Начало » Новини » Коментари
29.06.2020 г.

Производителите на зеленчуци губят един милион лева от бюджета заради фонда при кризи

Последствията
Производителите на зеленчуци губят един милион лева от бюджета заради фонда при кризи

sinor

Един милион лева от бюджета по обвързаната подкрепа за зеленчуци ще бъдат орязани заради фонда за кризи, който се получава, ако субсидията по директните плащания надвишава левовата равностойност от 2 000 евро за конкретна кампания. Това е причината тази година фонд "Земеделие" да не изплати 80 милиона лева на бранша, които се полагат за градинарите. Това повторно обясниха за Синор.бг от фонд „Земеделие” по повод свития бюджет по обвързаната подкрепа за сектор „Плодове и зеленчуци”, който беше разпределен на законно действащите фермери тази пролет.

При първоначално зададения ни въпрос от фонда не поясниха каква е точната причина за финансовата корекция, което ни наведе на мисълта, че този милион лева е санкция, наложена от Брюксел заради схемаджиите, с които се прочухме из цяла Европа. Оказва се, че финансовата корекция е за резервния фонд, който впоследствие се възстановява, в случай че през годината не е ползван за потушаване на кризи.

Всяка година за производителите на плодове и зеленчуци бяха разпределяни по 80 милиона лева обвързано подпомагане, но след скандалите, при които се установиха сериозни нарушения, стана ясно, че числото на поисканите субсидии за несъществуваща реколта е огромно. Оказа се, че при 4 453 от заявленията има надписване на площите или опити за други измами, съобщи неотдавна министърът на земеделието Десислава Танева. А всяка година по тази подкрепа заявления са подавали около 17 хиляди фермери в цялата страна. Ще припомним, че сигналите за тези схеми валяха от браншовите организации в сектора на плодовете и зеленчуците години наред, преди администрацията най-после да се „чукне по главата” и да ги измете. Именно затова стигнахме до срамното положение България да стане единствената държава в ЕС, при която проверките при плодовете и зеленчуците вече се правят върху 50 на сто от заявените площи, вместо върху 3 на сто, както гласят европейските инструкции.

Оказва се, че единствената санкция за тези измами е, че няма да получават субсидии в бъдеще време - по скоро за 2019, 2020 и 2021 г. И малцина от тях са дадени на прокурор и ...толкова. А в същото време в продължение на години заради тези схеми добросъвестните фермери стопаните са получавали много под 80 милиона лева.

Въпросите, които си зададохме и на които ни отговориха от фонд "Земеделие"

Но да се върнем към средствата, които фермерите ще получат за 2019 година, тъй като тези плащания все още не са приключили, а „предстои доплащане, което ще осигури пълно оползотворяване на предвидения бюджета по схемите”, заявиха от фонд „Земеделие”. Ето и отговорът, който експертите дадоха по повод предстоящите плащания по обвързаната подкрепа.

Според европейския регламент за прилагане на механизма за финансова дисциплина бюджетът за обвързаната подкрепа на България за миналата година ще бъде намален с 1,43 процента, или 1 милион лева, тъй като страната ни не е изпълнила изискванията за кръстосано съответствие и има фермери, които са наддекларирали по директните плащания над 2 хиляди евро за кампания 2019, съобщиха от фонд "Земеделие". Тоест заради зърнопроизводители, които са получили над 500 хил. евро субсидии, парите се намаляват общо, като отиват в резервен фонд.

Единствената добра новина до момента е, че по обвързаната подкрепа за 2019 г. преводите на средства не са приключени. Ето и отговорът от фонда за предстоящите суми, които ще бъдат плащани за 2019 г.

„Първото плащане по схемата в размер на почти 73 млн.лв., извършено през март 2020 г., е обхванало голямата част от кандидатите по схемите, но не всички. Над 4 млн. лева са останали неизплатени за около 600 заявителите, по които обаче се изискват допълнителни проверки, обясниха от фонд „Земеделие”. По тези заявления продължава да се работи, като тези 600 градинари изобщо не са били включени в плащането, за да не се бави превода на парите на всички останалите над 13 000 производители.

През месец юни, преди приключване на срока за изплащане на директните плащания за 2019 г., експертите са направили допълнителен разчет, който подсказа възможността за доплащане по схемите за плодове и зеленчуци, без това да води до риск от надхвърляне на бюджета. Затова, въз основа на подадените от фонд „Земеделие” актуализирани допустими площи по схемите, със заповеди на министъра на земеделието, храните и горите бяха определени нови завишени ставки, позволяващи доплащане по предварителните оценки от над 2 млн. лева. Новите ставки водят до изплащане на почти пълния размер на бюджета по схемите, при отчитане на финансовата дисциплина и редукциите по Кръстосаното съответствие”.

При така направените разчети остава резерв от около 500 хиляди лева за извънредни казуси, свързани с текущи проверки от специализирани органи, бъдещи индивидуални случаи, произтичащи от съдебни решения и др., обясниха още от фонда.

Фалшивите полета с тикви

Въпросите, които продължаваме да си задаваме около прословутите „схеми с тикви”, са свързани с това дали държавата ще санкционира по надлежния начин измамниците, сложили клеймо върху целия сектор. Защото за законно работещите градинари е напълно ясно, че схемите с тикви, картофи и празни полета са били възможни единствено с участието и на държавни служители. Неколцина чиновници от фонда бяха изгонени през миналата година – и толкоз! Колкото до милионите – остават потънали в незнайно чии банкови сметки!

Екатерина Стоилова

Производителите на зеленчуци губят един милион лева от бюджета заради фонда при кризи
20253
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Петното си стои
Поне веднъж посочете имената на чертожниците
Фонд „Земеделие”
Още 3 млн. лева са разпределени на градинарите по обвързаната подкрепа
Фонд „Земеделие”
До 2021 година се реже обвързаната подкрепа на 734 измамници с над 50 на сто наддекларирани площи
Позицията на бранша
Биопроизводителите: Големият плюс е, че има воля за справяне с измамниците
Атака
Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите
Отговорът на министерството
Агроминистерството е информирало Брюксел за всички проверки, с които бяха блокирани схемаджиите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини