В производството и преработката на месо и месни продукти в Германия трябва да бъде въведен по-строг контрол, призоваха местните политици, след като в няколко от предприятията в бранша бяха открити огнища на коронавирус, съобщи германският ежедневник „Ди Велт”. Проверките покрай наложените мерки за пресичане на разпространението на болестта разкриха множество нарушения в предприятията ро отношение на условията на труд и по-конкретно ниски заплати, различно отношение към гастарбайтерите и нарушаване на законите за работното време на служителите, уточняват от изданието.
Германският министър на селското стопанство Юлия Кльокнер призова за значително увеличаване на глобите за нарушаване на нормативите за работното време от страна на работодателите. „Глобата трябва да се вдигне от 15 хил. на 30 хил. евро”, категорична е Кльокнер.
На свой ред министърът на труда на Германия Хубертус Хайл се обяви за въвеждане на по-строги правила в месния бранш. Хайл посочи, че в отрасъла отговорността често бива прехвърляна на подизпълнителите чрез непрозрачни договорни схеми.
От партията на „Зелените” поискаха коренно реформиране на месната промишленост в страната. Освен всичко друго от политическата сила се обявиха за въвеждане на минимални цени на животинската продукция, забрана за сключване на трудовите договори през подизпълнители, както и за разширяване на държавния контрол върху предприятията от месния бранш.