Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.07.2020 г.

За два месеца трябва да имате разрешение за контрол на биофермерите

Инструкции на министерството на земеделието
За два месеца трябва да имате разрешение за контрол на биофермерите

sinor

Министерството на земеделието подробно е разписало процедурите, по които кандидатите да регистрират контролираща фирма за биопроизводство получават съответните разрешения. Според инструкциите на администрацията този процес би трябвало да отнеме максимум два месеца и за издаването на документите вие не трябва да плащате такса.

Ето и процедурите, които трябва да спазите, за да станете законно действащ контролиращ орган. Първоначално трябва да подадете съответното заявление в дирекция „Растениевъдство и биологично производство”, отдел „Биологично производство” на агроминистерството. Основното е заявлението до министъра на земеделието, което съдържа данни за правния статус на лицето със седалище в държава членка на Европейския съюз или в държава –  страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, вие трябва да имате още търговска или съдебна регистрация, единен идентификационен код или код по БУЛСТАТ, наименование (фирма), седалище, адрес (адрес на управление) в Република България и предмет на дейност.

Към заявлението се прилагат също копие на документ за вписване в друг регистър съгласно законодателството на държавата - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Регистрираните биофермери

Нотариално заверено копие на сертификат за акредитация, издаден от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация", съответно от органа за акредитация на държавата - членка на Европейския съюз, или на държавата - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, в която е седалището на лицето, с който се удостоверява съответствие с изискванията на стандарт ЕN ISO/IEC 17065:2012;

Отделно се представя и досието, което съдържа процедури за извършване на контрол от одобреното контролиращо лице и гаранции за неговата обективност съгласно изискванията на правото на Европейския съюз и българското законодателство;

Изисква се още копие на договор с акредитирана лаборатория, която ще извършва анализите на отглежданата от вас биопродукция.

Трябва да се опишат и мерките, които контролиращото лице прилага при установяване на нарушения.

Представят се още данни за техническото оборудване необходимо за изпълнение на контролните дейности, с което контролиращото лице разполага.

Предоставя се и информация за броя на служители на контролиращото лице и доказателства за тяхната квалификация и опит в контролната дейност.

Ако кандидатът е чуждестранно лице, тогава заявлението до министъра на земеделието съдържа съответно и данни за правния статус на чуждестранното лице със седалище извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, а именно - правна форма, наименование (фирма), седалище, адрес (адрес на управление), предмет на дейност и административна, съдебна или друга регистрация, ако приложимото в съответната страна право изисква такава, данни за регистрацията на клона и адреса в страната. Заявлението се подава чрез клон, регистриран по реда на чл. 17а от Търговския закон.

И тук към заявлението се прилагат допълнителни документи, а именно:

Копие на акта за административна, съдебна или друга регистрация на чуждестранното лице, ако приложимото в съответната трета държава право изисква такава;

Копие на удостоверението за регистрация на клон на чуждестранното лице - търговец, в страната;

Копие на сертификата за акредитация, с който се удостоверява съответствието с изискванията на стандарт ЕN ISO/IEC 17065:2012, издаден от орган на акредитация в държава, която е подписала Споразумението за международно признаване към Международния акредитационен форум;

Предоставя се и досие, което съдържа процедури за извършване на контрол, които контролиращото лице се задължава да прилага при упражняване на контролната дейност, и гаранции за неговата обективност съгласно изискванията на правото на Европейския съюз и българското законодателство.

Изисква се още копие на договор с акредитирана лаборатория, която ще извършва анализи, мерките, които контролиращото лице прилага при установяване на нарушения, данни за техническото оборудване необходимо за изпълнение на контролните дейности, с което контролиращото лице разполага плюс данни за броя на служителите на контролиращото лице и доказателства за тяхната квалификация и опит в контролната дейност.

Документите, които са издадени на чужд език, се придружават от легализиран превод на български език.

В срок до два месеца вие получавате или разрешение, или отказ за извършване на контрол за спазване правилата на биологично производство на земеделски продукти и етикетирането им върху земеделските продукти и храни. В случай на отказ вие можете да обжалвате по реда  на Административнопроцесуалния кодекс.

За два месеца трябва да имате разрешение за контрол на биофермерите
7299
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Важно за фермера
Не дължите такса, ако искате да се регистрирате като биофермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини