Начало » Важно за фермера » Животновъдство
05.03.2020 г.

Африканската чума трагично порази Източнобалканската свиня

Във Варненско е останало само едно стадо
Африканската чума трагично порази Източнобалканската свиня

Снимка: Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня

Само едно стадо във Варненско – на Селскостопанска академия, и силно ограничен брой регистрирани ферми в Шуменско. Това е трагичният резултат от разпространението на африканската чума по свинете в Северна България, където досега основно обитаваше тази древна българска порода и където фермерите напразно се опитваха да запазят своите стада. Това обяви пред националното радио Радостина Донева, управител на Асоциацията за развъждане и съхраняване на Източнобалканската свиня.

Самата асоциация действа от 2006 година в Шумен, с основната цел да развъжда и развива единствената запазена в България аборигенна порода свине, каквато е „Източнобалканската свиня“. „Подобно на останалите европейски държави и в България отделяхме специални грижи за съхранението на породата, съществувала по нашите земи повече от 2 хиляди години и адаптирала се към климатичните промени за нашия географски регион”, посочи Донева.

Въпреки мерките обаче масовото разпространение на чумата е на път окончателно да унищожи тази рядка порода.

В същото време стопаните са напълно съкрушени от начина, по който контролните власти действат при принудителното унищожение на стадата. „Дали поради липса на организация, но собствениците са поставени в крайно унизителното състояние, след като животните им са заклани, да очакват резултати от пробите в продължение на седмица или две”, обясни Донева. Температурите на въздуха вече не са около и под нулата като през януари, затова е крайно нелогично, че местната власт или ветеринарите не се организират навреме, за да предложат места за загробване на животните. Вместо това фермерите са принудени да държат труповете в дворовете си, в очакване да се реши въпросът със загробването, което е нехуманно, откъдето и да го погледнеш.

Животновъдите нямат надежда, че ще получат и компенсация за принудително умъртвените си стада. Администрацията предложи проект за наредба, по която да се дават тези компенсации, но от него е видно, че дребните стопани трудно биха очаквали обезщетения.

Ще припомним, че надеждите на развъдната асоциация бяха да привлекат към отглеждането на тази порода и други стопанства в страната, но поради спецификата и физиологията на тези породи, които не дават достатъчно голяма маса месо и сланина, търсенето си остана ограничено. В същото време това месо е изключително здравословно и полезно за съвременния човек, защото не съдържа вредни за човешкия организъм вещества. Тези свине се хранят на свободна паша, затова са и силно застрашени от вируса на чумата, припомни Донева.

Големият проблем е, че ако африканската чума засегне и малкото останали стада в страната, България ще остане без генетичен материал за възпроизводство на тази порода.

Африканската чума трагично порази Източнобалканската свиня
11423
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
Втори случай за тази година в Източна България
Огнище на африканска чума при източнобалкански свине във варненското село Юнец
Важно е да се знае покрай африканската чума
Важните 11 отлики между източнобалканската свиня и глиганите
Становище на една от съсловните организации
Фермери алармират за опасност африканската чума от Румъния да унищожи аборигенна българска порода свине
За свободната паша на Източнобалканската свиня трябва да осигурите поне 2,5 дка на животно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини