Начало » Новини » Света
24.04.2020 г.

Дейвид Сасоли: Не можем да рестартираме икономиките си, ако не работим заедно

След вчерашната среща на лидерите на ЕС
Дейвид Сасоли: Не можем да рестартираме икономиките си, ако не работим заедно

Късно вчера, на 23 април, лидерите на Европейския съюз проведоха видеоконферентен разговор в обсъждане на изключително важните за държавите членки решения за подкрепа на икономиките, засегнати от кризата с коронавируса. „Сега е моментът за единство", посочи в изказването си председателятелят на Европейския парламент Дейвид Сасоли. И акцентира върху факта, че “европейският пазар е единен и ако не поемем сега заедно по този път, не може да става въпрос за рестартирането на икономики, които са тясно взаимосвързани и силно зависими".

Вярно е, че някои държави са по-засегнати от пандемията от други и това изисква солидарност: “Дошло е времето да оставим настрана слепия егоизъм и да превърнем солидарността, която е в основата на европейския проект, отново в наш водещ принцип".

Неговото изявление бе предшествано от приемането на резолюция преди седмица, с която евродепутатите призоваха за мащабен пакет от икономически мерки след кризата, включително за издаването на облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС. Резолюцията също така се обявява за единен европейски отговор и създаването на фонд за солидарност срещу коронавируса с размер от поне 50 млрд. евро.

Окончателното решение за единната подкрепа се очаква лидерите да одобрят при срещата си среща на 6 май.

Нужда от голяма инвестиционна програма

Позовавайки се на приетия в Парламента текст, Сасоли посочи нуждата от значителни инвестиции за реконструкция на икономиката: “Нужните огромни инвестиции ще трябва да бъдат финансирани от значително увеличен дългосрочен бюджет на ЕС, който ще разчита на съществуващи фондове, но и на иновативни финансови инструменти като облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС.”

Затова ще са необходими нови източници на ресурси за бюджета на ЕС като данък върху дигиталните гиганти, върху нерециклираната пластмаса и дял от приходите от схемата за търговия с емисии.

Председателят на Парламента изрази надежда за бързо възстановяване, тъй като хората, компаниите и местните общности се нуждаят от ресурси, за да съхранят социално-икономическата тъкан на своите региони.

В заключителните си думи Давид Сасоли припомни на държавните ръководители високия залог: "Светът, който ще се появи след кризата, ще бъде различен. Европейският проект трябва да се възползва от възможността да формира нова ера. Днес повече от всякога е важно Европа се докаже достойна за ценностите си, които заедно с върховенството на закона са ядрото на нашия общ проект - Европейският съюз".

Дейвид Сасоли: Не можем да рестартираме икономиките си, ако не работим заедно
5616
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини