Начало » Новини » Света
04.04.2018 г.

Производителите на захар в ЕС се опитват да оцелеят след премахването на квотите

На фона на спада на цените в света заради свръхпроизводството
Производителите на захар в ЕС се опитват да оцелеят след премахването на квотите

Производителите на захар в Европейския съюз останаха без квотите върху производството на продукта и сега се борят за оцеляване на силно конкурентния световен пазар в условията на спад на цените и печалбата, съобщи „Ройтерс”.

В края на септември 2017 г. ограниченията за производството на захарно цвекло в ЕС бяха отменени, което доведе до рязък ръст на отглежданите количества и проправи пътя за първия от над 10 години положителен външнотърговски баланс на общността при захарта. От австралийската компания за пазарни анализи и прогнози Green Pool очакват износът на бяла захар от ЕС да нарасне до 3,5 млн. тона през 2017-2018 г. от 1,38 млн. тона през миналия сезон.

Ръстът на производството обаче дойде в момент, когато търсенето на захар в ЕС се понижава, тъй като все повече хора възприемат по-здравословен начин на живот. Спадът на потреблението на захар в ЕС само увеличава проблемите на производителите. „Захарта според някои зае мястото на тютюна. Търсенето от страна на потребителите в Европа не се увеличава. Целият ръст на сектора на световния пазар се дължи на развиващите се страни”, изтъква Финтън Райън, анализатор в базираната в Хамбург Berenberg Bank. Във Великобритания пък тази тенденция се задълбочава в особена степен благодарение на производителите на хранителни стоки и напитки, които промениха състава на продуктите си в навечерието на въвеждането на данъка върху захарта от 6 април. „Потреблението на захар на глава от населението във Великобритания намаляваше от десетилетия. Данъкът може да ускори този спад”, отбелязва анализаторът в F.O. Licht Стефан Уленброк.

Германската компания Suedzucker, която е най-големият производител на захар в Европа, обяви, че през селскостопанския сезон 2018-2019 г. очаква оперативна загуба между 100 и 200 млн. евро. „При настоящото ниво на цените в Европа едва ли ще се намери поизводител, който все още да работи без загуба”, твърдят конкурентите им от Nordzucker, които са веднага след тях в класацията. „Всеки може да произвежда толкова, колкото иска, и първоначално всеки се насочи към разходната страна, опитвайки се да понижи себестойността на производството, преработвайки все повече цвекло и произвеждайки повече захар. Този подход обаче не взема под внимание, че цените би трябвало да се сринат, ако всички основни играчи направят същото и увеличат значително производството, а именно това се случва сега. С течение на времето това ще доведе до оцеляването само на най-издръжливите играчи”, коментира Уленброк.

Не навсякъде в ЕС обаче положението е същото. Оказва се, че Associated British Foods, собственик на British Sugar, в някаква степен е защитена благодарение на диверсификацията на своето портфолио. Освен всичко друго тя притежава и веригата магазини Primark. „Около 16% от печалбата на Associated British Foods се формираше от захарта и затова е очевидно, че това не е движещата сила за компанията. Що се отнася до захарта, те си даваха сметка, че премахването на квотите ще доведе до спад на цените на захарта и това ще даде отражение на бизнеса”, обяснява анализаторът в Hargreaves Lansdown Джордж Салмън.

Квотите върху производството и митата върху вноса поддържаха цената на захарта в ЕС, която често надхвърляше нивата на международните борси. Необходимостта да се конкурират с останалите играчи на световните пазари сви тази разлика в известна степен. Данни на Европейската комисия сочат, че средната цена на бялата захар в ЕС през януари е била 374 евро за тон, което е с 26 евро по-малко от тази през декември 2017 г. и най-ниска от 2006 г. насам. „Това ви дава представа за скоростта на сближаване на европейския със световния пазар. При положение, че цената на захарта в Лондон е около 280 евро, по всичко личи, че цените в ЕС са продължили да падат и от януари насам”, отбеляза Франсоа Тери, анализатор за захарта във френската консултантска компания Agritel.

Производителите в ЕС пък са длъжни да изкупуват през настоящия сезон големи количества цвекло от фермерите на цени, от които едва ли е възможно да се постигне печалба. „Засега този ценови сигнал още не е стигнал до производителите на захарно цвекло, тъй като повечето договори не са обвързани пряко с цените на пазара. Преценяваме, че общата площ със захарно цвекло в ЕС през тази година ще остане на миналогодишното ниво, тъй като в много от държавите-членки производителите не са получили този сигнал. Корекцията вероятно ще се случи през догодина”, смята Тимот Масон от френската група производители н захарно цвекло CGB.

Анализаторите очакват, че заради резкия ръст на производството, особено в Индия и Тайланд, свръхпредлагането на световния пазар на захар ще се запази най-малко през следващите 2 сезона. От Green Pool обаче прогнозират по-малък световен излишък на захар през 2018-2019 г. в размер на 5,95 млн. тона след огромния излишък от 11,51 млн. тона през настоящия сезон. „Въпреки това смятаме, че известни количества захар ще останат и за следващия сезон, като се има предвид излишъкът на световния пазар. Въпросът е дали ЕК ще предприеме крайни мерки, сред които може да бъде и помощ при съхранението”, посочва анализаторът в компанията Джош Росато.

Изгледите за подобна помощ обаче дори не се мержелеят на хоризонта. „Свръхпроизводството е в световен мащаб и оказва натиск върху цените навсякъде. В момента комисията не планира никакви бъдещи мерки, но запазваме бдителността си и наблюдаваме постоянно пазара на захар”, е заявил източник от изпълнителния орган на ЕС пред „Ройтерс”.

Производителите на захар в ЕС се опитват да оцелеят след премахването на квотите
13710
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини