През периода 21– 28 март 2018 г.пазарът на агнешко месо в страната продължава да е относително спокоен, като само в отделни области са регистрирани разнопосочни седмични ценови изменения.Увеличават се областите, къдетосе отчита предлагане на агнешко месо, което е свързано с наближаване на Великденските празници.
Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 11,99 лв./кг кланично тегло (Благоевград) до 15,25 лв./кг (Добрич и Шумен). В сравнение с предходния седмичен период, в пет области продуктът поскъпваот 1,1% до4%, най-съществено в Кюстендил. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,41 лв./кг, с 2,1% по-висока на седмична база.
За първи път от началото на годината, през изминалата седмица е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ), на цени от 13,89 лв./кг до 14,99 лв./кг. Средно за страната, цената на дребно на продукта в ГТВ е 14,77 лв./кг.
В другите търговски обекти (ДТО) цените на цялото агне продължават да варират от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг (София), без седмични изменения по области. Въпреки това, средната цена на цяло агне в ДТО за страната се увеличава с 0,9% спрямо предходния седмичен период, до 13,52 лв./кг, поради появата на продукта в по-малките магазинии във Видин, Враца и Монтана, на сравнително високи цени.
През наблюдавания период цените на дребно на цяло агне в големите търговски вериги са средно с 1,25 лв./кг или с 9,2% над тези в по-малките магазини.
Агнешки бут
Ценитена едронаагнешки бут оставатнай-ниски в Пазарджик и Смолян (13,25 лв./кг), а най-високи – в София (15,53 лв./кг).Единствено в област Бургас се наблюдава седмично ценово изменение –незначително повишение с 0,4%. Средната стойност на едро за страната е 14,21 лв./кг, с 0,7% над нивото от предходната седмица, като тази седмица е налице предлагане на едро на агнешки бут и в Шумен, на една от най-високите цени за страната.
В големите супермаркети цените на агнешкия бут са в широкия интервал от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В резултат на появата на предлагане в повече на брой области на високи цени, както и отчетеното поскъпване на продукта в Кюстендил (с 3,3%), средната цена на агнешки бут в ГТВ за страната се покачва с 6,1% на седмична база, до 15,45 лв./кг.
Предлагането на дребно на агнешки бут вдругите търговски обекти се задържа на цени от 11,70 лв./кг в Бургас до 15,25 лв./кг в София.Единствено във Варна се отчита седмично ценово изменение - увеличение с 0,7%, което води до минимално нарастване(с 0,1%) на средната стойност на дребно в ДТО за страната, до 13,97 лв./кг.
През изтеклата седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 1,48 лв./кг или с10,6% по-високи от тези в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 1,24лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,24 лв./кг по-висока от тази в ДТО.
Агнешка плешка
По области, цените на едро наагнешка плешка остават в границите от 12,55 лв./кг в Габрово до 15,05 лв./кг в София, без седмични отклонения на стойностите. Въпреки това, средната цена на едро на агнешка плешка за страната се покачвас 0,4% на седмична база, до 13,82 лв./кг, поради появата на предлагане на продукта и във Варна и Добрич.
В големите търговски вериги агнешката плешка се търгува на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг в Силистра. В две области – Кюстендил и София, се отчита седмично поскъпване на продукта, съответно с 1,9% и 5%, докато в Хасково е налице поевтиняване, с 8,8%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е 14,32 лв./кг, с 0,8% под нивото от предходния седмичен период.
За поредна седмица в по-малките магазини агнешката плешка се продава на най-ниска цена в Бургас - 11,20 лв./кг, а на най-висока в София - 15,25 лв./кг. В сравнение с предходната седмица, в четири области се отчита увеличение на стойностите с между 0,7% и 1,9% (Варна), докато в Благоевград е налице понижение с 1,1%. Средната ценаза страната в тези обекти е 13,57 лв./кг, незначително по-висока на седмична база (с 0,1%).
През наблюдавания периодцените на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги са средно с 0,75 лв./кг или с 5,5% по-високи от тези в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,50 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,25 лв./кг по-високаот тази в ДТО.
Като цяло, през изтеклия месец март 2018 г. пазарът на агнешко месо в страната е сравнително спокоен, като в преобладаваща част от областите цените се задържат на нивата от предходния месец.
Към края на м. март средната цена на едро на цяло агне за страната сепокачва с 1,9% спрямо нивото отпреди един месец, докато средните цени на агнешка плешка и агнешки бут се понижават, съответно с 1,8% и 4,3%.
При търговиятана дребно в магазинната мрежа се отчита месечно увеличение на средните цени на различните разфасовки агнешко месо в границите от 0,8% до 3,9%, най-чувствително припредлагането на агнешки бут в големите търговски вериги.
За първи път от началото на годината, към края на м. март е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги.