Начало » Новини » Интервю
04.05.2022 г.

Каварджиклиев: Проекти за 12 милиона лева са отказани заради кризата само през 2022 г.

Интервю с новия изпълнителен директор на фонд Земеделие
Каварджиклиев: Проекти за 12 милиона лева са отказани заради кризата само през 2022 г.

sinor.bg

Само за първите четири месеца на тази година 28 фермери, общини и организации на производителите са се отказали от изпълнението на подписани договори със фонд „Земеделие”, като сумата на пропадналите инвестиции е в размер на 12 милиона лева. Това съобщи в интервю за Синор.бг изпълнителният директор на фонд Николай Каварджиклиев.

Ковид кризата и последвалата война в Украйна преобърнаха пазарите, цените скочиха, а техниката, поръчана от кандидатите за субсидии през есента на миналата година, няма как да бъде доставена навреме, което тотално обърква плановете на земеделците. Въпреки огромните разходи, направени преди кандидатстването, очевидно фермерите не могат да се справят в условията на завихрящата се криза.

За периода януари - април най-много са прекратените договори по двете инвестиционни подмярки 4.1 – за оборудване на ферми и 4.2 – за преработка на селскостопанска продукция. При първата мярка са се отказали 6-ма кандидати, чийто размер на проекта е за близо 3,8 млн. лв. Също шест са отказаните проекти и за преработка, като там общата инвестиция надхвърля 6,1 млн. лв.

Младите фермери също масово прекратяват договорите си - за четирите месеца има 9 отказа с обща сума на инвестицията от 661 406 лв.

Две общини с по един договор са отказали по подмярката 7.2 за модернизация и рехабилитация на инфраструктурата и на училища и градини. Размерът на инвестицията надхвърля 1,2 млн. лв.

Две групи и организации на производителите също не могат да завършат инвестициите си, въпреки че в сферата на сдружаването България изостава критично. До момента са отказани 2 проекта за 239 598 лв.

Провалени са и три проекта за 191 601 по подмярката 19.2, прилагани в рамките на местните инициативни групи.

Основна причина за провалените договори е и ненавременната актуализация на цените на техниката и оборудването, която се очакваше да бъде подготвена от Министерството на земеделието.

От 31 март фонд „Земеделие” вече работи по нови актуализирани цени, но те ще се отнасят за бъдещи договори, а не за досега сключените, поясни за Синор.бг шефът на ведомството.

„За досегашните проекти все още няма категоричен отговор ще има ли актуализация на цените и предоговаряне на проектите. Моето лично мнение е, че трябва да се намери възможност за предоговаряне на постъпилите проекти”, поясни Кавадржиклиев.

Въпросът обаче е дали има правна и финансова възможност за подобна актуализация. „Работим по правила и не можем да бъдем толкова гъвкави, колкото ни се иска”, посочи още директорът на фонда.

Екатерина Стоилова

Каварджиклиев: Проекти за 12 милиона лева са отказани заради кризата само през 2022 г.
26330
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
Комитет по наблюдение на ПРСР
От 416-те проекти от първия прием по подмярка 4,1 отказалите се са 122-ма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини