Начало » Новини » Коментари
25.08.2020 г.

През 2010 г. сме преброили над 370 хиляди земеделски стопанства, сега - 200 хиляди

Официално преброяването започва на 1 септември
През 2010 г. сме преброили над 370 хиляди земеделски стопанства, сега - 200 хиляди

sinor

За трети път от началото на века България се включва в европейското преброяване на земеделските стопанства, което се извършва на всеки десет години, като данните са изцяло за нуждите на статистиката. От първи септември започва третото поредно броене и ще продължи до 18 декември. За фермерите, които решат да подадат данните си по електронен път, могат да го направят от първи до 18 септември, съобщи в интервю за националното радио Николай Маринов, шеф на дирекция в министерството на земеделието.

Той припомни, че за последната година агроведомството е получило пълно съдействие от кметовете и кметските наместници по места, за да актуализират регистрите на стопанствата. В резултат, е установено, че от 2010 до 2020 година земеделските стопанства са намалели от над 300 хиляди (точното число през 2010 г. е било 372 хил.) на 200 хиляди, което според Маринов се дължи на обезлюдяването на селата, но и на окрупняването на фермите, в резултат на което размерът на обработваемата земя е нараснал от 30 милиона хектара през 2007 на 34 млн. ха сега.

През есента на миналата година агроминистерството проведе пробно преброяване, затова и сега организацията не е затруднила особено много експертите. За фермерите е важно да знаят, че данните им по никакъв начин няма да бъдат оповестявани на трети лица и с тях няма да се злоупотреби, тъй като анкетьорите носят сериозна отговорност. Глобите при нарушение варират от 3 до 6 хиляди лева, припомни Маринов.

В тази връзка той призова стопаните да представят реални данни, защото всяко скриване на информацията води до сериозни грешки при ползването на статистиката за целите на анализите и прогнозите в земеделието. „Не може в ЕС средният млеконадой от една крава да бъде над 4 хил. л, а в България – 3 хиляди литра”, посочи още експертът.

Бюджетът, с който министерството ще разполага за преброяването, е в размер на 8,7 милиона лева, но според Маринов по предварителни данни ведомството ще се справи с около 75 на сто от средствата. Основната част от парите идват от ЕС, останалите 25 на сто са национално съфинансиране. Вече са определени и анкетьорите, които са наети на граждански договор. Броят им ще варира от 1 550 и 1 600 души.

Едва половината от семейните ферми очакват децата им да поемат бизнеса

Въпросникът, по който ще се събира информацията, съдържа 28 критерия. Освен за площта на обработваемата земя и за техниката, с която разполагат, стопаните ще дават информация също за отглежданите от тях животни, за инвестициите, направени в стопанствата, за това дали са кандидатствали с проекти по селската програма и др. Обработват се и данните за наетите лица и др.

От 200-те хиляди стопанства 120 хиляди получават подпомагане по директните плащания и по ПРСР, затова и министерството разполага с голяма част от нужната информация. Затова и при анкетирането тя ще бъде актуализирана.

От министерството на земеделието допълниха, че веднага след приключване на електронното преброяване започва втория етап с директното анкетиране - от 19 септември до 18 декември 2020 г. Данните ще се събират от анкетьори чрез интервю със стопанина или управителя на стопанството. Анкетьорите ще имат възможност да се свържат предварително по телефона и да си уговорят среща в удобно за стопанина време. Те ще могат да оставят известие за посещение, ако срещата не се е провела, за насрочване на ново посещение.

От земеделските стопани няма да се изискват документи за доказване на предоставените сведения. Ще бъдат ползвани и данни, налични в административните регистри.

През 2010 г. сме преброили над 370 хиляди земеделски стопанства, сега - 200 хиляди
11618
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Статистика от преброяването
За 10 години – освен при свинете и птиците огромно окрупняване има и в овцевъдството
За 20 години стопанствата са се стопили от 665 548 на 132 742
Десет на сто от стопанствата обработват 84% от нивите в България
Средната площ на стопанство е скочила над 3 пъти
Земеделските стопанства в България са намалели с 64 на сто за 10 години
Важно за фермерите!
До края на октомври ще обявят данните от преброяването на стопанствата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини