Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.03.2018 г.

Увеличават се областите, където се отчита предлагане на агнешко месо

Цени на агне за клане в страната
Увеличават се областите, където се отчита предлагане на агнешко месо

През периода 21– 28 март 2018 г.пазарът на агнешко месо в страната продължава да е относително спокоен, като само в отделни области са регистрирани разнопосочни седмични ценови изменения.Увеличават се областите, къдетосе отчита предлагане на агнешко месо, което е свързано с наближаване на Великденските празници.

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 11,99 лв./кг кланично тегло (Благоевград) до 15,25 лв./кг (Добрич и Шумен). В сравнение с предходния седмичен период, в пет области продуктът поскъпваот 1,1% до4%, най-съществено в Кюстендил. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,41 лв./кг, с 2,1% по-висока на седмична база.

За първи път от началото на годината, през изминалата седмица е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ), на цени от 13,89 лв./кг до 14,99 лв./кг. Средно за страната, цената на дребно на продукта в ГТВ е 14,77 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на цялото агне продължават да варират от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг (София), без седмични изменения по области. Въпреки това, средната цена на цяло агне в ДТО за страната се увеличава с 0,9% спрямо предходния седмичен период, до 13,52 лв./кг, поради появата на продукта в по-малките магазинии във Видин, Враца и Монтана, на сравнително високи цени.

През наблюдавания период цените на дребно на цяло агне в големите търговски вериги са средно с 1,25 лв./кг или с 9,2% над тези в по-малките магазини.

Агнешки бут

Ценитена едронаагнешки бут оставатнай-ниски в Пазарджик и Смолян (13,25 лв./кг), а най-високи – в София (15,53 лв./кг).Единствено в област Бургас се наблюдава седмично ценово изменение –незначително повишение с 0,4%. Средната стойност на едро за страната е 14,21 лв./кг, с 0,7% над нивото от предходната седмица, като тази седмица е налице предлагане на едро на агнешки бут и в Шумен, на една от най-високите цени за страната.

В големите супермаркети цените на агнешкия бут са в широкия интервал от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В резултат на появата на предлагане в повече на брой области на високи цени, както и отчетеното поскъпване на продукта в Кюстендил (с 3,3%), средната цена на агнешки бут в ГТВ за страната се покачва с 6,1% на седмична база, до 15,45 лв./кг.

Предлагането на дребно на агнешки бут вдругите търговски обекти се задържа на цени от 11,70 лв./кг в Бургас до 15,25 лв./кг в София.Единствено във Варна се отчита седмично ценово изменение - увеличение с 0,7%, което води до минимално нарастване(с 0,1%) на средната стойност на дребно в ДТО за страната, до 13,97 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги са средно с 1,48 лв./кг или с10,6% по-високи от тези в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 1,24лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,24 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

По области, цените на едро наагнешка плешка остават в границите от 12,55 лв./кг в Габрово до 15,05 лв./кг в София, без седмични отклонения на стойностите. Въпреки това, средната цена на едро на агнешка плешка за страната се покачвас 0,4% на седмична база, до 13,82 лв./кг, поради появата на предлагане на продукта и във Варна и Добрич. 

В големите търговски вериги агнешката плешка се търгува на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив до 16,99 лв./кг в Силистра. В две области – Кюстендил и София, се отчита седмично поскъпване на продукта, съответно с 1,9% и 5%, докато в Хасково е налице поевтиняване, с 8,8%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е 14,32 лв./кг, с 0,8% под нивото от предходния седмичен период.

За поредна седмица в по-малките магазини агнешката плешка се продава на най-ниска цена в Бургас - 11,20 лв./кг, а на най-висока в София - 15,25 лв./кг. В сравнение с предходната седмица, в четири области се отчита увеличение на стойностите с между 0,7% и 1,9% (Варна), докато в Благоевград е налице понижение с 1,1%. Средната ценаза страната в тези обекти е 13,57 лв./кг, незначително по-висока на седмична база (с 0,1%).

През наблюдавания периодцените на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги са средно с 0,75 лв./кг или с 5,5% по-високи от тези в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,50 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,25 лв./кг по-високаот тази в ДТО.

Като цяло, през изтеклия месец март 2018 г. пазарът на агнешко месо в страната е сравнително спокоен, като в преобладаваща част от областите цените се задържат на нивата от предходния месец.

Към края на м. март средната цена на едро на цяло агне за страната сепокачва с 1,9% спрямо нивото отпреди един месец, докато средните цени на агнешка плешка и агнешки бут се понижават, съответно с 1,8% и 4,3%.

При търговиятана дребно в магазинната мрежа се отчита месечно увеличение на средните цени на различните разфасовки агнешко месо в границите от 0,8% до 3,9%, най-чувствително припредлагането на агнешки бут в големите търговски вериги.

За първи път от началото на годината, към края на м. март е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги.

Увеличават се областите, където се отчита предлагане на агнешко месо
10991
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини