Ако тази година държавата не премахне лимитите за максималните количества плодове и зеленчуци, които преработвателните заводи ще изкупуват от градинарите, за да получат помощта „де минимис” (de minimis), голяма част от реколтата ще остане по полето и няма да се реализира. За този проблем сигнализира изпълнителният директор на Асоциация „Български пипер” Георги Василев в писмо до министъра на земеделието Десислава Танева.
Писмото е изпратено на 6 август и е свързано с публикуваните ден преди това указания на фонд „Земеделие” за прилагане на помощта de minimis (съгласно Регламент (ЕС) 1407/2013), при която държавата отпуска 3,2 милиона лева. Средствата се разпределят между преработвателните предприятия за преработка на домати, пипер и патладжан, праскови, нектарини, сливи и малини за реколта 2020 г. За всеки тон от изредените култури консервните заводи получават помощ, която да покрие разходите им за транспорт и съхранение. „Проблемът е, че заводите имат лимити при изкупуването, които са разписани в наредбата за прилагане на обвързаната подкрепа, а тази година реколтата от пипер и домати е три пъти по-висока от миналогодишната”, посочи Георги Василев.
„Повечето земеделци (около 65 на сто от градинарите) произвеждат единствено сортотве за преработка. При пипера например, тази година се очаква реколтата да бъде около 40-50 хиляди тона, докато държавната помощ ще позволи да се изкупят едва 20 хиляди тона”, посочи Василев. И допълни, че останалите количества ще останат необрани, въпреки че в указанията на фонда е записано, че помощта се давала като компенсация за загубите на земеделските производители, затова „заводите щели изкупят поне с 15 на сто повече плодове и зеленчуци от 2019 г.”
Де минимис за оранжерийната продукция
В писмото си до министър Танева Георги Василев определя като „нецелесъобразно да се обвърже получаването на помощта за преработвателното предприятие със закупуване на зеленчуци от земеделските производители с лимити - посочените минимални обеми по схемата за обвързаната подкрепа за 2020 година.”
„Нормалните средни годишни добиви от декар за тези култури са три пъти по-големи тази година и в тази връзка настояваме да се преразгледат предложените лимити и предлагаме следната промяна в точка 4.3.2 на указанията”, се посочва в писмото на Василев.
От бранша настояват тазгодишните лимити да се умножат по три, за да може цялата произведена от фермерите продукция да бъде изкупена. Василев припомни, че всичките почти 400 преработвателни предприятия на плодове и зеленчуци в страната имат огромен капацитет и биха могли да преработят реколтата. „Само така държавата би могла да подкрепи всички, а не само определен кръг фермери”, заключава експертът. Той настоява също да се променят и сроковете за представяне на документите. Самите заявления за получаване на на помощта ще се приемат от 10 до 31 август, а документите за изкупената продукция ще се представят във фонда до 15 октомври. Нашите колеги берат пипер до началото на ноември, затова настояваме за промяна в сроковете, посочи още Василев.
Ето и ставките, по които заводите ще могат да изкупуват продукцията тази година.
Домати – 30 лв. на тон
Пипер – 37 лв. за т
Патладжан – 20 лв. за т
Праскови и нектарини – 27 лв. за тон
Сливи – 21 лв. т
Малини – 139 лв. за т
Едно предприятие може да изкупи продукция до 200 хил. лева, или 391 166 лева. Това е лимитът за помощта, която се отпуска по тази схема в период на три години – от 2018 до 2020 г., се припомня в указанията.