Начало » Новини » Коментари
06.08.2020 г.

Производители на оранжерийни зеленчуци са усвоили 400 хил. лева от заделените 5 милиона по de minimis

За мнимата ефективност на мерките
Производители на оранжерийни зеленчуци са усвоили 400 хил. лева от заделените 5 милиона по de minimis

По молба на читатели на Синор.бг попитахме фонд „Земеделие” каква част от бюджета, гласуван през март в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, е отишъл в помощ на сектора. Въпросът не е случаен, защото е важно на фона на приказките за огромните пари, които се отпускат в земеделието, фермерите да се убедят наистина ли държавата успява да компенсира най-уязвимите сектори по време на криза, породена от коронавируса COVID-19.

Защото от досега прилаганите помощи се видя как от 3,5-те милиона лева за изкупуване на агнета от кланиците, усвоените пари са само 253 057 лв. Подобно е положението и с онзи бюджет от 30 милиона лева за нисколихвени заеми срещу бъдещи субсидии, от които производителите на плодове и зеленчуци са ползвали само 230 хил. лв.

Същото важи и за схемата de minimis, разработена и приложена в подкрепа на оранжерийните производители, където с решение на управителния съвет на фонда бяха разпределени 5 млн. лв. Ще припомним, че тази подкрепа се предоставя на търговските вериги за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика, сортиране, почистване, опаковка и други, свързани с последваща реализация на оранжерийна продукция.

Към днешна дата от помощта в размер на 5 милиона лева в сроковете за кандидатстване са подадени 25 заявления. В преобладаващата си част помощта е изплатена, като сумата възлиза на близо 410 000 лв. за 22 бенефициенти, съобщиха от фонд „Зеимеделие”. Участието е изключително слабо, като се знае, че само членовете на брраншовата асоциация на оранжерийните производители са 60. Да не говорим за градинарите, които не са обхванати от организацията.

Ако обобщим за парите, дадени от началото на пандемията досега, ще видим, че от общо предложения бюджет в размер на 38,5 милиона лева за плодове и зеленчуци плюс този за оранжерийни производителие фермерите са усвоили 893 057 лева - дори под един милион лева! И това не се дължи на тяхното нежелание да кандидатстват, категорични са хората от бранша. Ще припомним петте писма от дребните произоводители на плодове и зеленчуци до премиера и министъра на земеделието, в които те подробно описваха пречките за ползване на държавната подкрепа.

По отношение на помощта през търговските вериги от фонд "Земеделие" допълниха, че с решение на управителния съвет неусвоеният ресурс в размер на 4 милиона лева е преразпределен за прилагане на схема за държавна помощ de minimis за обекти за търговия с храни за компенсиране на част от разходите за транспорт, дистрибуционна логистика и маркетинг на първична земеделска продукция (оранжерийно производство домати и краставици и отглеждани на открито домати, краставици и корнишони, череши и вишни, праскови и нектарини, кайсии и зарзали, ягоди и малини) - с оглед нейната последваща реализация.

Срокът за кандидатстване по схемата беше от 1 юли до 31 юли 2020 г. До 10 август търговските обекти представят документи за изкупената продукция. Крайният срок за изплащане на помощта е до 31 август 2020 г.

След приключване срока за кандидатстване и отчитане фондът ще направи обобщение и анализ на ефекта от прилагането на схемите за подпомагане чрез търговските вериги. С други думи, има някакъв шанс поне бюджетът за подпомагане на дребния бизнес през търговските вериги да бъде използван докрай.

Само че ефектът от него се вижда в търговската мрежа, където дефицитът на пресни български плодове и зеленчучи се изостря.

Екатерина Стоилова

Производители на оранжерийни зеленчуци са усвоили 400 хил. лева от заделените 5 милиона по de minimis
12106
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Без допълнителни назначения във ведомството
Преструктурират административни звена в БАБХ за подобрена ефективност
ДФЗ
Бюджетът стигат за 76 от общо одобрените 90 общински проекта за енергийна ефективност
Документи се подават до 25 ноември
Отварят приеми за ремонт на улици и саниране на общински сгради в селата
Мониторингов комитет на ПРСР
Пълен провал с енергийната ефективност в селата – имаме само един проект за 300 хил. евро, при бюджет от 70 млн. евро
Три общини отпадат
След първа оценка по-нататък минават 47 проекта за енергийна ефективност
Осъзнаване
Порожанов: Разплащателните агенции трябва да бъдат нащрек по отношение на ефективността на разходите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини