Начало » Новини » Страната
20.03.2018 г.

Най-често задавани въпроси по подмярка 4,2 за преработка и маркетинг на селскостопанска продукция

Въпроси-отговори
Най-често задавани въпроси по подмярка 4,2 за преработка и маркетинг на селскостопанска продукция

Розоварна в Карловско Снимка: sinor

В разгара на представянето на проектите по подмярка 4,2, чийто прием ще продължи до средата на май, кандидатите поставят редица уточняващи въпроси, преди да депозират инвестиционните си предложения в системата ИСУН. Синор.БГ представи част от въпросите и отговорите, които могат да насочат кандидатстващите и да ги ориентират за някои корекции в документацията.

Сред доуточняващите въпроси е и този дали е допустимо да се кандидатства за покупка на оборудване, което ще бъде монтирано в помещение, което се строи в момента с представен проект и разрешение за строеж от страна на кандидата.

Отговорът гласи, че з проектите, включващи само заявени за подпомагане разходи за покупка на нови машини, оборудване и съоръжения, необходими за подобряване на производството, за които съгласно технологичен проект се изисква поставяне в затворени помещения, кандидатът предоставя документ за собственост или документ, доказващ правно основание за ползване за не по-малко от 6 години от датата на подаване на проектното предложение на сградите или помещенията, където ще бъдат поставени или монтирани новите машини. При големите предприятия този срок е 8 години преди кандидатстването.

Друг кандидат пита дали приемът по подмярка 4,2 обхваща проекти за преработка, сушене, сортиране и печене на ядки, както и опаковането им в пакетчета за пласмент на пазара и може ли за посочените дейности да се кандидатства с проект по мярка 4.2, включващи инвестиции за СМР, оборудване и транспорт за пласмент.

Експертите обясняват, че посочените операции попадат в обхвата на допустимите за подпомагане дейности по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ на ПРСР 2014-2020 г. Моля да обърнете внимание на дефиницията за „Специализиран транспорт“ съгласно Приложение № 21 „Използвани съкращения и основни дефиниции“ към условията за кандидатстване във връзка с поставения въпрос относно транспорт за пласмент на продукцията.

Друг кандидат пита дали може да кандидатства по подмярка 4,2 като физическо лице, въпреки че извършва следните дейности- свободна професия/ застраховане/ - търговец по Търговския закон и регистриран Земеделски стопанин по наредба.

Отговорът е отрицателен, тъй като физическите лица не са допустими като правна форма за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР. Допустима форма на кандидатстване е едноличен търговец (ЕТ).

От друга страна съгласно т. 6 и 7 от Раздел № 11.1 „Критерии за допустимост на кандидатите“ от Условията за кандидатстване, за кандидатите ЕТ или ЕООД се признават обстоятелствата като физическо лице/ съответно физическото лице-собственик на капитала.

Във връзка с ангажиментите за запазване на средносписъчния брой на персонала за получаване на предимство по критерий 8, възниква въпрос средносписъчният брой на персонала за коя година (2015, 2016 или 2017) трябва да бъде запазен.

Например, ако един земеделски стопанин има средно за трите години 8 човека средносписъчен брой на персонала /6, 8 и 10/, то той какъв брой трябва да се ангажира, за да запази изпълнението на инвестициите по проекта – минимум 5 или най-малкия брой от трите години, в случая 6 човека, с оглед на упоменатото в Условията за изпълнение т.10.4 от Раздел ІІ, а именно: „…и да запазят минималния средносписъчен брой на персонала (важи, когато проектното предложение е било одобрено за подпомагане поради съответствие с условието за приоритет по критерии за подбор № 8.1, 8.2, 8.3 или 8.4 от Раздел 22 от Условията за кандидатстване).“ Моля да уточните изискванията и в случаите, когато по 4,2 кандидатстват преработвателни предприятия.

Ето и оговорът на администрацията.

Кандидат, получил точки по критерии за подбор 8.1 или 8.2, се задължава за периода на мониторинг да поддържа средносписъчен брой на персонала най-малко 5 души.

Кандидат, получил точки по критерии за подбор 8.3 или 8.4,  се задължава за периода на мониторинг да поддържа средносписъчен брой на персонала най-малко 15 души.

Следващият въпрос е свързан с критериите, посочени в т. 24.2, документ 3. „Предварителни договори за реализация на над 75 % от обема на производствената програма на преработвателното предприятие като биологично производство за срок минимум три години за МСП и минимум пет години за големи предприятия след изплащане на финансовата помощ като доказателство, че кандидатът ще произвежда най-малко 75 % биологична продукция. Към договорите се прилага копие от сертификат/и от контролиращо лице,– за съществуващи предприятия, и не се отнася за пазари на производители (Представя се, в случай че кандидатът заявява точки по критерий за подбор № 4).Представя се във формат „pdf“ или „jpg”.“

В тази връзка въпросът е следният - дали цялата точка 3 се отнася само за съществуващи предприятия, което предполага, че само съществуващи предприятия могат да претендират за точки по критерий № 4 или само копието от сертификат от контролиращо лице се прилага от съществуващи предприятия, които претендират за тези точки, а новосъздадените могат да заявят точки само като представят предварителните договори за реализация на продукция без сертификат.

Администрацията отговаря, че ако кандидатът е новорегистрирано предприятия или земеделски стопанин, който не извършва преработка на селскостопанска продукция, за да докаже съответствие с критерия за подбор № 4, е необходимо да бъдат представени документи, удостоверяващи наличие на най-малко 75 % биологична суровина в съответствие с предвидената суровина и продукция в бизнес плана за периода на мониторинг.

Всички документи по т. 3 от Раздел 24.2 „Списък с документи, доказващи съответствие с критериите за подбор на проекти“ се представят единствено от съществуващи предприятия, извършващи преработка.

Важен е и въпросът, свързан с изискванията по точка 27 за наличие на допълнителна информация и точка 2. „Кандидати с проекти за инвестиции за насърчаване на интеграцията между земеделските стопани и предприятия от преработвателната промишленост (критерий за подбор № 5.1) може да са само лица, които са регистрирани като земеделски стопани най-малко две години преди датата на кандидатстване, с изключение на признати групи/организации на производители“.

Кандидатите питат дали в този случай става въпрос за две пълни календарни години, които се броят от датата на кандидатстване назад или ще се гледат две години регистрации като земеделски производител, в случая за 2016-а и 2017-а независимо от датата на регистрация през 2016 година.

Отговорът е, че кандидатът следва да е регистриран за пръв път по реда на Наредба № 3 от 29.01.1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделски стопани, но не по-късно от 24 месеца спрямо датата на подаване на проектното предложение. В тази връзка ще се взема предвид датата на първа регистрация по реда на Наредба № 3/1999 г.

Следващият въпрос отново е свързан с точка 27 за допълнителна информация, но по точка 8. „Кандидати, които извършват селскостопанска дейност по критериите за подбор № 8.1 и 8.2 са лица, регистрирани като земеделски стопани за всяка от предходните три календарни години, предхождащи годината на публикуване на обявата за откриване на процедура чрез подбор на проектни предложения (2015, 2016 и 2017 г.) или в Интегрираната система за администриране и контрол.“ - Моля да се уточни дали се счита за изпълнено това условие ако кандидата е регистриран за първи път като ЗП на 1-и юни 2015г.

Администрацията отговаря положително. В съответния случай условието по критерия за подбор ще се счита за изпълнено, ако кандидата е регистриран по реда на Наредба № 3/1999 г. не по-късно от 31.12.2015 г. и е пререгистрирал стопанството си през 2016 г. и 2017 г. В същото време, кандидатът следва да отговаря и на минималното изискване за средносписъчен персонал.

Няколко са и въпросите от биологични производители, които по 4,2 имат проекти за изграждане на розоварни. Въпросите са от земеделски производители, еднолични търговци, които имат сертификат за биопроизводство на етерично маслени култури, но са без дестилерия. Въпросът е дали ще получат бонус точки, ако над 75 % от обема на преработваната суровина и произведена продукция, посочена в бизнес плана, е биологично сертифицирана.

В този случай, за да докаже съответствие с критерий за подбор № 4 „Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти“, кандидатът следва да представи декларация за видовете и количества суровини (Приложение № 18) от която да е видно, че въз основа на стопанисваните от земеделския стопанин площи и съответни добиви ще бъде осигурена над 75 % от обема на преработваната суровина, посочена в бизнес плана (в зависимост от размера на предприятието кандидат за 3 или 5 години), като същата ще е биологично сертифицирана. В тази връзка, кандидатът следва да приложи и сертификат за биологично производство на суровината, която ще бъде предмет на преработка по проекта.

Най-често задавани въпроси по подмярка 4,2 за преработка и маркетинг на селскостопанска продукция
9810
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Удължен е срокът за изпълнение на одобрени проекти за иновации по подмярка 16.1
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Важно!
Със 70 млн. лева е увеличен бюджетът по подмярка 4.1, ще бъдат одобрени проекти с 35 точки
Договорени са нови 11 проекта на стойност 5,8 млн. лв. в областта на иновациите
Предложения по проекта на заповед се приемат до 2 ноември
Готвят увеличение със 70 милиона лева на бюджета по подмярка за инвестиции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини