Начало » Новини » Коментари
22.06.2020 г.

Стелиян Стоянов: Половината от сортовете с пшеница са български, не сме в противовес на науката

Навременен диалог
Стелиян Стоянов: Половината от сортовете с пшеница са български, не сме в противовес на науката

Снимка: Селскостопанска академия

По инициатива на Асоциацията на българските зърнопроизводители в Генерал Тошево („АБЗ 2006“) на 12 юли в Добруджанския земеделски институт се е провела среща на фермерите с представителите на науката с основната цел – да бъдат изяснени взаимоотношенията между селекционерите и хората от бранша, съобщиха от Селскостопанска академия.

Асоциацията на зърнопроизводителите от  Генерал Тошево е създадена през 2000 г. и е сред учредителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите, създадена през 2006 г. На срещата са присъствали Стелиян Стоянов – основател и председател на управителния съвет на „АБЗ 2006“, Коста Костов – изпълнителен директор на асоциацията и общински съветник в община Генерал Тошево, представители на земеделски кооперации, арендатори и фермери.

Директорът на добруджанския институт доц. д-р инж. Илия Илиев е открил срещата, подчертавайки доброто сътрудничество, поддържано между селекционерите и зърнопроизводителите в региона. „Нашата позиция е, че ние сме длъжни да творим наука в интерес на българските фермери и да се стремим да догонваме световните постижения в земеделската практика“, е посочил Илиев.

От името на бранша Стелиян Стоянов е подчертал важността за провеждане на подобна дискусия, която да изчисти недоразуменията, възникнали „във връзка със смущаващи изявления пред медиите от страна на представители на института по адрес на компетентността на земеделските стопани”. Членовете на асоциацията са неприятно изненадани от факта, че „се манипулира общественото мнение с твърдения как зърнопроизводителите не си вършели добре работата и едва ли не са некадърни“.

„Ние като производители и хора с ангажимент към своите колеги, работници, семейства и всички, които са ни гласували доверие, като са поверили земята си на нас, макар и обвинени в некомпетентност по отношение на избора на сортовата структура и технология на отглеждане, смятаме, че проявяваме правилно и отговорно отношение към зърнопроизводството”, е посочил още Стоянов.

Прогнозите на бранша за слаба реколта заради сушата

Фермерът е припомнил, че половината от сортовете, които отглеждат в региона, са български, но за съжаление добивът от тях е по-нисък с около 200 килограма спрямо чуждестранните пшеници, но в благоприятни за тях години. „Ние сме убедени, че основният проблем на фермерите тази година не е нашата некомпетентност, а сушата като непреодолима сила”, е подчертал фермерът. Като е посочил, че земеделците по никакъв начин не желаят да влизат в лоши взаимоотношения с хората от института. „Държим на коректността между нас и искаме да има просперитет и за двете страни. Уважение към всички вас и това, което правите, но не сме съгласни, че сме избрали неправилните сортове и технологии“, е заключил емоционално Стелиян Стоянов.

Доц. Илиев е обяснил, че „в стремежа на служителите да направят по-ефективна реклама за някои сортове е възможно да се кажат неща, които могат да се тълкуват по различен начин. И е припомнил, че сега е моментът добруджанският институт  да рекламира българските сортове.

Коста Костов е припомнил, че зърното е стратегия и политика и понеже това е политика на държавата в областта на експорта, то е обяснимо защо фермерите използват високодобивните сортове зърно.

Проф. Иван Киряков също емоционално се е включил в дискусията, припомняйки, че „винаги съм твърдял, че в Добруджа са едни от най-грамотните земеделски производители в страната. Но не изхвърляйте тотално българската селекция, не пренебрегвайте различните технологии, защото за всеки отделен сорт има различна технология на отглеждане. Не само сушата е причина за ниските добиви, а и употребата на торове и продукти за растителна защита в конкретните условия. Факт е, че през тази година сортовете на института се държат по-добре от чуждестранните. Необходимо е да се разпределя рискът, да отглеждате и наши сортове – те са пригодени за такива екстремни условия.“

Доц. Михова се е обърнал към земеделските стопани с думите как „при сушави години като тази са важни и сортовият състав, и технологията на отглеждане на отделните сортове, а не технологията на пшеницата изобщо. Там, където не се оцени сортовият състав на зърнено-житните култури и се обърка технологията, проблемът е най-голям. Нашите сортове са конкурентноспособни, но действащата държавна политика неглижира качеството.“

Младен Мартинов – председател на земеделската кооперация „Черно море“ в Балчик е изразил мнение, че земеделието е бизнес, а зърнопроизводството е основен бизнес в земеделието. „Като бизнесмени ние се справяме доста добре на фона на земеделието в България. Ако климатичните условия продължават да са като тазгодишните и това се задържи продължително, вероятността да се върнем към българската селекция е много голяма“. Негов колега е добавил, че фермерите са дошли на тази среща като приятели, защото никой не търси конфронтация. „Истината е, че ние търсим икономическия ефект. Преди години сме ползвали сортове на института и от сорт „Енола“ и сме постигали добиви от 700-750 килограма от декар.“

В заключение председателят на „АБЗ 2006“е посочил, че „след тази среща ще предадем на нашите членове, че сме се обединили около мнението за основния проблем през настоящата година - голямата суша. „Искрено се надявам занапред да не се получават недоразумения между земеделските производители и вас, като представители на науката. Ако вие нямате успехи, и ние няма да имаме“, е заключил Стелиян Стоянов.

Стелиян Стоянов: Половината от сортовете с пшеница са български, не сме в противовес на науката
16495
 

Последни материали
Виж
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Свързани материали
Виж
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Добруджанският съюз на зърнопроизводителите
Добруджанци организират Деня на полето през май и през юли
Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
Качества на новите сортове
Направете избор сред новата селекция пшеници на Добруджанския земеделски институт!
Селекционерите създават биоразсад на фасул за бранша
Добруджанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество
Селскостопанска академия
През юни институтът в Генерал Тошево отбелязва 80 години от създаването на земеделската наука в Добруджа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини