Начало » Новини » Коментари
19.08.2020 г.

През декември ще се разбере дали и мярката за фермерски пазари ще остане „спяща”

Аргументите
През декември ще се разбере дали и мярката за фермерски пазари ще остане „спяща”

В началото на действието на сегашната Програма за развитие на селските райони  (ПРСР) администрацията заложи немалък бюджет от 15 646 400 лева по подмярката за фермерските фермери, обозначена с номер 16,4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“. Ценната идея на тези пазари е да изместят посредниците по веригата от фермата до крайния потребител, така че дребните стопани да получават реални доходи за труда си, директно предлагайки прясната си продукция.

Подобно на мярката за прокарването на широколентовия в селата обаче и тази мярка е на път да остане „спяща”, сиреч парите по нея да не бъдат усвоени навреме, което се случи и с немалко други подмерки от ПРСР, станали основа да се „напълни” компенсаторната мярка COVID. Прогнозата ни се опира на безкрайно дългото отлагане в подготовката на изискванията за кандидатстване по подмярка 16,4, продължило от лятото на 2019 г. до лятото на 2020 г.

Какво показаха дискусиите, продължили цяла година

Ще припомним, че прозорецът за този прием беше отворен на 13 юли тази година и ще продължи до 14 септември. Проблемът е, че още с обявяването на критериите за кандидатстване през май тази година, голяма част от експертите и организациите, които досега бяха тясно свързани с подготовката на фермерски пазари, прогнозираха крах при кандидатстването, аргументирайки се точка по точка с нормативите, одобрени от министерството.

Насоките за кандидатстване

Основният проблем е, че кандидати за къси вериги може да са само дружества с ограничена отговорност, създадени задължително от фермери, пред които се поставят непреодолими изисквания. Едно от тях е субсидиите за тези проекти да са само 50% от стойността му, а останалото финансиране да се осигури от кандидатите. „По време на работната група, проведена тази година в министерството на земеделието, експерт от Министерския съвет припомни, че в други държави на ЕС това подпомагане се поема 100% от европейския земедлски фонд и затова се изненадвам, че това предложение не беше прието”, коментира за Синор.бг Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена”.  Сериозна пречка е и исканата банкова гаранция от кандидатите, която ще бъде напълно непосилно бреме за фермерите, участващи в дружествата.

Със заделения бюджет от над 15,6 млн. лв. се очакваше да бъдат одобрени минимум 40 проекта за фермерски пазари, ако разбира се всички те искат максималната помощ за подпомагане от почти 400 хил. лв. Дали 40 организации ще намерят 50 процента съфинансиране за проектите си, това не го вярват дори експертите, сътворили критериите за кандидатстване по тази мярка.

В предишни текстове Синор.бг подробно описа какви са възраженията на бранша срещу така организирания прием тази година. При едно от обсъжданията администрацията е допуснала вариант, при който приемът да бъде отложен, като критериите бъдат коригирани.

В тази връзка попитахме министерството дали наистина е имало прекъсване на процедурата, но от там ни обясниха, че „приемът по подмярка 16.4 не е спрян, продължава към настоящия момент и ще приключи на 14 септември”.

На въпрос дали ще бъдат приети предложенията на бранша, от агроминистерството ни отговориха, че „направените предложения за подобряване дизайна на мярката и нейното прилагане ще намерят отражение при обявяване на следващ прием на проектни предложения по подмярка 16.4”. По думите на Стоилко Апостолов обаче част от исканията могат да бъдат изпълнени едва след промени в ПРСР, което би могло да стане минимум за 4 месеца поради съгласувателната процедура с Европейската комисия.

Законодателно новите приеми на проекти по ПРСР би трябвало да приключат до края на 2020 г., когато завършва и този програмен период. Дали ще има нов прием, както обещават от министерството, ще се разбере до декември тази година.

Екатерина Стоилова

През декември ще се разбере дали и мярката за фермерски пазари ще остане „спяща”
13757
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини