Начало » Новини » Страната
05.09.2019 г.

Отварят отново подмерките за инвестици и стартова помощ заради АЧС

Над 2 милиона лева са вече платени за доброволно унищожените домашни прасета
Отварят отново подмерките за инвестици и стартова помощ заради АЧС

Специално заради свиневъдите, пострадали от африканската чума по свинете, ще бъдат отворени отново подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ за големите комплекси и  6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ за дребните фермери, обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред народните представители по време на парламентарния контрол днес. Освен това до края на месеца се очаква да се избистри представата за условията, на които трябва да отговарят стопанства тип „заден двор“, за да продължат дейността си.

В отговор на запитване на депутата от БСП Васил Антонов за компенсиране на загубите на фермерите в резултат на констатирани огнища на АЧС в селища от община Никопол и други дунавски общини в Плевенска област Танева представи пълната картина на заболяването на територията на страната до момента и въведените мерки за борба с него и за ограничаване на разпространението му. „Предприети бяха всички мерки съгласно европейското законодателство, съгласно пътната карта за борба с АЧС, която е материализирана в Европейската стратегия за борба са африканска чума по свинете от 2015 г. Също така всички действия по отношение на компенсиране на собствениците на унищожени животни, както е по законодателството - всичко е предприето”, посочи тя.

Земеделският министър отчете, че интензитетът на огнищата на чума при домашните свине е драстично намален, като от 22 дни няма регистриран нов случай при домашните свине. Общо 33 огнища на заболяването са регистрирани досега при домашните свине и още 2 в Шуменска област – при източнобалканската свиня. „От тези 33 огнища при домашна свиня в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми са 3 и в лични стопанства са 23. Общият брой на засегнатите животни е 131 961 свине, от тях 161 са източнобалкански. Засегнати са 12 области на страната. Към момента на практика единственото огнище, което продължава унищожаването, е Голямо Враново, в което остават още 1000 свине майки и 3600 броя подрастващи към вчерашна дата. Планът е в понеделник да се приключи и с огнището в Голямо Враново”, коментира тя. По думите й от 1 август има регистрирани само едно огнище при домашна свиня и две при източнобалкански, като заболяването се е разпространявало най-интензивно през юли. Безспорно факт в това намаление оказаха мерките, които взехме, макар и изключително тежки и непопулярни, категорична бе Танева. "От момента, в който аз встъпих в мандат, правителството отпусна две постановления за допълнителни средства, последното от които за 28 млн. лв. и първото в юли месец за малко под 4 млн. подкрепа за финансиране на мерките за борба с АЧС”, обясни тя.

Установените случаи на АЧС при дивте свине до момента са 57 с общо 80 глигана в 18 области на страната, добави земеделският министър. „Определени са 43 инфектирани зони, които са с различен режим на забранителни дейности”, отбеляза тя.

Танева отчете, че е започнало изплащането на подпомагането за стопаните, които се включиха в борбата на всички институции на държавата срещу АЧС и доброволно усвоиха отглежданите от тях домашни свине в нерегистрирани обекти и без мерки за биосигурност, а правителството на страната взе решение за да ги компенсира с по 300 лева на стопанство за дезинфекция и санитарна обработка. Събраната информация сочи, че към тази сутрин  са изплатени средствата по 7430 подадени заявления в 562 населени места от 90 общини, като общата сума достига 2,229 млн. лв, уточни тя.

Отварят отново подмерките за инвестици и стартова помощ заради АЧС
10440
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
В последните две години няма случаи на АЧС във ферми у нас, но рискът остава висок
Министерският съвет одобри План за контрол и предотвратяване разпространението на АЧС до 2026 г.
Под 10% от проверените през 2023 г. глигани са заболели от АЧС
Освен дивите свине проверявайте и домашните за трихинелоза!
От ИАГ призовават ловците да бъдат отговорни и им пожелават добра слука
Открива се груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч
Заради откриването на груповия лов на дива свиня от 1 октомври
БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследвания за АЧС
В изпълнение на стратегии на ЕС за пресичане на разпространението им
Обучават още 4000 ловци за борба с АЧС и птичия грип
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини