Начало » Важно за фермера » Животновъдство
02.03.2020 г.

Европейската федерация по животновъдство предоставя стипендии за млади учени

Кандидатстването е до 5 март
Европейската федерация по животновъдство предоставя стипендии за млади учени

Снимка: Министерство на земеделието

В края на февруари в министерство на земеделието се състоя делова среща с Андреа Росати, генерален секретар на Европейската Федерация по животновъдство (European Association of Animal Production (ЕААР), в която участваха зам. министърът на земеделието Янко Иванов, проф. д-р инж. Мартин Банов - председател на Селскостопанска академия, д-р Георги Димов -председател на браншовата организация Българска млечна порода овце, Бойко Синапов – председател на „Обединени български животновъди”, която представлява сраната ни в ЕААР, и директори на животновъдните институти от системата на Селскостопанска академия (ССА), съобщиха от Селскостопанска академия.

Росати запозна българските животновъди в възможността млади учени да кандидатстват за стипендии, предоставени от федерацията разказват от ССА. Годишно се предоставя подпомагане за 20 студенти. Крайният срок за подаване на резюметата и пълния текст на статиите от младите учени, кандидатстващи за стипендии се е паднал на 1 март, но е удължен до 5 март т.г., обяви г-н Росати. И в тази връзка той е предложил на ръководителите на институтите към ССА още днес да съобщят новината на своите млади колеги. Информацията се намира на сайта на ЕААР (http://www.eaap.org/) и на сайта на нейната годишна среща (http://www.eaap2020.org).

Освен стипендиите и Клуба на младите учени Федерацията предлага и обмен на млади учени между различните институти в цяла Европа.

На въпроса дали това сътрудничеството предполага и участие на научните институти в европейски проекти със съвместно финансиране по Програма „Хоризонт 2020”, Андреа Росати поясни, че в момента Федерацията има 8 проекта. Не гарантира спечелване на проектите, но оказва помощ в процеса на кандидатстване с тях.

Още в началото на срещата проф. Банов е изразил надежда, че тя ще бъде полезна за бъдещите инициативи на колективите от тези институти. А като краен резултат очаква едно полезно сътрудничество с Европейската федерация на животновъдните науки, което ще позволи и осигури участие на наши млади учени в нейните прояви, твърдят на интернет страницата си от ССА.

В този контекст Андреа Росати предостави на домакините брошурата за следващата годишна конференция на Европейската Федерация по животновъдство, като съобщи, че т.г. тя ще се проведе в Порто Португалия , следващата година - в Швейцария, по-следващата – във Флоренция, 2023 г. – в Лион, Франция и представи локациите й до 2025 г.

Генералният секретар на федерацията е разяснил и широката рамка полезни аспекти на тези прояви, от които могат да се възползват както младите, така и по-възрастните български учени. Стана ясно, че ЕААР дава възможност за участие в европейската мрежа на сектора. В нея всеки може да си създаде собствена мрежа от контакти, което става много по-лесно. По време на годишните срещи се провеждат няколко събития специално за младите хора.

Във федерацията има клуб на младите учени, в който членуват повече от 200 човека от цяла Европа, поясни Росати. Тя провежда семинари, посещения и „знаем, че на млади години си създаваме контакти, които са ни полезни за цял живот”, добави той. Даде пример с д-р Димов, с когото контактуват вече 30 години.

Европейската федерация по животновъдство предоставя стипендии за млади учени
9511
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи
Среща със селекционери от Добруджанския институт
Мерки за привличане на млади учени в Селскостопанска академия
Решения на Министерския съвет
Държавата отпуска още 1,5 млн. лв.за стипендии на студенти, докторанти и специализанти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини