Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.07.2020 г.

Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване

Полезни съвети
Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване

Тиквичките са считани за една от най-непретенциозните култури, която се нуждае само от поливане. Осигуряването на подходящи условия и правилно подхранване, особено в период на цъфтеж и полододаване, ще увеличи значително реколтата. Засаждането им на слънчеви и защитени от северни ветрове участъци ускорява появата на първите зеленчуци.

Голям плюс при отглеждането на тиквички е изобилието и разнообразието на торове, които могат да се използват. Разбира се, те трябва да бъдат съобразени с почвения състав на участъка, но непретенциозността на културата играе значителна роля. Отлична реколта се получава при отглеждане след лук, чесън, ранно и цветно зеле, а твърде незадоволителна след домати и моркови.

За ежеседмично подхранване може да се използват различни торове и комбинации. Такъв е минерален коктейл, състоящ се от: 30 г суперфосфат и 1 г борна киселина, разтворени в 10 л вода. С тази торна смес може да се полива почвата около растенията, както и да се пръскат листата, което укрепва имунитета на тиквената култура срещу болести и вредители.

Колкото по-силни са растенията, толкова повече зеленчуци и с по-добро качество можгат да отгледат. Факт е, че увеличаването на зелената маса е ефективно само до определен момент. От началото на цъфтежа усилията трябва се насочат към формирането на цветове и завръзи и тогава не е необходимо да се стимулира буйното развитие на стъблената и листна маса.

По време на цветообразуването фосфорът, калият и магнезият са най-необходими за тиквичките, за да компенсират консумацията на жизненоважни сокове. Могат да се използват и органични торове – настойка от оборски или птичи тор, както и зелен тор. Наблюдава се увеличаване на съцветията и завръзите при използването на дрожди или хлебна закваска. За по-добро и ефективно опрашване се използва смес от захар и суха мая за привличане на опрашители.

По време на формиране на плодовете е много важно да не се допуска растенията на тиквичките да завяхват, а затова трябва да се използва двоен суперфосфат, карбамид и калий. Те могат да се внасят в качеството им на течен тор – разтворени във вода, а също да се смесват с почвата по време на разрохкване и последващо поливане. Към 10 л вода се добавят по 1 супена лъжица суперфосфат, карбамид и калиев сулфат, а поливането се осъществява в количества 3 л на 1 кв. м площ.

Важно е да се отчита факта, че течните торове, както и листното подхранване, имат по-бързо действие.

Смесите могат да се приготвят самостоятелно, а също и да се използват готови. Предлагат се много течни торове за листно приложение. Използването на листни торове може да се прави през 10-15 дни или по предписание, указано на опаковката.

По време на цъфтеж за подхранване може да се използва и дървесна пепел – обем от 300 мл пепел се залива с 1 л топла вода и се остава да изстине. Разрежда се до 10 л и се използват по 5 литра за квадратен метър.

Всички култури от това семейство са подложени на различни гъбични заболявания и по тази причина се нуждаят от подхранване, но трябва да се отчита фактът, че пренаторяването на растенията ги остава също в зоната на риска.

Подхранване на тиквичките по време на цъфтеж и плододаване
19658
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини