Начало » Важно за фермера » Пчеларство
30.03.2020 г.

Награда за иновация в кошерите на Института по животновъдни науки в Костинброд

АГРА 2020
Награда за иновация в кошерите на Института по животновъдни науки в Костинброд

sinor

Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности е иновацията на екип от Института по животновъдни науки (ИЖН) в Костинброд, удостоен с грамота в раздел „Животновъдство“ в Конкурса за иновации на проведената преди месец Международна селскостопанска изложба АГРА 2020 в Пловдив.

Покривната кошерна табла представлява конструкция с паралелепипеден обем, разделен на две части. В него се обособява място за хоризонтално разположена пчелна пита от едната страна и на две комбинирани хранилки от другата - едната за основното семейство под таблата и втора - за нуклеусно микросемейство, заселено в самата покривна табла, посочва сайтът agricad.

С иновацията може да се осъществи реална и предизвикана самосмяна на пчелата майка в кошера, като отпадат всички манипулации и дейности по традиционното придаване.

Институтът в Костинброд има важна ролят в структурата на ССА, което извършва научно-изследователска, приложна и консултантска дейност в областта на биологията и селекцията на българската медоносна пчела. В този контекст екипът му от учени разработва технологии за отглеждане на пчелни семейства в различни системи кошери, технологии за успешно зимуване на слаби пчелни семейства, аналитични методи за стандартизация и окачествяване на пчелни продукти и изследвания за подобряване на качествата на медоносната растителност.

Институтът произвежда и предлага и качествени плодни пчелни майки и пчелни роеве от местна (българска) порода пчели. Доц. Иван Янчев, зам. директор на ИЖН-Костинброд поясни, че наградената иновация „Покривна кошерна табла с разширени технологични възможности” определено ще намери приложение като полезен и конвентируем продукт. По думите му, „това се случва не за първи път, когато се свързва с името на учения доц. д-р Пламен Христов от пчелина на ИЖН-Костинброд, разположен в регион Дебелец, Област В. Търново.

Наградите за иновативните разработки, всички с практическо приложение, са обективно и заслужено признание за работата му в Дебелец. Доц. Христов води и курсове по пчеларство в цяла България. Вече има четири получени патента за полезни модела и един за изобретение, като има подадени още два, в процес на обработка.

В областта на пчеларството ИЖН - Костинброд е единственият в системата на Селскостопанска академия, провеждал изследвания с пчели местни отродия. Базата на Института в Дебелец функционира още от 90-те години на миналия век. Научното звено на ССА поддържа и още един пчелин в Костинброд, където основно произвежда майки и прави други анализи на пчелни продукти. Иновативната дейност е свързана със системите кошери е в региона на Дебелец, Великотърновско. Там пчелинът е и в конверсия в преход към биологично пчеларство, тъй като районът е много чист, а произвежданият мед много качествен и търсен. Изкупува се почти веднага и дори на по-високи цени от средните за страната, информира зам. директорът на института.

Безспорното предимство на ИЖН-Костинброд е в умението на ръководството му да съхрани и използва в конкурентоспособна посока една стара база, като работеща. Нещо повече – да я развие в посока на всичко ново и носещо печалба и престиж за самото научно звено към Селскостопанска академия с доказани постиженията в областта на биологията и селекцията на българската медоносна пчела.

Награда за иновация в кошерите на Института по животновъдни науки в Костинброд
24931
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Управлява потомствената пчеларска ферма с над 5000 кошера
Красен Топалов е Пчелар на България за 2023 година
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
С мобилно приложение се следят от температурата в кошера до събрания мед
Украинци и поляци създадоха високотехнологичен пчелин в Киевска област
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
Симптоми на отравяне на медоносни пчели
Вижте ставките
От утре стопаните заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини