Начало » Новини » Страната
05.01.2018 г.

Топлото време активизира полските мишки из есенниците

Пораженията са най-големи в Добричко и Южна България
Топлото време активизира полските мишки из есенниците

sinor

Сравнително високите за декември и януари температури активизираха полевката, чието разпространение е засилено, особено в южните части от страната. При проведените обследвания на площите с есенни житни култури и зимна маслодайна рапица през декември е установено повишаване на числеността на обикновената полевка, а също и засилване на вредната дейност и разширяване на ареала спрямо предходния месец, съобщиха от Българската агенция по безопасността на храните.

Под прага на икономическата вредност (ПИВ) е популацията на мишките в областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Силистра и Стара Загора. През есента този праг е бил 2 броя активни колонии на декар - от единични ходове до 1 активна колония на декар. В отделни посеви в областите Пловдив, Разград, Силистра и Стара Загора е отчетена плътност от 1 до 2 активни колонии на декар.

Не такова е състоянието в други райони на страната. Особено тежко е положениета с ранните посеви в областите Добрич, Пловдив, Силистра, Стара Загора, и Шумен, където е установена плътност над прага на икономическа вредност - от 2 до 5 активни колонии на декар. В районите на Стара Загора и Силистра плътността достига до 10 и дори над 10 активни колонии на декар.

В по-голяма част от рапичните посеви в страната средната плътност на полевката се движи между 0 и 2 активни колонии на декар. Заплаха за рапичните посеви, където полевката е над прага за вредност - 2-5 бр. активни колонии на декар, е установено в областите Разград, Силистра и Стара Загора.

Вредителят се размножава целогодишно и при подходящи условия и мека зима се очаква плавно нарастване на числеността на популацията. Това създава реална опасност за площите със зимни житни култури и рапица, особено за по-късните и изостанали в развитието си посеви.

До този момент срещу гризачите са заложени примамки върху 305 хил. дка есенници, и 52,2 хил. дка рапица.

По отношение на общото фитосанитарно състояние на есенните посеви през декември експертите съобщават, че те се развиват нормално. При пшеницата и ечемика фенофазата е от „трети лист” до „братене”. Извършено е и предсеитбено торене на средните площи:

Пшеница: N – 2049,99 хил. дка; P2O5 – 1371,24 хил. дка; K2O – 944,51 хил. дка; NP –1265,17; NPK - 1938,17 хил. дка.

Ечемик: N – 189,91 хил. дка; P2O5 – 115,10 хил. дка; K2O – 93,80 хил. дка; NP – 118,47;NPK – 131,05 хил. дка.

На места е пръскано с хербициди срещу широколистни плевели - върху 37,5 хил.дка, а срещу житни плевели - на 18,750 хил.дка.

Метеорологични условия през есента създадоха предпоставка за развитие на ларвите на обикновения житен бегач, показват данните на агенцията. Засегнати са площи с есенници, засети върху повторки, в областите Велико Търново, Кюстендил, Перник, Пловдив, Разград и Стара Загора, където е отчетена плътност от ларвите (1-ва - ІІ-ра възраст) на неприятеля от единични повреди по растенията до 3 ларви/кв.м. Знаем, че прагът на икономическа вредност от това насекомо за пшеницата и ечемика е точно - 3 ларви/кв. м или 3 повредени растения/кв.м).

Химичен контрол срещу бегача е изведен на обща площ 24,57 хил. дка пшеница и ечемик.

Житните мухи

Температурните условия през ноември и началото на декември благоприятстваха летежа и яйцеснасянето на житните мухи по ранните посеви с пшеница и ечемик и масово вредна дейност от ларвите на есенните поколения на мухите. В областите Велико Търново, Пловдив, София област и Шумен е отчетена популационна плътност от 0 до 3 мухи/кв.м. (при икономическа вредност за растенията от 3-4 мухи/кв. м).

В областите Пазарджик, Разград и Стара Загора плътността е от 2 до 5 мухи/кв.м, на отделни площи в Пазарджик и Стара Загора плътността достига до 7-10 бр. мухи/кв.м.

Срещу житните мухи са третирани общо 205, 40 хил.дка есенници.

През ноември продължи развитието на листните въшки в житните посеви, като в област Монтана е отчетена плътност 2-8 въшки на растение (при праг на икономическата вредност от 10% нападнати растения или 10 бр./растение). Проведено е третиране срещу листните въшки на 46 хил. дка есенници.

Първи петна от септориози /Septoria tritici, Septoria nodorum/ се наблюдават по долните листа на растенията, от първата десетдневка на месец ноември в областите Велико Търново, Видин, Кюстендил и София област, със слаба до средна степен на нападение.

При рапицата фенофазата е от „разтворен 2-ри лист” до „9-или повече листа оформени”. През тази есен в някои райони от страната посевите със зимна маслодайна рапица бяха засети поетапно и същите поникнаха неравномерно. Падналите валежи през втората половина на месец ноември благоприятстваха развитието на растенията и ускориха поникването на по-късно засетите посеви.

Към момента физиологичното и здравно състояние на културата като цяло е добро. Предсеитбено торене е проведено върху 874 290 дка зимна рапица. Почвените хербициди са приложени на 448 270 дка.

Обследванията па посевите показаха наличие на вредителя рапична стъблена бълха. Плътността от това насекомо - от 0 до 4 възрастни на квадратен метър, е отчетена в областите Варна, Велико Търново, Перник и Стара Загора. В повечето от тези области е извършен химичен контрол срещу възрастното. Третирани са 225 810 дка рапица.

Рапична листна оса

Благоприятните температурни условия през месец ноември спомогнаха за изхранване и развитие на лъжегъсениците на рапичната листна оса. В районите Варна, Видин и  Перник е отчетено нападение до пределната вредност - 2-3 бр. лъжегъсеници/кв.м.

На този етап не е установено нападение над ПИВ. Третиране е проведено на 214 820 дка рапица. Единични петна от сухо стъблено гниене (фома) /Leptosphaeria maculans/ по долните листа на единични растенията са наблюдавани в областите Варна, Видин, Пловдив и Търговище. Извършено е третиране на 55 хил.дка рапица.

За отчетния период овощните култури са били в добро фитосанитарно състояние, като са били провеждани есенно-зимните растителнозащитни третирания.

Топлото време активизира полските мишки из есенниците
10965
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Фитосанитарно състояние към 5 октомври
Сушата е основна пречка за сеитбата, полските мишки са под прага на вредност
Как да се справим с полевките
Внимание, полевки!
Mрежестите петна по ечемика, борба с полевката
Вредители по новозасетите есенно-житни култури
Растителна защита
Следете популацията на полските мишки
Болести и неприятели
Масово нападение от полски мишки в Източна Добруджа
Не оставяйте полевката да презимува
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини