Начало » Новини » Света
05.05.2020 г.

Грийнпийс призова ЕС да изхвърли ОСП на боклука

Заради облагодетелстването на едрите фермери за сметка на дребните и пренебрегването на рисковете от пандемии
Грийнпийс призова ЕС да изхвърли ОСП на боклука

Европейският съюз трябва да изхвърли на боклука своята Обща селскостопанска политика и да започне да изгражда отново система за храни и селско стопанство, спасяваща дребните фермери и защитаваща ни от бъдещи пандемии, се посочва в писмо на природозащитната организация „Грийнпийс” до Европейската комисия, публикувано на официалния уебсайт на еколозите. Според тях новите предложения трябва да бъдат включени в мерките на преразгледания бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., който ЕК ще представи през май като реакция на кризата с пандемията от коронавирус.

Делът на средствата по ОСП в настоящия бюджет доближава една трета, а през него се финансират и изграждането на инфраструктурни обекти за добив и транспортиране на изкопаеми горива, както и други разрушителни дейности, изтъкват от „Грийнпийс”. Голяма част от бюджета на ОСП се разпределя чрез директни плащания на фермери на базата на размера на земите, които обработват, без да се държи сметка за екологичните и обществени ползи от дейността на фермите. Природозащитниците призовават да бъде премахната системата на финансиране, която предоставя на най-едрите фермери, които са 1% от всички в ЕС, една трета от от субсидиите само заради големите масиви, които притежават, като облагодетелства в най-голяма степен комерсиалното животновъдство – над 70% от селскостопанските земи в ЕС ке използват за изхранване на добитъка, като за целта се използва приблизително около 20% от целия бюджет на общността. От „Грийнпийс” обаче припомнят, че именно комерсиалното животновъдство е с най-големи „заслуги” за появата и разпространението на вирусни инфекции, подобни на предизвикалия настоящата пандемия. Оценките на учените сочат, че около 73% от всички заразни болести идват от животни, като домашните видове предават изключително голям брой грипни и коронавируси на хората. Животновъдството в големи мащаби и особено птицевъдството и свиневъдството предполагат отглеждането на голям брой животни на малко пространство в непосредствен контакт, а търговията с тях може да се извършва на големи разстояния, което очевидно улеснява предаване на болестите.

Еколозите далеч не са единствените, критикуващи настоящата система на разпределение на бюджета на ОСП и на ЕС като цяло – на подобни позиции са учени, браншови експерти и дори Европейският съд на одиторите. От „Грийнпийс” обаче призовават ЕС и да подкрепи всички фермери да действат природосъобразно, гарантирайки осигуряването на прехраната им, докато произвеждат здравословни храни на достъпни цени. От организацията припомнят, че през последните години броят на фермите в общността е намалял с 4,2 млн., като това са предимно малки стопанства, докато земите със селскостопанско предназначение са останали в досегашния си размер. При това липсват каквито и да било признаци, че тенденцията може да се обърне.

„Настоящата ОСП насърчава система за производство на храни, която ощетява дребните фермери, унищожава природата и ни излага на риска от нови пандемии. За да възкръснем от пепелта от кризата с коронавируса, трябва да подкрепим фермерите в производството на здравословни храни по начин, отдаващ дължимото на природата, и да спрем сляпо да финансираме само най-големите собственици на земи със селскостопанско предназначение”, заяви Марко Контиеро, директор за земеделската политика на ЕС в „Гриййнпийс”.

Грийнпийс призова ЕС да изхвърли ОСП на боклука
6689
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Грийнпийс: Неоникотиноидите са по-голяма заплаха за дивите пчели, отколкото предполагахме
„Грийнпийс“ и Селскостопанска академия с общ доклад за екологичното отглеждане на домати
Предстоящо
„Грийнпийс“ със съвети за биологичното отглеждане на домати
С цел привличане на вниманието към проблема с намаляването на пчелните популации
Активисти на Грийнпийс протестираха в Пловдив срещу опасни за пчелите пестициди
„Грийнпийс“ организира дискусия за екологично отглеждане на житни култури
Грийнпийс“ представи онлайн платформа за свързване на фермери и за обмен на екологични практики
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини