Начало » Новини » Коментари
15.07.2020 г.

Дребните фермери са в пълно вцепенение от поредните „тикви” – дават 8 хил. лв. обезщетения за декоративни дръвчета

Чичковите червенотиквеничковчета
Дребните фермери са в пълно вцепенение от поредните „тикви” – дават 8 хил. лв. обезщетения за декоративни дръвчета

sinor

Да се смееш ли, да плачеш ли, но с последните предложения как да бъдат обезщетени производителите на плодове и зеленчуци заради коронавируса COVID-19, някои чиновници от министерството на земеделието за пореден път влизат в класацията „Тулуп номер едно”. (За незапознатите, „тулуп” означава „некомуникативен човек, който присъства тялом, но не участва нито с думи, нито с действия – „Този е голям тулуп”). Някои може и да се обидят, но по никакъв начин не поставяме цялата администрация под общ знаменател, защото в агроминистерството работят и доказали се професионалисти.

Но е странно как на фона на вечните обещания за това, че държавата ще подкрепя сектора на плодовете и зеленчуците, изведнъж в таблиците за компенсациите, които ще се отпускат за преодоляване на пораженията от кризата, покрай плодовете и зеленчуците се мъдри и помощ за отглеждане на „декоративни дръвчета”. И забележете, обезщетенията за отглеждане на 14 декара дръвчета са в пъти по-големи (8 хиляди лева) от тези, които ще се дадат за същата площ при плодовете (750 лева), зеленчуците (950 лв.) или розите (4 хил. лв.). Тоест с декоративните дръвчета някой чиновник отново прокарва добре познатата „схема с тиквите” – можем само да гадаем дали отново ще се точат евросредства, без да има последици за нарушителите (справка - онези стотина измамници с празни зеленчукови полета, които са дадени на прокуратурата).

Огромният проблем е, че дребните фермери, които гледат плодове и зеленчуци за пазара отново ще останат на опашката по подпомагане, като заделеният за тях бюджет ще бъде усвоен от „чичковите червенотиквеничковчета”.

Именно затова и вчера от името на малките фермери от Източна България земеделка от Новозагорско написа поредно писмо до премиера Бойко Борисов, с което изразява огромното си разочарование от липсата на всякаква комуникативност с агроминистерството. Защото повече от десет години те си блъскат главите в онази стена от „некомуникативни хора, които присъстват тялом, но участват частично с думи и с действия, точно обратни на даваните обещания”, сиреч с модерните тулупи.

Ще попитате защо на фона на масовите протести на младите хора в страната Синор.бг отново ви занимава с проблемите на малките фермери. Отговорът е елементарен – защото само преди два месеца, през май министерството на земеделието публикува проекта си за Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ до 2030, която по същество е детайлизирана стратегия за изпълнение на шестия приоритет на ЕК за „Устойчиво селско стопанство“. И от нея зависи как България ще финансира земеделието от фондовете на ЕС и от националния бюджет през следващите 10 години.

И точно в този проект администрацията залага сред приоритетите си 1,5 милиарда лева, които да се насочат в помощ на растениевъдството, като целта е до 2030 г. доходите на малките фермери да нараснат двойно.

Ще цитираме част от този документ, за да ви стане ясно защо дребните фермери винаги досега са се надявали на справедливо подпомагане, но впоследствие са изпадали в пълно вцепенение, когато им натрисат на главата някакви „декоративни дръвчета”. И когато доходите на анонимните субекти с тиквите, лука или дръвчетата са се удвоявали непрестанно – и то в минало, не в бъдеще време.

В документа за подпомагането до 2030 г. четем следното „съществуващият дисбаланс между различните производствени направления на растениевъдството ще бъде преодолян чрез целенасочена подкрепа (обвързана с производството подкрепа, инвестиционна и пазарна подкрепа) за развитието на интензивни подсектори с потенциал за производство на продукция с по-висока добавена стойност – зеленчукопроизводство, овощарство и лозаро-винарство, за които страната притежава благоприятни условия за развитие”.

В тази връзка като подцел 2.3 администрацията обещава „До 2030 г. да се удвоят производителността и доходите от селското стопанство на малките производители на храни, по-специално на жените, коренното население, семейните фермери, животновъдите и рибарите, включително чрез сигурен и равен достъп до земя, други производствени ресурси и вложения, знания, финансови услуги, пазари и възможности за добавяне на стойност и нестопанска заетост“.

Именно затова и вчера градинарите от Източна България отново пишат писма до онзи, срещу когото младите хора излязоха на улицата. В търсене на онази справедливост, за която настояват от началото на пандемията.

Екатерина Стоилова

Дребните фермери са в пълно вцепенение от поредните „тикви” – дават 8 хил. лв. обезщетения за декоративни дръвчета
33619
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Право на отговор
Защо е подпомогнат и бизнесът с декоративните дръвчета
Позицията на малките фермери
Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта
Храсти за проблемни участъци - полумрак
Вълшебните декоративни храсти
Ножицата – декоратор и лечител
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини