Английската сол (магнезиев сулфат или Епсомова сол) предлага много ползи за човешкия организъм, а заедно с това е добър стимулатор и за развитието на растенията – използва се като тор за зеленчукови, овощни и декоративни култури. Тя е минерал, съдържащ сяра (13%), магнезий (17%) и кислород. Кристалите с бял или светлосив цвят се разтварят лесно в топла вода.
Ето и основните ползи от магнезиевия сулфат за растенията
1. Ускорява развитието и израстването на различните култури, повишава добивите и подобрява вкусовите качества на плодовете. Това се отнася най-много за културите от семейство „Картофови” – домати, пипер, патладжан и картофи, защото стимулира образуването на нишесте и захари. От него имат нужда още морковите, краставиците, ябълките, гроздето, сливите, прасковите, малините, цитрусовите култури и др.
2. Магнезият влиза в състава на хлорофила и помага на растенията да се справят с хлорозата – болест, снижаваща активността на фотосинтезата и подтискаща окислителните процеси, а без това растенията не могат да се развиват пълноценно. Освен това, той взема участие в обмяната на веществата и изграждането на растителните тъкани.
3. Английската сол помага на корените максимално да усвояват хранителните вещества от почвата – азот, фосфор и калций, като увеличава количеството на аскорбиновата киселина.
4. Магнезият способства натрупването на мазнини и ефирни масла в маслодайните култури.
5. Английската сол ускорява цъфтежа и зреенето на зеленчуковите култури.
6. Пищни тревни площи – за съживяване на зелените площи в горещите и сухи месеци е необходимо да се подхранват с английска сол.
7. Великолепни рози с много цвят – магнезиевият сулфат ще ги направи буйни и обилно цъфтящи.
8. Лесно отстраняване на пънове – за целта е необходимо да се пробият няколко отвора, които се запълват с английска сол и съвсем скоро те ще започнат да гният.
Кои са симптомите за дефицит на магнезий в растенията
Класическите признаци са избледняването на цялата надземна част и светлозелено или жълто оцветяване между жилките на долните; по-стари листа, жълти и кафеникави петна, много тъмни по краищата на листните пластини; бели ивици между жилките или мраморен рисунък; изсъхване и опадане на листата; цялостно изоставане в развитието, дребни и неузряващи плодове.
Дефицит на магнезий се наблюдава най-често върху леки и песъчливи почви; при растения, отглеждани в саксии и контейнери; при интензивна употреба на минерални торове – растенията приемат азот и калий в ущръб на други елементи; на глинести участъци с изобилие от калций и високи подпочвени води; при стресови ситуации, предизвикани от ниски температури, засушаване или обилни валежи; на засолени почви с висок индекс на проводимост.
Как се използва английската сол за подхранване на растенията?
Предимствата на английската сол са нейната отлична разтворимост и бързо действие. При разтварянето и във вода се отделят магнезий и сяра.
Магнезиевият сулфат не променя киселинността на почвата, което е много важен положителен фактор за повечето растения.
Листно подхранване – използването на ангийска сол за листно подхранване е особено необходимо при силно изразен дефицит, изискващ бързо действие и по време на активно нарастване на листната маса – 1 супена лъжица се разтваря в 5 л вода и се добавя половин чаена лъжичка течен сапун. Растенията се пръскат от двете страни на листата.
Кореново растенията се подхранват по време на вегетационния период през 15-20 дни – 30-35 г се разтварят в 10 л вода.
Внасяне в почвата в сухо състояние може да се осъществи както с есенната обработка (заедно с негасена вар), така и през пролетта, но тогава е важно да се отчита разположението на кореновата система – за кореноплодните култури трябва да се зарови в почвата.
Английската сол се използва за всички типове почва, но особено внимание трябва да се отделя на песъчливите и кисели почви, защото при тях хранителните вещества не могат да се усвояват в пълен обем.
На обширни участъци с кисела почва и значителен дефицит на магнезий е по-изгодно да се внася доломитово брашно, вместо английска сол, но трябва да се отчита факта, че намалява киселинността.
Растенията, като правило, не страдат от предозиране с магнезий, защото поглъщат от почвата само такова количество, от каквото се нуждаят. Малките излишъци не увреждат растенията, а много високите препятстват усвояването на калция от корените им.