици не могат да дадат единен отговор за това какво ще се случи, ако фермерите уведомят фонда за опожарените ниви.

Припомняме, че при опожаряване на нивите всеки фермер е длъжен да съобщи навреме във фонда, като представи и документи от службата по безопасност за причината на този пожар. По този начин той доказва, че не е подпалил умишлено стърнищата, в резултат на което при теренните проверки няма да му бъдат наложени санкции. А тези наказания са солени, защото засегнатата площ се умножава по три и за тези декари фермерът няма да получи заявените от него субсидии по дирекните плащания.

Петков: Датският закон за земята е в 25 страници и с ясни правила, нашият – в 150 страници и без грам политики

Познавайки закона много добре, Борислав Петков отива за първи път в местната служба на фонда, за да уведоми чинно хората зад гишетата за щетите от пожара в своята собственост. Става въпрос за изпепелени цели 2 500 декара, които заради прилаганата от него no till-технология той е оставил като стърнище с определена височина и които тази есен е щял да засее с рапица. Както се изисква, документите му са придружени със служебна бележка от „Противопожарната безопасност”, в която е записано, че причинителят на пожара още не е установен.

Вместо да приемат уведомлението му, обаче той получава изключително странния отговор, че е по-добре да не го подава, защото щял бъде санкциониран и няма да получи очакваните субсидии върху тройно по-голяма площ - 7 500 дка. „Значи, от една страна моята нива е унищожена от стихия, предизвикана от неизвестно лице, заради което търпя големи загуби. От друга – без да съм виновен, няма да получа субсиди, и от трета - ще ме санкционират в троен размер, без никой да ми обясни на какво основание получавам тези отговори”, риторично пита Петков.

Тогава решава да търси второ мнение от инспектората във фонда, откъдето някаква експертка му обяснява, че в случай на опожарена нива той няма да получи очакваните субисдии. Този път за санкции не се говори.

Не вярвайки на ушите си, че хора на отговорни позиции в това ведомство дават разнопосочни отговори, които на всичкото отгоре противоречат на записаното в наредбите, Петков решава да потърси за арбитър шефа на Дирекция „Идентификация на земеделските парцели” в министерството на земеделието Георги Праматаров. И естествено само той дава адекватния отговор, който Борислав е очаквал да получи още в самото начало. Че при форсмажорни обстоятелска, каквито бяха пожарите в Хасковско това лято, фермерите не носят вина и не подлежат на санкции.

Когато отново отива в местния офис, за да представи заедно със своите колеги уведомленията за опожарените площи, въпросът насреща бил – „защо ни уведомявате, след като за унищожените декари може да получите обезщетение?”.

Само че фермерът и неговите колеги не искат обезщетения от 30 лева на декар, защото, ако не съобщят за щетата, те ще загубят много повече – както вече ви казахме – очакваната субсидия, умножена по три. Тук изключваме загубите, които вече са понесли от изгорялата продукция по полетата им.

Колкото до Петков, теренът му е в необлагодетелстван район и по различните мерки той очаква директни плащания от 60 лева на декар. Или, за унищожените 2 500 декара, умножени по три, той ще загуби цели 450 хиляди лева, които отдавна е заложил като гаранция за заемите, изтеглени през 2019 година. Защото почти всеки фермер залага очакваните субсидии като гаранции пред банките, за да изкара годината.

Очевидно, че този Параграф 22 ще продължи да тормози хората от региона, които с доста голямо двоумение са депозирали своите уведомления за опожарените ниви, защото никога не можеш да си сигурен дали някой от проверяващите при теренните проверки няма да се окаже с „половин” експертет капацитет. И да наблъска троен размер на санкциите, защото така е решил.

Самият Петков вече е сърбал същата попара на администрацията през миналата година, когато 150 декара от друга негова нива отново попада в обсега на голям пожар и се оказва, че при теренната проверка са му наложили санкции, въпреки че и тогава той е уведомил служителите навреме, доказвайки че пожарът не е предизвикан от него.

„Тогава ми казаха, че мога да съдя фонд „Земеделие”, но това не може да стане веднага, а вероятно през 2022 година, когато получа от фонда цялостната информация за изплатените ми субсидии”, обясни Петков. Тези справки обаче необяснимо защо се пращат от фонда на фермерите с две години закъснение. Миналата година той е получил уведомлението за платените през 2016 година суми, а тази година - данните за 2017-а. Така че той би могъл да съди фонда едва след две или три години, защото не е получил около 10 хиляди лева от опожарените 150-те декара и това ще бъде представена „черно на бяло” в справката от фонда.

Ако все още не ви се вие свят от въртележката, в която така наречената българска администрация върти фермерите, запитайте се кой и защо всяко лято предизвиква пожарите в южните части на страната. И защо, когато чистят пасищата и ливадите си в 30-градусовата жега преди теренните проверки, ползвателите на тези планински райони не са придружени от служители на противопожарните служби. Каквито са изискванията при жътва например. Вече се доказа, че един от пожарите в региона е предизвикан от техника, предизвикала искра при разчистване на пасищата. А ефектът от тази искра, както видяхте, води до милиони лева загуба за работещия бизнес и до несъвършенствата на административния Параграф 22.

Екатерина Стоилова

Борислав Петков: След пожарите две ведомства ни въртят на въртележка, без да знаем ще търпим ли санкции и защо?
31647
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Земеделски производител и експерт в поземлените отношения
Борислав Петков: Едногодишните договори мигновено трябва да изчезнат от правния мир!
Интервю с фермера от Лесово Борислав Петков
Петков: Груб натиск над фермерите - искат по 9 лева на декар да очертават вместо нас!
Мнението на бранша
Борислав Петков: Космическа себестойност от 370-380 лв. на декар ще ударим тази есен при пшеницата!
Фермери отговарят защо ще има протести на границата с Румъния
Борислав Петков: Къде са онези 1,1 млрд. лв., с които сега да бъде изкупено зърното ни на борсови цени?
Фермерът от Лесово за отражението от войната и цените на зърното
Борислав Петков: Как под обстрел в Украйна ще се проведе пролетната сеитба – нямам идея!
Посолството в Киев цял ден не може да организира връщането на фермери в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини