Начало » Новини » Интервю
28.08.2020 г.

Шафранът, билката срещу стрес - но само от реални производители!

Бизнес в криза
Шафранът, билката срещу стрес - но само от реални производители!

Преди пет години заедно със съпруга и семейството си българката Катя Беер напуска Швейцария, за да заживеят в България и да практикуват необичаен и за двамата бизнес - биологично земеделие. Преди това съпругът е бил експерт в рекламния бизнес, но напуска, за да инвестира в България, защото природата тук позволява да се развива чисто земеделие, а и условията са превъзходни за производството на шафран.

Емил Пелтеков – енциклопедистът на стопанството си

През 2015 г. предприемачите създават компанията „АГРО-Традишън” с намерение след пет години да получат сертификат за биологично производство, тъй като екологичните норми е във философията на техния бизнес. Инвестират в покупката на 3 декара земя край едно от селата край Несебър и започват да произвеждат, разчитайки на вътрешния пазар, а впоследствие и на износ, тъй като перспективите са добри.

Още в първите години обаче разбират, че на вътрешния пазар трябва да се конкурират не само с по-евтиния шафран, внасян от Иран, но и с фалшиви опаковки, в които стритият на брашно минзухаров цвят се смесва с прах от керемида, наподобяваща оранжавите окраски на изсушеното цвете. Така ценната билка и подправка се изражда във фалшива смес, която вместо ползи носи вреди за здравето, но поради пропуските в контрола по пазарите, това не се осъзнава.

Сигналите за подобни фалшификати неведнъж са стряскали потребителя, но заради по-ниската цена на иранския шафран собственици на ресторанти и заведения продължават да предпочитат по-евтината стока от борсите, вместо да потърсят българските производители.

През последните години производителите на шафран в страната нееднократно призоваваха за засилване на контрола. Тази година проблемът се изостри, тъй като потреблението на всички храни спадна рязко, а шафранът не е стока от първа необходимост, затова и загубите от тази култура ще бъдат огромни.

За разлика от останалите браншови организации производителите на билки трудно могат да разчитат на подпомагане. Доходита им са единствено от продажби, затова призовават родния потребител да потърси директни контакти с тях, защото само реалните фермери гарантират за качество с постоянния контрола, на който те подлежат.

„За да получим сертификат като биопроизводители, нас ни проверяват всяка година, като всеки от нас плаща и съответните такси за проверките”, припомни производителката. Проблемът е, че заради карантината тази година пазарът на шафран, който и без това не е голяма, се срина окончателно. И това ще повлече фалити за немалко земеделци.

Шафранът обедини фермери от Дуловско

Причината е и в цените на родната продукция, която си е висока. Не като тези в Европа, но спрямо вноса от Иран разликата е значителна. Ако в Швейцария един грам шафран струва 70 евро, а във Франция – между 20 и 30 евро, то цените в България са 15 евро. В същото време вносът от Иран е върху 2 евро за грам, което си е сериозен дъмпинг за българските производители.

Ще кажете, че заради ниската покупателна способност в страната шафранът се смята за луксозна и скъпа стока и затова не се купува. Производителите обаче ще ви кажат, че всички те са инвестирали в този бизнес, защото минзухаровият цвят е изключително полезен и защото тази билка тепърва ще получава внимание – и като лекарство, и като подправка, и като суровина в козметиката. А колкото до използването му в кулинарията – шафранът става все по-търсен и покрай все по-налагащите се гурме-менюта (от френски „гурме” - гастроном).

Лично Катя Беер цени шафрана повече заради лечебните му свойства, особено за изцеряване на нервната система и болестите, предизвикани от заседналия начин на живот на съвременника. Шафранов чай преди лягане е идеално средства срещу безсъние и стрес. Затова и Катя предостави на читателите на Синор.бг точната рецепта, припомняйки, че трябва да търсите шафранов цвят от доказани и проверени производители.

Преди лягане правите отвара от една чаена чаша гореща вода, в която слагате една щипка с 10 тичинки шафран. Добавята мед и след около 3-4 минути пиете настойката. Гаранцията е, че до половин час ще заспите.

Синор.бг винаги е подкрепял родния бизнес и ще се радваме, ако сме ви били полезни с този текст. Предоставяме телефоните за връзка, ако искате да се снабдите с качествен цвят от шафран - 0877 89 06 92.

Шафранът, билката срещу стрес - но само от реални производители!
29955
 

Последни материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Свързани материали
Виж
Фондация Биоселена
Проект ще насърчава ромите да развиват земеделие
Обучения за социално слаби семейства
Да направиш мед, да отгледаш шафран!
Проекти
До три години България ще изнесе 640 тона шафранови луковици за Китай
Партньорство
Кооперация „Единство“ в Костиево с потенциал да изнася за Китай
Без държавна подкрепа
Фатме Рамадан обедини фермери от Дуловско в бизнеса с шафран
Делът на засетите площи с ГМО-култури в САЩ намаля
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини